افتادگی مثانه و حفظ سلامت مثانه

 افتادگی مثانه یکی از بیماری هایی است که در بسیاری از زنان اتفاق می افتد. چون زنان دارای کانال زایمان هستند و  کف لگن (داربست لگن) انها مستعد ضعیف شدن است . گاهی وقتها در برخی زنان مثانه از جایگاه خود پایین می اید. به این وضعیت افتادگی مثانه یا سیستوسل (cystocele) می گویند.
 افتادگی مثانه و حفظ سلامت مثانه

علت افتادگی مثانه

به گزارش مجله پزشکی آسان طب مهمترین علت افتادگی مثانه و عامل موثر بر ان ، جنسیت است. زایمان طبیعی، سخت و غیرمدیریت شده، زایمان‌های متعدد، چاقی، افزایش سن و ژنتیک  از اصلی ترین علت افتادگی مثانه هستند.

در کنار ان این نکته را هم باید یاداوری کنیم که افتادگی مثانه بعضی اوقات هم در زنانی که هرگز حامله نشده‌اند رخ می دهد. علت افتادگی مثانه در این افراد عامل ژنتیکی و ضعف بافت‌ های لگن می باشد.

همچنین از دیگر علت افتادگی مثانه می توان به اختلال سطح هوشیاری، دیابت و سکته مغزی، برداشتن رحم، مصرف سیگار، یبوست ، استرس شغلی و … اشاره کرد.

علایم افتادگی مثانه

 

افتادگی مثانه در درجات پایین (خفیف) علامتی ندارد. اما از علایم افتادگی مثانه در درجات متوسط و بالا، میتوان به اختلال ادرار، احساس توده در واژن و مشکلات جنسی اشاره کرد.

نکته دیگر اینکه همیشه افتادگی مثانه دلیل بی اختیاری ادرار نیست. بدلیل انکه  بیش از 40 درصد زنان با بی‌اختیاری، استرسی ادرار (بی‌اختیاری حین افزایش منشأ و شکم مثل سرفه، عطسه و خنده) همزمان سیستوسل (cystocele) هم دارند ، خیلی ها فکر می کنند علت بی‌ اختیاری ادرار، افتادگی مثانه می باشد.

افتادگی مثانه و حفظ سلامت مثانه

راه های درمان مثانه

راه درمان افتادگی مثانه به دو روش جراحی و غیرجراحی می باشد:

روش‌های غیرجراحی شامل فیزیوتراپی کف لگن است . این روش برای درمان درجات پایین و متوسط سیستوسل به کار می رود. فیزیوتراپیست آشنا به مشکلات  مثانه این کار را انجام میدهد.

با کمک فیزیوتراپی قدرت عضلات توسط تحریکات الکتریکی تنظیم شده و تقویت می‌گردد. درنتیجه توانایی و قدرت عضلات نگهدارنده مثانه افزایش می‌یابد.

روش درمان سیستوسل شدید و درجه بالا را عمل جراحی می‌داند. پزشک در  این روش مثانه ا به جایگاه اصلی خود یعنی درون لگن بر می گرداند. انجام این کار از راه شکمی به شکل جراحی باز یا لاپاراسکوپی و در روش‌های واژینال این کار از طریق کانال زایمانی انجام می گردد.

در صورتی که بی‌اختیاری ادرار فرد علاوه بر سیستوسل (cystocele) متاثر از افتادگی رحم و روده نیز باشد به هنگام جراحی همه این نواقص توسط پزشک در حین عمل رفع می‌شود.

 

نقش یائسگی در افتادگی مثانه

 

یائسگی هم میتواند موجب سیستوسل (cystocele) شود. ترشح هورمون استروژن قبل از یائسگی باعث سفت شدن عضلات اطراف واژن می‌شود، اما با کاهش ترشح این هورمون بعد از شروع یائسگی عضلات شل و ضعیف می‌شوند.

پیشگیری از افتادگی مثانه یا سیستوسل (cystocele)

 

برای پیشگیری از افتادگی مثانه و مشکلات مثانه و لگن ، افزایش آگاهی زنان در ارتباط با مشکلات و اختلالات کف لگن ضروری است.

بهترین زمان شروع مراقبت از سلامت مثانه توسط زنان بعد از بلوغ و داشتن رابطه جنسی است.

همه خانم ها باید نسبت به آناتومی لگن اطلاعات کافی را داشته باشند. زیرا رعایت بعضی از نکات ساده از سنین جوانی و نوجوانی می‌تواند باعث بهبود عملکردهای مرتبط با احشاء لگن از قبیل عملکرد درست مثانه، وجود رابطه جنسی مناسب و کارکرد درست دستگاه گوارش تحتانی شود.

از مهمترین راههای پیشگیری از سیستوسل (cystocele) میتوان به کنترل وزن، جلوگیری از چاقی مفرط، انجام ورزش‌های متناسب با جنسیت زن، جلوگیری از یبوست‌های مزمن و پرهیز از کارهای بسیار سنگین  اشاره کرد.

همانطور که میدانید همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پس این مساله را جدی بگیرید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا