شناخت نقش ید در بدن انسان
نقش ید در بدن انسان ضروری و پررنگ است . ید Iodine سنگین ترین عضو گروه هالوژن است که شامل موادی از نظر شیمیایی مانند فلورین ، کلرین، برومین وید است . این مواد همگی به صورت نمک ها وجود دارند و همگی در آب دریا موجودند . تمام هالوژن ها در بدن وجود داشته و همگی از مواد اصلی و ضروری می باشند ، البته به غیر از برومین . نقش ید در بدن اینست که ید در بدن توسط خون و به صورت ایوداید حمل می گردد و در غده تیروئید واقع در قسمت گردن جذب و تبدیل به هورمون تیروکسین و تری ایودوتیروکسین می گردد . این غده پر اهمیت با فعالیت های کلی متابولیکی سروکار دارد و مقدار تولید انرژی در سلول های بدن را کنترل می نماید .

نقش ید در بدن چیست؟
بدن انسان معمولا دارای 20 تا 50 میلی گرم ید می باشد و مقدار مورد نیاز روزانه به ید بسیار کم است ، یعنی تقریبا 0/15% میلی گرم برای نیازهای عادی کافی است . با توجه به پررنگ بودن نقش ید در بدن انسان ، هنگامی که رژیم غذایی ، ید کافی تامین ننماید غده تیروئید به حجم خود می افزاید و این امر برای جبران ید می باشد . خصوصیت گردن ورم کرده ، یا گواتر را در انگلستان به نام «گردن دربی شایر» می خوانند . چون در آن منطقه از انگلیس بیشتر رواج داشت . گواتر هنوز در بعضی از نقاط دنیا وجود دارد ، به خصوص مناطق کوهستانی دور از دریاها ، که ید در خاک و متعاقبل در گیاهان بسیار کم است . ابتلا به گواتر در کشورهای توسعه یافته که پیشگیری موثر قابل انجام است به ندرت دیده می شود .

به گزارش اسان طب ، امکان دارد مقادیر کمی ید در آب نوشیدنی وجود داشته باشد ، همچنین ید را می توان از غذا به خصوص غذاهای دریایی که از نظر ید غنی هستند به دست آورد ، هر چند روغن جگر ماهی کاد غنی ترین منبع از ید خوراکی است . شیر و دیگر مواد لبنی از نظر ید یکی از مهم ترین منابع می باشند و این امر به علت افزودن ید به غذای دام هاست . سبزی هایی که در خاک دارای ید کشت می گردند ، ید قابل دسترس دارند اما بیشتر غلات ، گیاهان لگوم و ریشه ای دارای ید کمی هتسند .
می گویند بعضی از سبزی ها خاصیت گواتروژنیک دارند و کسانی که از آنها استفاده نمی نمایند در معرض ابتلا به گواتر قرار می گیرند . کلم ، گل کلم ، کلم دلمه ای همه می توانند مانع از جذب ید (اهمیت نقش ید در بدن ) توسط غدد تیروئید گردند و باعث ابتلا به گواتر شوند و این امر فقط هنگامی صدق می نماید که شخص از سبزی ها ی ذکر شده به مقدار زیاد مصرف کند و ید موجود در رژیم غذایی بسیار پایین باشد .
نقش ید در بدن انسان بسیار مهم است. برای همین است که همه پزشکان توصیه میکنند نمک یددار استفاده کنیم. البته ید هم مانند سایر خوراکی ها و مواد معدنی نباید بیش از حد لازم به بدن برسد و باید میزان ان نرمال باشد.
منبع :
asanteb.com