آشنایی با عوامل موثر در افسردگی سالمندان
افسردگی یکی بیماریهای شایع دوران سالمندی است که به نام افسردگی سالمندان معروف است. افسردگی سالمندان می تواند روح، جسم، ذهن و رفتار سالمند را تحت تأثیر قرار دهد. می دانیم که زندگی هر فردی با فراز و نشیبه ایی در طول زندگی اش همراه است، گاه در زندگی فشارهای روانی، کار زیاد و خسته کننده، بیکاری درازمدت، عدم موفقیت های درسی و تحصیلی، درگیری و مشکلات خانوادگی، مشکلات مالی، از دست دادن یکی از عزیزان، ناامیدی و کاهش فعالیت های روزمره، تحریک پذیری فرد را افزایش می دهد. موضوع افسردگی سالمندان به دلیل اهمیت فراوانی که دارد همچنین افزایش جمعیت این عزیزان موضوع بحث این مطلب قرار گرفته است.
افسردگی سالمندان
همانطور که در مقدمه نیز گفتیم زندگی ما در معرض آسیبهای فراوان شخصی و اجتماعی قرار دارد که همین عوامل سبب تحریکپذیری ما نسبت به آن ها می شود و اگر عوامل تحریک کننده ادامه پیدا کنند، ممکن است فرد مانند گذشته نتواند به کار و فعالیت خود ادامه دهد، لذا حالتی گذرا پیش می آید که گاه به یک بیماری تبدیل خواهد شد. انزوای اجتماعی علت شایع افسردگی سالمندان است، بنابراین شرکت در کارهای اجتماعی از این مسئله جلوگیری می کند احساس تنهایی و احساس بی مصرف بودن احساس مخر بی است که باعث افسردگی سالمندان در دوره ی پیری می شود و به همین دلیل است که برخورد مناسبب افراد خانواده و اطرافیان در محیطهای خانوادگی و دوستانه می تواند مانع از بروز افسردگی سالمندان شود. چنانچه افسردگی به طور طولانی و نامحدود ادامه یابد، حالت غیرطبیعی به خود میگیرد و یک بیماری جدی به حساب خواهد آمد. امکان بروز این بیماری هم در زنان و هم در مردان وجود دارد، اما تحقیقات نشان داده زنان دو برابر مردان به افسردگی سالمندان مبتلا می شوند. شاید علت این امر، تنوع عوامل تحریک کننده در زندگی زنان است. عوامل خاصی مانند تولید مثل، تراوش هورمون ها، ژنتیک، عوامل بیولوژیکی و رنج هایی است که زنان در طول زندگی خود متحمل می شوند.
عوامل ایجادکننده ی افسردگی سالمندان
عواملی متعددی چون عوامل محیطی، ارث، شخصیت فرد و اجتماع در بروز افسردگی سالمندان دخالت دارند. فشارهای روانی همیشه در زندگی هر فردی ایجاد میشود. اگر فرد توانایی تحمل این مشکلات را نداشته باشد، این فشارها به صورت بیماری افسردگی سالمندان در سن بالا بروز می کند. افسردگی می تواند به صورت گذرا بوده و پس از مدتی برطرف شود ولی گاهی به مدت طولانی باقی مانده و به صورت یک بیماری جدی برای فرد در میآید. عوامل محیطی ایجاد کننده فشار روانی مانند عدم موفقیت و شکست در کار و تحصیل، درگیری و مشکلات خانوادگی، مشکلات مالی، از دست دادن یکی از نزدیکان و عللی شبیه این می تواند منجر به بیماری افسردگی سالمندان شود. امکان بروز افسردگی سالمندان در در فردی که یکی از افراد خانواده وی به افسردگی مبتلا بوده در درره ی میانسالی به بعد ، زیاد است. البته افرادی که سابقه ژنتیکی افسردگی را در خانواده ندارند، نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. گاهی ممکن است علت بروز افسردگی، دردهای مزمن تسکین نیافته و یا بیماری باشد که توان فرد را محدود کرده است. ضربه ها و صدمات وارد شده به سر، حتی مختصر و فراموش شده، ممکن است سبب تراوش خون و لخته هایی در سرگردد که بعد از چند ماه به دلیل فشار بر بخش هایی از مغز، به بیماری روانی افسردگی منجر شود. البته بیماریهای مغزی خاصی وجود دارند که باعث نشانه های غیرعادی از جمله افسردگی می شوند.
منبع: https://mag.asanteb.com