سقف دهان یا کام ( The Pahate ) چیست ؟
کام سقف دهان را تشکیل می دهد و شامل دو بخش است : کام سخت در جلو و کام نرم در عقب . کام سخت از زائده های کامی استخوان های فک بالا و صفحه های افقی استخوان های کامی در عقب تشکیل می شود در اطراف به قوسهای آلوئولار و در عقب به لثه ها محدود شده و به وسیله کام نرم ادامه می یابد . و از بافت متراکمی شامل پریوستوم و غشاء مخاطی ساخته شده که به هم متصلند . و شکافی داخلی (شکاف کام دهان ) و خطی به وجود می آورند که در جلو به یک برجستگی مخروطی که حفره ی ثنایا را می پوشاند منتهی می شود .
ساختمان سقف دهان
در سقف دهان دو طرف درز غشاء مخاطی قسمت جلوئی ضخیم است رنگش کم رنگ و چین دار است . ولی در عقب نازک و صاف و رنگ قرمزتری دارد و با سلول های پوششی اسکوامای مطبق کراتینه شده پوشیده شده است و در نیمه ی عقبی تعداد زیادی غدد موکوسی وجود دارد که در بین غشاء مخاطی و غشاء پریوستی قرار دارد .
به گزارش بخش دهان و دندان در سایت اسان طب ، سطح بالایی سقف دهان یا کام سخت قسمتی از حفره بینی را تشکیل می دهد و به وسیله ی اپی تلیم مژه دار پوشانیده شده . کام نرم یک پرده متحرک است که از قسمت عقبی سخت کام شروع می شود و به طرف پائین و عقب بین قسمت دهانی و بینی و حلق گسترش می یابد . و شامل یک چین غشاء مخاطی است و همچنین شامل رشته های عضلانی رگ ها ، اعصاب و بافت لنفاوی و غدد مخاطی است وقتی در حالت طبیعی قرار می گیرد (حالت آویخته و راحت) سطح جلوئی (دهانی) آن بصورت مقعر است و به وسیله ی یک درز میانی مشخص می شود . سطح خلفی آن محدب است و تا کف حفره ی بینی امتداد می یابد .
لبه فوقانی آن به حاشیه خلفی کام سخت چسبیده است و کناره های آن به دیواره حلق متصل شده و لبه پائین آن آزاد است . ناحیه پائین تر سقف دهان یا کام نرم همانند پرده ای بین دهان و حلق آویزان است . یک برآمدگی مخروطی به نام اوئولا (زبان کوچک) از قسمت وسط آن آویزان است و دو چین خمیده مخاطی شامل رشته های عضلانی به طرف کناری و پائینی از طرفین زبان کوچک گسترش می یابد .
اطلاعات دیگر درباره ساختمان سقف دهان
قسمت جلوئی این دو چین که حاوی عضله ی کامی زبانی است به نام فوسهای کامی زبانی معروفند . در پائین ، کام نرم به کنار زبان و به محل اتصال بخشهای دهانی و حلقی می رسد و به این ترتیب مرز کناری تنگه ی دهانی حلقی را می سازد .
چین خلفی که به نام قوس کامی حلقی معروف است از دیواره کناری قسمت دهانی حلق پائین می اید (واژه تنگه حلقی شامل هر دو قوس کامی است) در کنار درز کامی میانی و در نزدیک اتصال بین کام سخت و نرم اغلب اوقات دو فرورفتگی کوچک دیده می شود که چند میلیمتر از هم فصاله دارند این حفره های کامی ممکن است به صورت گودالهایی توسعه یابند که چند میلیمتر عمق دارند و دهانه هایشان ممکن است به صورت گودالهایی توسعه یابند که چند میلیمتر عمق دارند و دهانه هایشان ممکن است از جلو به عقب باشند .
احتمال دارد سوراخ های سطحی تعدادی مجرا از غدد فکی به آنها باز شوند ، غشاء مخاطی کام نرم نازک است و حاوی سلولهای پوششی کراتینه است به جز در قسمت زیرین سطح خلفی کام نرم و نزدیک سوراخ حلقی مجرای شنوائی که به شکل مژه دار است مثل آنچه در حفره بینی با کام نرم ممتد می شود . بین غشاء مخاطی در هر دو سطح تعداد زیادی غدد مخاطی وجود دارد و در اطراف زبان کوچک جوانه های چشائی در اپی تلیم سطح دهانی دیده می شود .
عناوین پیشنهادی :
علایم و درمان برفک دهان
زخم های دهانی ؛ علایم و درمان
سقف دهان موضوع این بخش از سایت اسان طب بود. امیدواریم از مطالعه این بخش بهره مند شده باشید.
منبع :
asanteb.com
ممنون بابت مطالب خوبت