تاثیر فعالیتهای ورزشی بر روی آرتروز شانه
آرتروز میتواند بر روی تمامی مفاصل بدن، از جمله مفاصل شانه تاثیر بگذارد. انجام تمرینهای خاص به صورت منظم میتواند به کاهش نشانههای آرتروز که همان درد و تورم است کمک نماید. بر اساس آمارهای ارائه شده هر ساله چیزی در حدود 55 میلیون نفر در آمریکا دچار آرتروز میشوند. یکی از مهمترین اثرهای آرتروز سخت کردن بخشهای خاص بدن بوده که در نتیجه انجام تحرک را با دشواری همراه میکند. آرتروزهایی که معمولا بر روی شانه اثر میگذارند آرتروز روماتوئید و استئوآرتریت نام دارند، در این مقاله قصد داریم با معرفی برخی از فعالیتهای ورزشی کمک کنیم تا افراد مبتلا به آرتروز شانه بتوانند از علائم و سختیهای خود بکاهند.
معرفی فعالیتهای ورزشی مناسب برای آرتروز شانه
ورزشها حالتهای گوناگونی دارند، انواع فعالیتهای مهم ورزشی برای آرتروز عبارتند از:
- تمریناتی انعطاف پذیر همانند حرکات کششی که میتوانند سختی بدن را کاهش دهند
- تمرینات قدرتی که میتوانند توده عضلانی را در اطراف مفاصل ایجاد نمایند
- فعالیتهای هوازی همانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری که هر کدام میتوانند در بهبود عملکرد قلب، ریه و عضلات موثر واقع شوند
با انجام تمرینات بیان شده زیر میتوان موجب تقویت عضلات اطراف شانه شد و در نتیجه آرتروز شانه را کاهش داد.
√ مورد اول، کشش در شانه: این تمرین موجب افزایش حرکت در مفاصل شانه شده و عضلات را گسترش میدهد، انجام این فعالیت میتواند کارهایی همچون برداشتن وسایل از قفسهها را تسهیل نماید. آن دسته از افرادی که این تمرینات را انجام میدهند قطعا احتمال مبتلا شدن به آرتروز شانه را در خود کاهش خواهد داد.
√ مورد دوم، چرخش شانهها: تمرینات چرخشی میتوانند تاثیرات فراوانی بر روی بهبود عملکرد مفاصل شانه داشته باشند، در برخی مواقع دیده شده که ورزشکاران این تمرینات را به کمک یک چوب دستی انجام میدهند.
√ مورد سوم، چرخش کتف: با انجام این تمرین خاص میتوان دامنه فعالیت مفاصل شانه را تقویت کرد، میتوان به کمک دست، شانه را به سمت گوش حرکت داد و تا نقطهای به سمت بالا هدایت کرد، در این حالت بهتر است چند ثانیه مکث صورت گیرد سپس بار دیگر شانه را به حالت عادی برگردانید، این کار باید 10 بار در طول روز انجام شود.
√ مورد چهارم، ورزش پاندولی: این نوع ورزش میتواند موجب کاهش درد در مفاصل شود و همچنین ماهیچههای شانه را تا حد زیادی آرام نماید، تمامی این فواید میتوانند در کاهش آرتروز شانه موثر باشند.
√ مورد پنجم، ورزش برای تقویت عضلات موضعی: با تقویت عضلات موضعی میتوان موجب بهبود وضعیت کلی بدن شد، با این کار شانهها میتوانند به راحتی در تمامی جهات حرکت کنند. انجام چنین تمریناتی نیازمند ابزارهایی هستند که میتوان از فروشگاههای معتبر ورزشی تهیه کرد.
راهنمایی مهم برای رعایت نکات ایمنی
به گزارش مجله پزشکی آسان طب آرتروز شانه میتواند تمرینات ورزشی را به چالش بکشد، بنابراین بهتر است برای مبتلا نشدن به چنین مشکلاتی حتما فعالیتهای ورزشی را انجام دهید. کسانی که مبتلا به آرتروز شانه هستند باید در نظر داشته باشند که در ابتدا بهتر است سراغ فعالیتهای خاصی بروند. یکی از اقداماتی که لازم است قبل هرگونه فعالیتی صورت گیرد گرم کردن بدن جهت تحریک جریان خون بدن میباشد، البته گرم کردن میتواند شامل 10 دقیقه راه رفتن سریع و یا تمرینات هوازی باشد، نباید این مسئله را زیاد سخت گرفت اما در نظر داشته باشید که نشان دادن حساسیت زیاد هم میتواند آزاردهنده شود. زمان انجام تمرین لازم است که تاثیرش را بر روی شانه حس کنید اما نباید درد زیادی ایجاد شود. در صورتی که با انجام یک حرکت خاص احساس درد زیادی کردید بهتر است سریعا از ادامه کار منصرف شوید، حال اگر این درد تا چند ساعت پس از تمرین ادامه داشته باشد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و مراتب را اطلاع دهید، در غیر این صورت احتمال آسیب دیدگی وجود دارد. هنگام انجام برخی از تمرینات امکان دارد تورم در شانهها ایجاد شود، بهتر است از یک یخ برای کاهش التهاب استفاده نمایید. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز میتوانند موثر واقع شوند، توجه کنید که باید از مصرف هرگونه دارو به صورت خودسرانه جلوگیری به عمل آورید زیرا میتواند مشکلات زیادی را ایجاد نماید.
از انجام چه کارهایی باید اجتناب کرد؟
باید از هرگونه فعالیت ورزشی که باعث ایجاد فشار بر روی عضلات شانه شود جلوگیری به عمل آید، در صورتی که جلوگیری نشود امکان ایجاد آسیب برای شانه و همچنین تشدید آرتروز شانه وجود دارد. کسانی که قصد انجام فعالیتهای ورزشی دارند اگر در طول تمرین احساس درد و یا ناراحتی در بخشهایی از بدن داشته باشند بهتر است از چه سریعتر برای احساس خود ارزش قائل شوند، این حس نشانگر دردی است که امکان ایجاد شرایط بد را فراهم میکند. افرادی که اجسام سنگین بلند میکنند باید دقت داشته باشند که امکان آسیب به شانه و تشدید وضعیت آرتروز شانه وجود دارد، با این حال انجام ورزشهای سبک جهت تقویت عضلات و جلوگیری از تشدید آرتروز شانه ضروری است. ورزش هوازی میتواند در سلامت ذهن و جسم موثر باشد. میزان مناسب ورزش در افراد با یکدیگر متفاوت است، این موضوع بستگی به علائم آرتروز شانه و یا سایر عوامل همانند میزان آسیب وارد شده به اطراف مفاصل دارد. یک فیزیوتراپیست میتواند با ایجاد یک برنامه تمرینی مناسب نقش مهمی را در این زمینه ایفا نماید.
چشم اندازی در رابطه با آرتروز شانه
چشم انداز آرتروز شانه متغیر است، در مراحل اولیه بیماری معمولا علائم خفیف هستند و تاثیر قابل توجهی بر دامنه حرکتی ندارند. هنگامی که آرتروز شانه پیشرفته باشد ممکن است درد شدید و جابهجایی در مفاصل دیده شود. داشتن فعالیت ورزشی منظم میتواند مفاصل را فعال کرده و تاثیر قابل توجهی بر روی کاهش درد و همچنین بهبود وضعیت بدن داشته باشد. بهتر است هنگام انجام ورزش احتیاط را نیز در نظر بگیرید تا باعث آسیب بیشتر به بخشهای مختلف بدن نشوید. بر اساس اطلاعات موجود کمتر کسی است که در طول زندگی به مراکز ورزشی مراجعه نکرده باشد، به همین دلیل میتوان گفت که اکثر افراد با ورزشهای عادی آشنایی کامل دارند و به راحتی قادر خواهند بود تا در خانه برخی از حرکات ورزشی را انجام دهند، حتی این کار را به تنهایی در محیط بیرون نیز میتوانند اجرا نمایند که قطعا تاثیرات بسیار خوبی بر روی سلامت جسمانی آنها خواهد داشت.
منبع: https://mag.asanteb.com