سیاهک پیاز چیست ؟

بیماری سیاهک پیاز ابتدا در سال 1857 در دره کانکتیکوت پیدا شده است . در ایران بیماری سیاهک پیاز در سال 1352 از تبریز توسط اسدی و ایزدیار گزارش گردیده است . این بیماری قادر است به گیاهان جنس Allium حمله نماید و آنها را مبتلا گرداند . بیماری سیاهک پیاز ابتدا به صورت لکه های دراز کشیده ، ضخیم و تیره رنگ در قاعده برگ گیاهچه ها و به محض خروج آنها از خاک ظاهر می گردد . در این بخش درباره بیماری سیاهک پیاز اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

سیاهک پیاز

نشانه های بیماری سیاهک پیاز

بیماری سیاهک پیاز ابتدا به صورت لکه های دراز کشیده ، ضخیم و تیره رنگ در قاعده برگ گیاهچه ها و به محض خروج آنها از خاک ظاهر می گردد . این لکه ها یا نقاط محتوی اسپورهای سیاهی است که با پاره شدن سطح لکه اسپورهای مزبور بیرون ریخته می شود . به محض تشکیل برگهای مجدد روی گیاه آلودگی ثانوی توسط همین اسپورها صورت می گیرد و برگهای مبتلا متورم و خمیده می گردند . با پیشرفت بیماری سیاهک پیاز در لابلای فلسهای پیاز در زیر خاک نیز سیاهک تشکیل می شود و رشد پیاز متوقف می گردد و بعضی از گیاهچه های آلوده قبل از آنکه به پیاز بروند مرده و از بین می روند . حداکثر آلودگی بوته ها معمولا 3-4 هفته بعد خروج گیاهچه ها از خاک صورت می گیرد . عامل بیماری سیاهک پیاز  مستقیما نمی تواند موجب فساد پیاز شود ولی شرایط را برای حمله پاتوژنهای فاسد کننده در انبار فراهم می سازد .

عامل بیماری سیاهک پیاز

به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ،عامل بیماری سیاهک پیاز قارچی است بنام Urocystis Cepulae Frost وازراسته Ustilaginales می باشد و به عبارت دیگر مانند قارچ هایی است که موجب سیاهک های اشکار و پنهان غلات می گردند .قارچ تا مدت چندین سال قادر است در خاک به طور زنده باقی بماند و احتمالا در این مدت زندگی گندروئی خواهد داشت . از طرفی روی گیاهچه های مرده پیاز نیز می تواند تا سال آینده بسر برد . اسپورهای قارچ به ندرت ممکن است روی بذر پیاز قرار گیرند و در واقع بیماری از این طریق انتقال یابد .

سیاهک پیاز

مبارزه با بیماری سیاهک پیاز

چون قارچ عامل بیماری سیاهک پیاز در اوائل رشد و پس از خروج گیاهچه ها حمله می نماید بنابراین محلول یا پودر ریزی قارچ کشهای مناسب روی سطح خاک در مجازات شیارهای کاشت بذر توصیه می گردد . ضمنا می توان بذر را قبل از کاشت با روش مخصوص زیر ضدعفونتی کرد . ابتدا محلول چسبنده ای مانند متیل سلولز ، به مقدار 50 گرم در یک لیتر آب ولرم روی بذر می ریزند و مقدار محلول لازم برای دو کیلوگرم بذر پیاز است و آنگاه بذر را قارچ کش تیرام یا کاپتان در داخل ظرفی که بتوان بخوبی بذر و قارچ کش را مخلوط نمود ریخته و بدینوسیله ضدعفونی کرد . سیاهک آشکار گندم و راه مبارزه  با ان چیست ؟

منبع :

asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا