نشانه های بیماری لکه قهوه ای برنج
بیماری لکه قهوه ای برنج در ایران ابتدا در سال 1335 توسط پتراک از مزارع برنج سواحل بحر خزر جمع آوری شده است . بیماری لکه قهوه ای برنج علاوه بر این در مناطق برنجکاری لنجان اصفهان و شهرکرد نیز کم و بیش دیده می شود . این بیماری انتشار جهانی داشته و در تمام کشورهای آسیائی ، آمریکایی و افریقایی که اقدام به کشت برنج می گردد شیوع دارد . خسارت این بیماری در بعضی مناطق زیاد و در سال 1942 در بنگال موجب قحطی گردید و خسارت آن 50-90 درصد بوده است . در پنجاب نیز میزان خسارت 6/4-29 درصد تخمین زده شده است .
نشانه های بیماری لکه قهوه ای برنج چیست ؟
گرچه عامل بیماری لکه قهوه ای برنج قادر است که کلئوپتیل ، گلومها و برگهای جوان را مورد حمله قرار دهد ولی بیشتر برگ ها هستند که مبتلا می شوند . نشانه های بیماری لکه قهوه ای برنج ابتدا به صورت نقاط ریز قهوه ای تشکیل می گردد . بعدا این نقاط بزرگ شده و به شکل لکه های بیضوی یا گرد قهوه ای در طول برگ قرار میگیرد . لکه ها در حالت تکمیل قهوه ای روشن ، مرکز آن خاکستری و حاشیه آن تیره یا قهوه ای قرمز رنگ می باشد . گیاهچه ها اغلب به شدت آلوده می شوند و نقاط قهوه ای رنگی به قطر 2/5 میلیمتر روی انها ظاهر می گردد .
در این گونه حالات برگها ممکن است خشک شوند و بمیرند . زردی برگ و رشد مجدد نیز ممکن است از نشانه های بیماری لکه قهوه ای برنج باشند . خزانه های برنج که به شدت مورد حمله قرار گیرد از دور نشانه های بیماری که شامل قهوه ای شدن و سوختگی برگها است دیده می شود. این نقاط قهوه ای روی برگهای پیر نیز ظاهر می گردد ولی اندازه آنها به مراتب بزرگ تر خواهد بود . این بیماری در واقع بذر زاد بوده و بیماری از طریق بذر قابل انتقال است و با کشت بذر آلوده گیاهچه های حاصله از ابتدا مبتلا هستند .
زیست شناسی بیماری لکه قهوه ای برنج
به گزارش بخش سلامت سایت آسان طب ، قارچ عامل بیماری لکه قهوه ای برنج ممکن است تا مدت 2-3 سال روی بقایای گیاهی زمستان گذرانی نماید . در بهار تحت شرایط مساعد اسپورها جوانه زده و ظرف چند ساعت ایجاد اپرسوریوم یا مکه در سطح برگ می نماید . این اندام مستقیما از طریق کوتیکول و اپیدرم ویا روزنه های بزرگ وارد برگ می گردد . اولین نشانه های بیماری لکه قهوه ای برنج پس از 24 ساعت ظاهر می شود و پس از چند روز ممکن است اسپورهای قارچ تشکیل شود و به این وسیله انتشار ثانوی قارچ صورت گیرد و به همین ترتیب در شرایط مساعد هر چند روز کیبار قارچ تجدید نسل می کند .
در هندوستان بررسی شده که اسپورهای قارچ در بهار در هوای اطراف مزارع برنج معلق بوده و از این طریق ممکن است آلودگی اولیه ایجاد شود . علف های هرز گندمیان نیز می توانند میزبان قارچ قرار گیرند و آلودگی اولیه ایجاد شود . علف های هرز گندمیان نیز میتوانند میزبان قارچ قرار گیرند و آلودگی اولیه را موجب شوند . عوامل درجه حرارت ، رطوبت و نور در تمام دوره رشد قارچ مورد نیاز است . در مورد درجه حرارت اپتی مم گزارش های مختلفی وجود دارد و به طور کلی 25 درجه سانتیگراد است . آب آزاد در سطح برگ برای تندش اسپور و نفوذ قارچ ضرورت دارد .
بیماری لکه قهوه ای برنج یکی از انواع بیماری های برنج بود که در این قسمت اطلاعاتی را در این باره بیان کردیم.
منبع :
asanteb.com