مراقبت از دندان کودکان .پیش دبستانی تا نوجوانی
با وجود اینکه کودکان در محدوده سنی پیش دبستانی پیشرفت قابل ملاحظه ای در کاربرد صحیح مسواک از خود نشان میدهند، ولی هنوز اصلی ترین نقش در کارهای مراقبت از دندان کودکان به عهده والدین است.غالبا والدین در این سنین احساس می کنند فرزندشان مهارتهای لازم را برای تمیز کردن دندانهایش بدست آورده است. مهم است که تأکید شود که والدین مسواک کردن دندان های کودکشان را ادامه دهند.خمیر دندان فلوراید دار در سن 3 سالگی می تواند استفاده شود. با توجه به این که جذب فلوراید در این گروه سنی قابل توجه است، در این مدت و کودکان باید مهارت تف کردن کامل خمیر دندان را یاد بگیرند. تا زمانی که این اتفاق بیفتد باید والدین مثل قبل خمیردندان را به اندازه نخود روی مسواک فرزندشان بگذارند.
نخ دندان برای مراقبت از دندان کودکان پیش دبستانی
به گزارش مجله پزشکی آسان طب این سنین معمولاً موقع شروع استفاده از نخ دندان است.والد باید نخ دندان را نیز برای کودک شروع کند. در دوره دندان های شیری، نخ دندان تنها در بین نواحی پشتی ضروری است. بسته شدن فضاهای بین آسیا های شیری در این سنین شروع می شود. با این حال اگر در هر ناحیه از دهان تماس بین دو دندان وجود داشته باشد در این ناحیه نیز باید هر روز نخ دندان انجام شود نیز باید هر روز نخ دندان انجام شود. پوزیشن صحیح کودک در اجرای روندهای مراقبت از دندان کودکان در این سنین مفید خواهد بود. متد مورد تأیید، ایستادن والد پشت کودک است در حالیکه هر دو به یک جهت نگاه می کنند. کودک در این حالت سرخود را به سمت عقب می برد و به بازوی چپ والد راست دست تکیه می کند. والد با همین دست خود می تواند گونه را کنار بزند و از دست دیگر برای مسواک زدن دندان های کودک استفاده می کند. این پوزیشن برای انجام نخ دندان نیز کارآیی دارد. بسیاری والدین برای مسواک زدن دندان های فرزندشان قرارگیری در مقابل وی را انتخاب می کنند که اضطراب زا است و سر را نیز نمی توان در این حالت حمایت نمود. باید والدین را از این پوزیشن منع نمود. در این دوره سنی، ژل و غرغره فلوراید را نیز برای مصرف خانگی می توان ارایه نمود. با این حال، به دلیل خطر بلع این مواد، استفاده از آنها باید در مقادیر کم و فقط در بیمارانی باشد که احتمال پوسیدگی متوسط تا زیاد است. استفاده از سایر عوامل شیمیایی بهداشتی جهت کنترل پلاک توصیه نمی شود.
مراقبت از دندان کودکان دوران دبستان (6 تا 12 سالگی)
مشخصه این دوره افزایش مسؤولیت پذیری در کودکان است. نیاز به قبول مسؤولیتهایی چون تکالیف مدرسه و کارهای خانه در این دوره ایجاد می شود. به علاوه کودک می تواند مسؤولیتهای بیشتری در قبال بهداشت دهان خود به عهده گیرد ولی دخالت والدین همچنان لازم است. با این وجود، به جای اجرای کارهای مراقبت از دندان کودکان والدین میتوانند تنها ناظر فعال اعمال فرزندشان باشند. در نیمه دوم این دوره، غالب کودکان قادر به انجام کارهای اولیه بهداشت دهان خود (مسواک و نخ دندان) میباشند و والدین تنها بعضی اوقات در نواحی که دسترسی مشکل است می توانند به فرزند خود در نخ دندان یا مسواک زدن کمک کنند و یا در مواردی که کودک از انجام کارهای بهداشتی سرباز میزند. ولی نیازی به بررسی دقیق و مداوم تمیز شدن دندان ها توسط والدین نیست. یک ماده کمکی کارا برای آنها عوامل شیمیایی آشکارکننده پلاک است. بعد از اینکه کودک از مسواک و نخ دندان و ماده آشکارکننده پلاک استفاده کرد، پدر یا مادر می تواند به سادگی پلاک باقیمانده را ببیند و به فرزندش در برداشت آن کمک نماید. در این سنین بلع مواد فلوراید دار مثل خمیردندان، ژل یا غرغره، نگرانی عمده ای نخواهد بود، زیرا کودکان می توانند به خوبی تف کنند.
استفاده از فلوراید برای کودکان دوران دبستان
مطمئناً استفاده از خمیردندان های فلوراید دار ضروری است، ولی استفاده از ژل و دهانشویه را میتوان تنها در اطفالی توصیه نمود که خطر پوسیدگی بالایی دارند. به علاوه استفاده از کلرهگزیدین یا لیسترین را میتوان در کودکانی با ریسک بالای بیماری های پریودنتال (لثه و دندان درگیر است) و پوسیدگی توصیه نمود. متاسفانه بعضی از اطفال که به استفاده از این عوامل نیاز دارند، از این کار امتناع می کنند. با افزایش درمان های زود هنگام، این گروه سنی امروزه بیشتر در معرض این درمان ها و پوسیدگی ها و بیماریهای پریودنتال متعاقب آنها قرار گرفته اند. توجه خاصی به مراقبت از دندان کودکان در این بیماران لازم است و افزایش تعداد دفعات مسواک زدن و استفاده از نخ دندان و نیز انجام مؤثرتر این کارها، ضروری است. با وجود اینکه خمیردندان های فلوراید دار منبع مقرون به صرفه فلوراید هستند، استفاده از ژلها و دهانشویه های فلوراید دار قویاً توصیه می شود. علاوه بر این، مانند سایر بیماران در معرض پوسیدگی و بیماری های پریودنتال، استفاده از سایر عوامل شیمیایی درمانی و شستشو دهنده ها نیز در این گروه توصیه می شود. طی تحقیقی 40 بیمار نوجوان ارتودنسی با تاریخچه بهداشت بد دهانی به عنوان یکی از دو گروه قرار گرفتند. گروه مورد در شرایطی قرار گرفتند که در جهت شرکت در کار تحریک می شوند، در حالی که گروه شاهد هیچ اطلاعاتی در مورد شرکت در این مطالعه نداشتند. اگرچه تفاوت قابل توجهی از لحاظ آماری در حد پایه بین دو گروه مورد و شاهد وجود نداشت، پس از 3 ماه و تا 6 ماه گروه مورد به میزان قابل توجهی پلاک کمتری را نشان دادند. گروه مورد به میزان قابل توجهی بهداشت دهانی بهتری داشتند، که بیان می کند که اثر هاتورن (شرکت در آزمایش و احساس اینکه تحت نظر هستند) باعث شد بیماران نوجوان توجه زیادی به بهداشت دهانی و بنابراین عملکرد کار بهتر داشته باشند. کمتری را نشان دادند. گروه مورد به میزان قابل توجهی بهداشت دهانی بهتری داشتند، که بیان می کند که اثر هاتورن (شرکت در مطالعه تجربی ) باعث شد بیماران نوجوان توجه زیادی به بهداشت دهانی و بنابراین عملکرد کار بهتر داشته باشند.
مراقبت از دندان در نوجوانان (۱۲ تا ۱۹ سالگی)
با وجود اینکه بیمار بالغ معمولاً مهارت های لازم را جهت انجام کارهای بهداشتی کسب نموده است، پذیرش انجام این کارها، مشکل اصلی در این گروه سنی است. تشویق نوجوان برای قبول مسؤولیت بهداشت دهان خود ممکن است منجر به واکنش های طغیانگرانه وی در برابر اعمال نیروی خارجی و ناتوانی در کنترل عواقب طولانی مدت این برخورد گردد.ارتباط مثبتی بین عزت نفس با چگونگی مسواک زدن و انگیزش برای بهداشت دهان در نوجوانان وجود دارد. با در نظر گرفتن اینکه احساس عزت نفس و برداشت نوجوان از شخصیت خود بین سنین 11 تا 14 سالگی افت می کند و با نزدیک شدن به بلوغ تدریجا بالا میرود، می توان فهمید چرا میزان کنترل پلاک در این بیماران پایین می آید.
به علاوه رژیم غذایی نامناسب و تغییرات هورمونی بلوغ، احتمال پوسیدگی و تورم لثه را در نوجوانان بالا میبرد. بنابراین کمک و راهنمایی مداوم دندانپزشکان و والدین به نوجوان در گذراندن این مرحله سخت زندگی بسیار مهم است. تأکید بر افزایش بار مسؤولیت آنها به عنوان بالغین جوان بدون اعمال زور می تواند به آنها در قبول نقش جدیدشان در زندگی کمک کند. والدین باید برای سازگاری با تغییرات شخصیتی فرزندشان آماده باشند و احساس نیاز وی به مراقبتهای بهداشتی دهان و بهداشت عمومی را تقویت نمایند. افزایش آگاهی نوجوانان در رابطه با کنترل پلاک و بیماری های دهان نیز به همراه تأکید بر اهمیت ظاهر و صورت می تواند در افزایش انگیزه در این افراد کمک نماید.
منبع:http://asanteb.com