گیاه سیکلامن ،گیاهی که زیاد آفت میزند
گیاه سیکلامن (Cyclamen)، از خانواده Primulaceae بوده و دارای 155 گونه مختلف از گیاهان غده دار است که به صورت وحشی در کشورها و جزایر مدیترانه ای یافت می شود. گونه موردنظر ما، بومی کشورهای شرقی مدیترانه ای و ایران است که ارتفاع آن به 15 تا 25 سانتی متر می رسد.و گلهای آن معمولا در اوایل بهار ظاره می شوند. سیکلامن برگهای کروی، قلمی شک و سبز تیره داشته و در بعضی واریته ها لکه های نقرهای رنگ روی برگها به چشم می خورد و گلهای معطری به طول 5/2 تا 3 سانتی متر و به رنگ صورتی، قرمز، ارغوانی و سفید دارد. در ادامه ما به نحوه ی صحیح کاشت و نگهداری گیاه سیکلامن می پردازیم.
گیاه سیکلامن
گیاه سیکلامن گیاهی علفی دائمی است که بخش پایینی ساقه (هیپوکوتیل) آن در نزدیکی سطح خاک قطور شده و تشکیل ژوخه (غده) میدهد. برگها به طور مستقیم از این ژوخه بیرون میآیند و ژوخه ممکن است تخممرغی شکل با پهن و گرد باشد. از نظر گیاهشناسی این گیاه تک لپهای کاذب است و تنها یک لپه در رویان آن توسعه مییابد و گیاه سیکلامن یک محصول مهم گلخانهای است که در فصل زمستان به بازار عرضه میشود. نگهداری آن در منازل نیازمند مراقبت بیشتری است. انواع گیاه سیکلامن به شرح زیر می باشد:
1 گیاه سیکلامن ایرانی
2 سیکلامن پرورشی
3 سیکلامن پات پنت (گلدانی)
سیکلامن ایرانی یک گیاه بومی فلات ایران بوده که شکل اولیه این گیاه در جنگل های شمال ایران از چالوس تا لاهیجان دیده میشود، و نیز در بعضی از جنگلهای استان گلستان پراکنده است. ارتفاع آن به ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر رسیده و گلهای آن معمولا در اوایل بهار ظاره می شوند. گیاه سیکلامن در زمستان گل میدهد. اگر بذر را اواخر تابستان امسال کشت کنید زمستان سال بعد گل میدهد. (14 تا 16 ماه بعد از کشت بذر گلدهی اتفاق میافتد) البته روشهای نوین دوره رشد را میتوانند به ۸ ماه کاهش بدهند.
شرایط مناسب رشد گیاه سیکلامن
نور محیط: زیاد
آبیاری و رطوبت: مرطوب
دمای ایده آل محیط: 15 درجه سلسیوس
خاک و تغذیه: مخلوطی از خاک برگ و ماسه
تکثیر گیاه سیکلامن
همراهان عزیز آسان طب: تکثیر گیاه سیکلامن به تحمل سختی فراوان دارد. اگر بذرهای گیاه سیکلامن را در آخر تابستان بکارید در اواخر پاییز و اوایل دی ماه سال آینده گل خواهد داد و یا هر زمانی از اواخر بهار تا تابستان اقدام به کاشت بذر کنید، تقریبا ۱۵ ماه بعد به گل خواهد نشست. بذرها را در سینی بذر یا ظرف کم عمق ، حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید. و به آرامی روی آنها را بپوشانید و دمارا ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نگاه دارید تا شروع به روییدن کنند. بذرها باید در تاریکی بمانند و جوانه ها باید یک جور و یک اندازه باشند. به محض رویش جوانه ها آنها را در شرایط سیکلامن از هوای خفه و مرطوب متنفر است.
گیاه سیکلامن ایرانی دارای بذر های سیاه رنگ، ریز و زاویه دار است و در یک بستر بسیار سبک، نرم و کم عمق کشت می شوند. با انجام مراقبت های اولیه حدود 28 تا 35 روز بعد جوانه می زند. اولین گیاه جوانه زده بذری، برگ ریز بشکل یک برگ کوچک اولیه یا یک غده بسیار ظریف، کوچک و کم رنگ با ریشه ظریف دارد. تمام اندام های گیاه نیاز به مراقبت دارند تا یک سیکلامن غدهدار و پر گل پرورش یابد. بعد از این مرحله، گیاهان یک برگی را به گلدانهای استکانی انتقال می دهند
زمانی که گیاه چهار برگی دارای غدهی گیاهی رشد یافته و آماده برای انتقال به گلدان بزرگتری باشد شکل برگ های گیاه سیکلامن بتدریج از حالت اولیه خارج شده و برگ ها به طرف کامل شدن و توسعه یافتن پیش می روند. در مرحله هشت برگی، یک بار دیگر گیاهان را به گلدان هایی با قطر حدود 15 سانتیمتر که در اصطلاح باغبانی گلدان های خیاری گفته میشوند، منتقل می کنند. این مرحله که مصادف با ماه 14 و 15 زندگی گیاه میباشد بتدریج شرایط برای به گل رفتن گیاه آماده میشود. در طی مرحله رویشی، مواد غذایی کافی بخصوص نیتروژن و پتاسیم ضروری است. در 6 هفته قبل از گل دهی درجه حرارت محیط پرورشی باید در حدود 12 تا 15 درجه سانتیگراد باشد تا جوانه های گل در حدود ماههای آذر تا دی ظاهر شوند.
بیماریها و درمان گیاه سیکلامن
پیشگییری: استریل کردن خاک, مجزا بودن گلخانه, جلوگیری از تردد بی مورد کارگران در گلخانه
مشکلات رایج گیاه سیکلامن:
ریزش برگها: نشانه کم آبی یا خشک بودن محیط گیاه است. که باید رطوبت هوا را بالا برده و آبیاری به اندازه کافی باشد.
ریزش جوانه گل: ناشی از دمای بالا، نور کم، آب کم یا کود بیش از حد است.
تاخیر در گلدهی: ناشی از دمای بالا یا پایین، نور ناکافی، تغییرات میزان مواد غذایی، بزرگی بیش از حد گلدان و تفاوتهای ژنتیکی است.
گلهای خیلی کوچک: ناشی از دمای بالا، کود زیاد، یا ژنتیک است.
پژمردگی و نرمی گیاه: ناشی از خشکی، مقادیر زیاد نمک در خاک یا آب، دماهای بسیار بالا، نور کم یا بیماری های گیاهی است.
رنگ پریدگی یا زردی برگها: ناشی از کمبود موادغذایی، pH بالا، شدت نور زیاد، خشکی خاک یا بیماریهای گیاهی است.
طویل شدن دم برگها: ناشی از نور ناکافی است.
درباره ی گیاه زبرینا بیشتر بدانیم.
منبع: https://mag.asanteb.com