خشکی دهان یا زروستومیا یعنی چه ؟

خشکی دهان یکی از مشکلات دهانی است که برای بسیاری از افراد پیش آمده است و در واقع مهمترین دلیل آن ایجاد اختلال در ترشح بزاق دهان است . چرا که به زبان خودمانی بزاق دهان است که دهان را تر و تازه نگه میدارد . بزاق علاوه بر مرطوب و خوشایند نگاه داشتن دهان نقش روزانه مهمی را در حفظ بهداشت عمومی و سلامتی ایفا می کند. بزاق یک مانع حفاظتی در برابر باکتریهایی که می توانند از طریق دهان وارد بدن شما شوند ایجاد می کنند.

خشکی دهان
خشکی دهان

خشکی دهان چیست ؟

بزاق به شما کمک می کند صحبت کرده، مواد غذایی را جویده، ببلعید، چشیده و هضم کنید.دهان خشک و کاهش حفاظت بزاقی پس از آن ممکن است به مشکلات مهم دهانی (نفس بد بو، پلاک دندانی، پوسیدگی دندان، التهاب لثه ها، زخم معده، پس رفتن لثه ها و حتی از دست دادن دندان منتهی گردد. این علامت پریشان کننده و درد ناک می تواند به شدت بر کیفیت زندگی شما تاثیر گذارد.

 سندروم خشکی دهان و برخی از دلایل آن

  به گزارش بخش دهان ودندان سایت آسان طب دلایل سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) متنوع است و باید مورد بحث و تحلیل قرار گیرد .  معمول  ترین آنها اشعه درمانی مربوط به بیماریهای وخیم گردن و دهان، سندورم سوگرون (Sjögren) و بیش از 1800 داروی تجویزی (ضد افسردگی، آنتی هیستامین، داروی کاهش فشار خون، ضد التهاب، ضد پارکینسون و  غیره) می باشند. استرس و سالمندی هم می توانند عوامل مؤثر باشند.

برای درمان خشکی دهان  اولویت اول شما کاهش علائم ناخوشایند کمبود بزاق با تامین مرطوب کردن منظم و مؤثر دهان می باشد. بسیار مهم است که از دندانها و لثه های خود با جایگزینی سیستمهای ضد باکتری که به طور طبیعی در بزاق موجود می باشند و اکنون به مقدار ناکافی در دهان موجود بوده یا حتی دیگر وجود ندارند، حفاظت کنید.

استرس و اضطراب – یکی از دلایل دلایل سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) استرس و اضطراب زیاد است. این شرایط ممکن است در افرادی که دست‌خوش تغییرات هورمونی هستند، مانند افراد حامله یا کسانی که دوران یائسگی را طی می‌کنند، شایع باشد. همچنین کارهای پر استرس  می‌تواند به ابتلا به این بیماری کمک کند. بهتراست که مراقب شدت سندروم خشکی دهان باشیم و از یک دندانپزشک کمک بگیریم.

تنفس، سیگار کشیدن و خرو پف کردن –  تنفس – سیگار کشیدن و خرو پف کردن ساده‌ترین دلایل سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) هستند. اگر شما عادت دارید با دهان نفس بکشید، بیشتر در معرض خشکی دهان قرار دارید. این در مورد افرادی که خروپف می‌کنند نیز صادق است. محتویات یک سیگار ممکن است بر تولید بزاق در دهان اثر بگذارد، و به همین دلیل باعث بروز خشکی دهان می‌شود.

عوارض دارویی – . از دلایل سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) میتوان به عوارض دارویی اشاره کرد . این عوارض می‌تواند هم از داروهای تجویزشده توسط پزشک ایجاد شود و هم داروهایی که بی نسخه تهیه می‌شود. بیش‌ترین داروهایی که می‌توانند باعث بروز سندروم خشکی دهان شوند، داروهای ضد احتقاق والرژی هستند، مثل آنتی هیستامین. از دیگر داروهایی که می‌توانند باعث سندروم خشکی دهان شوند، داروهای ضد افسردگی، مسکن‌ها و داروی فشارخون را می‌توان نام برد. برخی از درمان‌های سرطان نیز می‌توانند منجر به این بیماری شوند. در حین اشعه درمانی غدد بزاقی تحت تأثیر قرار میگیرند. اشعه، مقدار بزاقی که در دهان ترشح می‌شود را کاهش می‌دهد. شما می‌توانید درباره علائمی که حس می‌کنید، از قبیل خشکی گلو یا خونریزی لثه‌ها با دندان‌پزشکتان مشورت کنید، که شاید درمان صحیحی در اختیار شما قرار دهد.

وضعیت پزشکی – جالب است بدانید به گزارش اسان طب برخی از وضعیت های پزشکی از دلایل سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) می باشد . برخی از این وضعیت‌های پزشکی شامل بیماری دیابت ، سندروم شوگرن، الزایمر، سکته مغزی، سارکوئیدز، و دیگر بیماری‌ها هستند. اگر شما یکی از این بیماری‌ها را دارید و از خشکی دهان رنج می‌برید می‌توانید با پزشک یا دندان‌پزشک مشورت کنید. هر چند که درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد ولی گزینه‌هایی از قبیل جایگزین بزاق، دهان‌شویه بیوتن، و استفاده از یک لیسه زبان وجود دارند.

خشکی دهان
خشکی دهان

درمان سندروم خشکی دهان

 سندروم خشکی دهان ( زروستومیا – زیروستومیا ) در اثر بیماری خاصی اتفاق می افتد یا میتواند از عوارض مصرف داروی خاصی باشد . برای رفع علامت های خشکی دهان باید به نحوی دهان خود را مرطوب نگه دارید و یا میزان ترشح بزاق خود را افزایش دهید. این راهکارها به مرطوب ماندن و یا افزایش بزاق شما کمک می کنند:

+ برای درمان خشکی دهان از خوردن خوراکی های خشک و پرنمک مثل نان خشک، بیسکوییت ها و چیپس ها خودداری کنید. خوراکی ها و نوشیدنی های بسیار شیرین هم انتخاب های خوبی نیستند.

+از مصرف نوشیدنی های الکل دار و یا کافئین دار خودداری کنید. چای و قهوه باعث زیاد شدن ادرار، از دست رفتن بیشتر آب بدن و خشکی دهان می شوند.

+سیگار نکشید.

+اگر خشکی دهان دارید، لب ها و لثه های شما هم کم آب و خشک و تحریک پذیر هستند. برای رفع خشکی لب تان از مرطوب کننده های لب و برای جلوگیری از زخم شدن لثه ها هم از مسواک های نرم استفاده کنید.

+مرتب آب بنوشید تا دهان تان مرطوب بماند. همیشه با خود یک بطری آب داشته باشید و هراز گاهی دهان تان را خیس کنید. هنگام خواب یک شیشه آب کنار رخت خواب تان بگذارید.

+جهت درمان خشکی دهان مکیدن آب نبات یا یک تکه یخ به تحریک غدد بزاقی شما کمک می کند. بهتر است آب نبات های بدون قند را انتخاب کنید تا دندان هایتان دچار پوسیدگی نشوند.

گردآورنده : https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا