علل مهم لخته شدن خون در مغز و پیشگیری از آن

لخته شدن خون در مغز یک وضعیت جدی، خطرناک و تهدید کننده زندگی است. در این شرایط علائمی مانند فلج صورت و بدن و همچنین اختلالات بینایی و گفتاری رخ خواهند داد. در صورتی که فرد به لخته شدن خون در مغز خود مشکوک باشد و دارای علائم فوق باشد، باید حتما به پزشک مراجعه کند. اصطلاح لخته شدن خون در مغز به هر دو واژه لخته شدن خون و خونریزی در مغز اشاره دارد. در هر صورت در این شرایط رساندن خون به بخشی از مغز با مشکل مواجه شده و علائم خاصی ظاهر می‌شوند. لخته شدن خون در مغز در صورت عدم تشخیص به موقع و مراجعه فوری به مراکز درمانی می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد. طبق گفته سایت ویکی پدیا، ترومبوز که در زبان محاوره‌ای لخته خون نامیده می‌شود، آخرین فراورده مسیر لخته شده خون در هموستاز می‌باشد. 

لخته شدن خون در مغز

علل ایجاد لخته شدن خون در مغز

مغز هر انسان همانند سایر اعضای بدن او دارای رگ‌های خونی فراوانی است، بنابراین در معرض گرفتگی و لخته شدن خون قرار دارد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب گاهی اوقات رگ‌ها به دلیل رسوبات چربی و عوامل دیگر تنگ شده و خون در آن‌ها لخته می‌شود. در برخی مواقع ممکن است لخته خون در بخش دیگری از بدن تشکیل شده و از طریق قلب به مغز برسد و موجب انسداد رگ شود. به طور کلی، لخته شدن خون از عوارض انسداد رگ‌ها به شمار رفته و این مسئله منجر به نرسیدن خون به ناحیه‌ای که رگ مسئولیت خونرسانی به آن را دارد، می‌شود و در نتیجه آن بخش و بافت مورد نظر آسیب می‌بیند که اصطلاحا در مغز به آن سکته مغزی می‌گویند. از طرفی، شرایط محیطی مانند گرمازدگی زیاد نیز ممکن است از علل لخته شدن خون به شمار روند. گرمازدگی موجب کاهش مایعات در خون و غلظت آن شده و همین مسئله باعث انسداد رگ‌ها و در نهایت سکته مغزی خواهد شد.

علائم و نشانه‌های لخته شدن خون در مغز

نشانه‌ها به طور معمول شامل فلج صورت، فلج یا اختلالات حسی در یک طرف بدن، اختلالات بینایی و گفتاری می‌شوند. علائم معمولا در عرض چند دقیقه رخ می‌دهند. سکته مغزی از علائم شدید لخته شدن خون در مغز به شمار می‌رود. در صورتی که فرد دچار فلج صورت شود، به هنگام لبخند یک طرف چهره او حالت آویزان پیدا خواهد کرد. زمانی که یک سمت از بدن فلج شود، نیروی بازو و پا کاهش یافته و یا از بین می‌رود. در اختلالات گفتاری، پیدا کردن کلمات مناسب، سخت و دشوار بوده و تلفظ کلمات به درستی انجام نخواهد شد. در برخی موارد ممکن است فلج، اختلالات گفتاری و بینایی تنها چند دقیقه کوتاه طول بکشد، در این حالت احتمالا لخته خون در حرکت است و با اینکه ممکن است علائم پس از چند دقیقه از بین بروند، اما باید جهت بررسی بیشتر و دقیق‌تر به پزشک مراجعه نمایید.

درمان این شرایط به چه صورت است؟

لخته شدن خون در مغز

زمانی که فرد دچار یک وضعیت حاد شود و علائم مندرج در این مقاله را تجربه کند، باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه نماید. پزشک با انجام سی تی اسکن و اطمینان از این موضوع که مصرف دارو موجب باز شدن رگ می‌شود، دارو را برای بیمار تجویز خواهد کرد. در صورتی که فرد دیر به بیمارستان مراجعه کند، پزشک در ابتدا عوارض سکته مغزی را کاهش می‌دهد تا آسیب جدی و خطرناکی به فرد وارد نشود. هنگامی که فرد علائم حاد را سپری نمود، درمان با توجه به عوارض سکته متفاوت خواهد بود، اما معمولا درمان‌های توان بخشی نظیر فیزیوتراپی و کار درمانی بر روی بیمار انجام می‌شود تا عضوی که دچار از کار افتادگی شده است، بازتوانی گردد که البته این پروسه طولانی و پرهزینه می‌باشد.

عوامل خطرساز این وضعیت در افراد

برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به این وضعیت را در افراد افزایش دهند. لخته شدن خون در مغز معمولا در افراد بالای 60 سال رخ داده و عواملی مانند فشار خون بالا، سیگار کشیدن، دیابت، از دست دادن آب بدن و شیوه زندگی ناسالم می‌توانند خطر ابتلا به لخته شدن خون در مغز را افزایش دهند. افرادی که مبتلا به سندرم ارثی بوده و یا سابقه لخته شدن خون دارند نیز بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. لخته خون در مغز ممکن است با مصرف دارو پراکنده شود، بنابراین باید بلافاصله به بیمارستان مراجعه کرد. تحقیقات نشان داده‌اند که هرچه درمان سریع‌تر انجام شود، احتمال بیشتری برای بهبودی وجود دارد. بهتر است بدانید که مهم‌ترین عوارض لخته شدن خون در مغز، سکته مغزی است.

تاثیر داروهای متلاشی کننده لخته خون

لخته شدن خون در مغز

تشخیص به موقع و مراجعه زود هنگام به مراکز درمانی، برای بهبودی این بیماری بسیار مهم و حائز اهمیت می‌باشد. مدت زمان مراجعه به بیمارستان و تشخیص بیماری باید بین بازه سه تا شش ساعت باشد و در این مدت اگر بیمار شرایط خوبی داشت یعنی دچار فشار خون بالا، سن بالا و زمینه خونریزی نبود، می‌توان با تزریق داروها، رگ‌ها را باز کرد و از بروز سکته مغزی جلوگیری نمود. داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون) در شکستن لخته‌ها و جلوگیری از تشکیل مجدد آن‌ها بسیار مفید هستند. توجه داشته باشید که در موارد شدید، نیاز به عمل جراحی می‌باشد.

روش‌های پیشگیری از لخته شدن خون

ورزش کردن نقش تعیین کننده‌ای در پیشگیری از لخته شدن خون در مغز ایفا می‌کند زیرا موجب گردش خون بهتر در مغز شده و یک عامل مهم برای پیشگیری از این وضعیت محسوب می‌شود. علاوه بر ورزش کردن، تغذیه مناسب نیز موجب عدم انسداد رگ‌ها خواهد شد زیرا میزان چربی و قند خون فرد باید در حد تعادل باشد. ورزش نکردن، تغذیه نامناسب و مصرف بیش از حد غذاهای فست فودی موجب بالا رفتن چربی خون در فرد شده و خطر ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش می‌دهد، البته استرس، آلودگی هوا و عدم تحرک نیز عواملی هستند که می‌توانند خطر ابتلا به این شرایط را در فرد بالا ببرند، بنابراین تا حد امکان از این عوامل جلوگیری نمایید. در صورتی که شما عزیزان دچار این وضعیت شده و آن را به شیوه‌‌ خاصی درمان کرده‌اید، می‌توانید در انتهای مقاله نظر خودتان را ارسال فرمایید. در صورتی که قصد دارید با موبایل یا تبلت برای ما نظر ارسال کنید، به انتهای مقاله رفته و بر روی گزینه leave a comment کلیک کنید، سپس نظر خودتان، نام و ایمیل را یادداشت کرده و با زدن تیک I’m not a robot پیام مورد نظر خود را ارسال کنید و چنانچه با کامیپوتر و یا لپ تاپ هستید در قسمت دیدگاه در انتهای صفحه نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا