معرفی بیماری آترواسکلروز و علایم آن
بیماری آترواسکلروز یا تصلب شرائین یکی از بیماری های شایع در این دوران می باشد که شاید اسمش را کمتر شنیده باشیم اما این بیماری و عوارض ناشی از آن، از علل اصلی بیماری و مرگ در ایالات متحده سایر نقاط جهان بشمار می آیند. بیماری آترواسکلروز عبارت است از تجمع بیش از حد کلسترول در دیوارهٔ داخلی سرخرگها. اما کلسترول تنها علت بیماری آترواسکلروز و بیماری قلبی نیست، بلکه عاملی کمک کننده در این بیماریهاست. اگر تمایل به دانش بیشتر نسبت به این بیماری دارید ما تلاش کرده ایم که در این مطلب از مشخصات و علل بیماری آترواسکلروز صحبت کنیم.
بیماری آترواسکلروز
همانطور که در مقدمه گفتیم این بیماری به دلیل تجمع بیش از اندازه ی کلسترول خون در سرخرگها ایجاد می شود و همچنین گفتیم که این عامل تنها دلیل ایجاد این بیماری به حساب نمی آید. کلسترول تنها در صورت آسیب دیدگی جدار داخلی رگها، به آن متصل می شود و این عاملی بسیار مهم است که در این گفتار مورد بحث قرار میگیرد تا به چگونگی کنترل و کاهش پیشرفت بیماری آترواسکلروز پی ببرید. زمانی که پوشش داخلی سرخرگ آسیب می بیند، گلبولهای سفید و متعاقب آن کلسترول، کلسیم و بقایای سلولی به محل هجوم می آورند. سلولهای عضلانی اطراف سرخرگ تغییر می یابند و آنها نیز باعث تجمع کلسترول می شوند. رگه های چربی در سرخرگها شروع به تجمع میکنند و به داخل سرخرگها برجستگی پیدا می کنند و در نتیجه بافتی را که از آن شریان تغذیه می کند، از منبع خون و اکسیژن خود محروم می کنند.
به علاوه قابلیت ارتجاع رگهای خونی کاهش مییابد و قابلیت سرخرگها برای کنترل فشارخون مختل می شود. درنهایت اگر پیشرفت بیماری آترواسکلروز متوقف نشود، ممکن است سرخرگ کاملاً مسدود شود یا لخته های خون و بقایای سلولی که منجر به انسداد رگ شده اند، کنده شوند و سایر سرخرگها را مسدودکنند. اگر سرخرگ مسدود شده مسئول تغذیه قلب باشد، انسداد آن منجر به حملهٔ قلبی می شود و اگر شریان مسدود شده مسئول تغذیه مغز باشد، انسداد آن منجر به سکتهٔ مغزی می شود. تمام شرائین که آسیب دیده اند (و در نتیجه سفت تر شده اند و قابلیت ارتجاعی آنها کاهش یافته است).
فشار خون و بیماری آترواسکلروز
در ایجاد بیماری آترواسکلروز, فشارخون بالا نقش دارند اغلب مردم تا پیش از وقوع حملهٔ قلبی از ابتلا خود به آترواسکلروز بی خبرند. ممکن است تا هشتاد درصد سرخرگهای شما مسدود شده باشند بدون انکه کوچکترین نشانه ای را در خود احساس کنید. در اغلب مردم بیماری آترواسکلروز از سنین کودکی آغاز می شود و مثلاً بعید است که در امریکا بتوانید کسی را پیدا کنید که به درجاتی از آترواسکلروز مبتلا نباشد شیوهٔ ساده ای برای مشخص کردن ابتلاء به بیماری آترواسکلروز، معاینه گوشهاست. بررسیهای متعددی نشان داده است که وجود یک چین عمودی روی قسمت تحتانی و گوشتی نرمهٔ گوش با شدبا بیماری آترواسکلروز ارتباط دارد. از آنجا که تراکم عروق خونی در نرمهٔ گوش بسیار زیاد است، اعتقاد بر آن است که هنگامی که جریان خون در طی زمانی طولانی مختل باشد و عروق شروع به داد تا هم خوابیدن کنند، شواهد آن در چین نرمهٔ گوش آشکار می شود.
چین نرم ارتباطی به سن ندارد، هرچند با افزایش سن شایعتر می شود که البته بیماری آترواسکلروز نیز چنین است. وجود یک چین روی نرمهٔ گوش شما به معنی آن نیست که شاه قطعاً به بیماری آترواسکلروز مبتلا هستید، اما مسلماً زنگ خطری است که باید جدی تلقی شود. پزشکی در ایالات تنسی در گزارش جالبی از بیماری حکایت میکند که در سن چهل سالگی چینی روی نرمهٔ گوشش تشکیل شده بود. با اتخاذ یک برنامهٔ بهداشتی کلی شامل پیاده روی و رژیم تغذیه درمانی، چین روی نرمهٔ گوش او تا سن چهل و نه سالی برطرف شده و جالب است بدانید مرد مورد اشاره مصرف کلسترول خود را تغییر نداده بود. این مورد کمک می کند تا مطلب مهمی را دریابیم و آن اینکه: شما می توانید با ایجاد تغییراتی در شیوهٔ زندگی خود، میزان آترواسکلروز را کاهش دهید و شانس خود را برای فرار از حملهٔ قلبی افزایش دهید اغلب بیمارانی که به دلیل ابتلاء به بیماری آترواسکلروز به من مراجعه می کنند، بدلیل افزایش سطح کلسترول خون نزد من می آیند.
تکیه بر میزان کلسترول به عنوان پیام آور اهریمنی بیماری قلبی کار ساده ای است. شاید دشوارترین وظیفه بعنوان پزشک متقاعد کردن مردم به این نکته است که تأکید بیش از حد آنها روی مقدار کلسترول نابجاست، زیرا کلسترول تنها عامل تعیین کننده اساسی نیست که شانس بروز حملهٔ قلبی را در آنها تعیین می کند. بسیاری از مردم علی رغم کم بودن مقدار کلسترول خون دچار حملهٔ قلبی و سکته مغزی می شوند. از دکتر مایکل دو باکی ۲، جراح برجسته قلب، این گونه نقل می کنند: «من بیماران مبتلا به بیماری آترواسکلروز شدید را جراحی می کنم، حال آنکه تنها یک سوم آنها کلسترول بالا دارند.»
منبع: https://mag.asanteb.com