گیاه ژربرا ،پنجمین گل پرفروش جهان است

زادگاه گیاه ژربرا مناطق گرمسیری جنوب قاره آفریقاست و در این مناطق به عنوان گیاه چندساله رشد می کند. شکل گیاه ژربرا بوته ای بدون ساقه و ریشه های آن عمیق بوده و برگ ها حلقه وار از طوقه باریک گیاه ژربرا می رویند که طول آن ها تا ۵۰ سانتیمتر می رسد و شکل آن ها لوب دار شانه ای (کنگره دار) است. سطح بالایی آن ها سبز تیره و سطح زیرین سبز کم رنگ و پوشیده از کرک های متراکم است. ساقه های گیاه ژربرا گلدهنده ایستاده به ارتفاع ۴۵-۳۰ سانتیمتر از طوقه گیاه می روید و بدون برگ است. با ما همراه باشید تا اطلاعات جالبی از نحوه ی کاشت و نگهداری از گیاه ژربرا در اختیارتان قرار دهیم.

گیاه ژربرا

گیاه ژربراگل این گیاه در واقع گل آذینی است از هزاران گل. این گل آذین از سه نوع گل تشکیل شده: گلچه مرکزی، گلچه حد واسط و گلچه شعاعی. گلچه مرگزی گیاه ژربرا که گلچه لوله ای منظم واقع در مرکز کلاپرک های گل ژربرا است و با رنگی متفاوت با گلچه های شعاعی، مرکز گل گیاه ژربرا را متمایز می کند. تفاوت بین رنگ و اندازه این سه گلچه باعٍث تفاوت های ظاهری بین ارقام این گیاه شده است و همچنین کم یا پر بودن گلچه های شعاعی و یا کوچک به بزرگ یا هم اندازه بودن آن ها اشکال متفاوتی می سازد. قطر گل ها ۱۲-۵ سانتیمتر است و بیشتر رنگ ها جز رنگ آبی را می توان در گل ژربرا پیدا کرد. گل های گیاه ژربرا امروزی در واقع گیاهان دورگه (Gerbera hybrida) هستند که بیشتر از دو گونه G.jamesonii و گونه G.viridifolia تولید شده اند. تولید آن به عنوان گیاه شاخه بریده در جهان پس از گل رز، میخک، داوودی و لاله در جایگاه پنجم است.

گیاه ژربرا از اواخر بهار تا اواخر پائیز و حتی اوایل زمستان گل می دهد. شرایط نگهداری و مراقبت از گیاه ژربرا در گلخانه های تجاری و کاشت برای گل بریده، با کاشت به عنوان گیاه گلدانی یا در باغچه که در زیر می آید متفاوت است و پرورش تجاری گیاه ژربرا در پایان قرن 19 در کمبریج انگلستان و در زمان ریچارد لینچ آغاز شده است.

همراهان عزز آسان طب: در حال حاضر گیاه ژربرا در 25 کشور دنیا پرورش می‌یابد که حدود 1200ـ1100 هکتار سطح زیر کشت گلخانه‌ای داشته و پنجاه درصد سطح زیر کشت دنیا در کشور هلند و ایتالیا است. در سال 1379 سطح زیرکشت گیاه ژربرا در ایران 6/15 هکتار گزارش گردید. تولید 4 میلیون شاخه گل توسط 137 پرورش‌دهنده در بازار به فروش رسیده است. به لحاظ اهمیت اقتصادی تولید شاخه گل ژربرا از طریق کشت بافت در صدر اولویت‌های تحقیقاتی گیاهان زینتی ایران قرار داشته و هم اکنون گیاهچه‌های گیاه ژربرا از شرکتهای هلندی نظیر Preesman، Schrurs، Terranigra، florist خریداری و به ایران وارد می‌شود، که این یکی از بزرگترین موانع پیشرفت صنعت گل‌کاری در ایران محسوب می‌شود. امروزه می‌توان به منظور توسعه تولید گیاهان زینتی و تولید ارقام جدید بازارپسند و در نتیجه افزایش صادرات گل از فنون پیشرفته ازدیاد نباتات نظیر کشت بافت استفاده کرد تا گام مؤثری در جهت افزایش تولید گیاهان زینتی و صادرات آنها برداشته شود.

علل تمایل به کشت و پرورش گیاه ژربرا

گیاه ژربرا1-پنجمین گل برگزیده جهان از نظر تولید و فروش میباشد.

2-زیبایی و تنوع رنگ زیاد

3-عمر طولانی پس از برداشت

4-عملکرد زیاد

5-فاصله کوتاه بین دوره های برداشت

نیازمندی های محیطی گیاه ژربرا

گیاه ژربراخاک: خاک گیاه ژربرا باید زهکش خوبی داشته باشد چرا که این گیاه به پوسیدگی طوقه و ریشه حساس است. خاک ایده آل آن خاکی سبک و غنی از مواد آلی است. به خاطر سیستم ریشه ای عمیق گیاه ژربرا خاک باغچه باید تا عمق ۶۰-۴۵ سانتیمتری شخم زده شود و کیفیت خاک تا عمق ۲۵ سانتیمتری با کود گاوی پوسیده بهبود یابد و طوقه گیاه از سطح خاک بالاتر کاشته شود. فاصله کاشت دو گیاه بین ۶۰-۴۵ سانتیمتر باشد و کوددهی گیاه ژربرا با کودی مثل ۲۰-۲۰-۲۰ ماهانه در فصل رشد انجام شود.

آبیاری: به آبیاری در حد متوسط نیاز دارد. فاصله بین دو آبیاری به اندازه ای باشد که سطح رویی خاک و طوقه گیاه ژربرا تا چند سانتیمتر رطوبت خود را از دست داده باشد. بهتر است گیاه خشکی نکشد.

نور: به نور کامل آفتاب نیاز دارد. در مناطق با آب و هوای گرم، سایه بعد از ظهر برای بالندگی آن مفید است.

دما: بهترین گلدهی را در مکان هایی با روزهای گرم و شب هایی خنک دارد. در مناطق بدون یخبندان، گیاه چند ساله است. در مناطق سرد معمولا آن را به عنوان گیاهی یکساله می کارند ولی می توان گیاه را برای گذران زمستان از زمین بیرون آورد و به مکانی گرم تر انتقال داد.

تکثیر گیاه ژربرا

گیاه ژربرا1-کاشت بذر: در این روش بذرها بلا فاصله بعد از برداشت کاشته می شوند زیرا به سرعت از قوه نامیه آنها کاسته می شود. همچنین بذرها به دلیلعدم یکنواختی ژنتیکی ، گلهایی با خصوصیات و رنگهای غیر یکنواخت ایجاد می کنند.

2-تقسیم بوته: برای ازدیاد از طریق تقسیم بوته در فصل پاییز و یا اوایل بهار(مناسب تر) بوته هایی که بزرگ و قوی هستند و تعداد برگها زیاد شده است را از محیط کاشته شده خارج و بوته های جانبی را به آرامی جدا می کنند.

3-کشت بافت: مناسب ترین روش تکثیر ژربرا می باشد.در این روش گیاهانی کاملاً شبیه گیاه مادری در تعداد بسیار انبوه و تجاری در محیط آزمایشگاه تولید می شود.

بیماریهای گیاه ژربرا

پوسیدگی پی تیومی ریشه

سوختگی بوتریتیسی

لکه برگی باکتریایی

کمبود آهن

پوسیدگی نرم باکتریایی

آشنایی با خواص اعجاب انگیز گیاه حنا را اینجا بخوانید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا