پوکى استخوان در یائسگى چه علایمی دارد ؟

پوکى استخوان در یائسگى موضوع این بخش از مجله پزشکی آسان طب است. برای جلوگیری از پوکی استخوان باید هم ورزش کنید و هم کلسیم زیادی مصرف کنید. البته این کارها را باید از سنین جوانی شروع کنید تا تاثیرش را در پیری ببینید. اما خب در همان زمان پیری هم باید این موارد را رعایت کنید. پوکى استخوان هم میتواند یک روند عادى ناشى از افزایش سن، یا یائسگى و یا اینکه در اثر بیمارى خاصى به وجود آید.

پوکى استخوان در یائسگى
پوکى استخوان در یائسگى

پوکى استخوان در یائسگى

استخوان دائماً در حال نو و تازه شدن است. بدین ترتیب که بطور مستمر مقداری از تودهٔ استخوان تجزیه و برداشت و تقریباً به همان میزان بازسازی می شود. این روند تا سنین الی ۲۰ الی ۳۰ (بطور متوسط ۲۵) سالگی بیشتر به نفع ساخت و افزایش تودهٔ استخوانی است و به اصطلاح تعادل استخوانی مثبت است و استخوانها از بیشترین قدرت و استحکام (peak bone mass) برخوردار هستند.

پوکى استخوان در یائسگى
پوکى استخوان در یائسگى

حوالی این سنین دیگر تودهٔ استخوانی افزایش نمییابد و برای ۵ تا ۱۰ سال در یک سطح، تقریباً ثابت باقی میماند ولی پس از آن در صورت عدم پیشگیری، طی روند پیرشدن هر سال ۱٪ از تودهٔ استخوانی کاهش مییابد.

یائسگی یک روند طبیعی در خانمها بوده و معمولاً در ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ میدهد. علت یائسگی ، کاهش شدید فعالیت غدد جنسی (تخمدانها) و در نتیجه افت شدید هورمونهای جنسی زنانه (یعنی استروژن و پروژسترون) است که ماحصل آن اختلال قاعدگی و در نهایت توقف عادات ماهانه و از دست دادن قدرت باروری است.

یکی از عواقب یائسگی ، کاهش سرعت و قدرت بازسازی استخوانى در اثر کاهش استروژن است. بطوریکه میزان کاهش تودهٔ استخوانی از ۱٪ در سال در سنین قبل از یائسگی، به ۲ تا ۵٪‏ در سال در سنین پس از یائسگی می رسد و این روند برای ۱۰ تا ۱۵ سال ادامه مییابد.

پوکى استخوان در یائسگى
پوکى استخوان در یائسگى

بطوریکه در پایان این زمان ۵۰٪ تودهٔ استخوانی اسفنجی و ۳۰٪ تودهٔ استخوانی متراکم کاهش نشان میدهد و در همین سنین است (یعنی سنین ۷۵-۶۰) که شکستگی استخوانی بیش از هر زمان دیگری رخ میدهد.

پوکى استخوان در یائسگى
پوکى استخوان در یائسگى

آیا همه ى زنان یائسه دچار پوکى استخوان میشوند؟

یکی از علایم یائسگی پوکی استخوان است. اگر اقدامات پیشگیرانه صورت نگیرد (برطرف کردن و کنترل عوامل مستعد و تسهیل کنندهٔ پوکی استخوان) ۲۰ تا ۵۰٪ زنان یائسه دچار پوکى استخوان خواهند شد و در حدود نیمی از زنان بالای ۵۰ سال نیز تودهٔ استخوانی شان بوضوح کاهش نشان میدهد که خود این افراد مستعد پوکی استخوان خواهند بود.

امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از مجله پزشکی اسان طب درباره پوکى استخوان در یائسگى تقدیم تان کردیم بهره کافی را برده باشید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا