آشنایی با وظایف پوست در سلامت انسان
همه یما از اهمیت بسیار زیاد پوست انسان خبر داریم و می دانیم که یکی از مهمترین وظایف پوست حفاظت از اعضای داخلی بدن است که علاوه بر این خاصیت مهم ده ها فواید دیگر نیز دارد. زیبایی انسان وابسته به پوست اوست و تصور اینکه لحظه ای بدون پوست باشیم برای همه بسیار زجر آور است. پوست انسان از لایه های مختلفی تشکیل شده است که هریک وظایف خاص خود را انجام می دهند و در صورت ایجاد مشکلی در سیستم وظایف پوست بدن انسان به خطر می افتد. به دلیل اهمیت بسیار پوست من تصمیم گرفتم در این مطلب از وظایف پوست بیشتر صحبت کنم.
توضیح مهمترین وظایف پوست
– یکی از وظایف پوست این است که حافظ آنزیم ها و هورمون های داخل بدن میباشد.
– یکی از وظایف پوست این است که پیامهای حسی را به مرکز عصبی و مغز انتقال میدهد. (عضو لامسه خاری)
– یکی از وظایف پوست این است که نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن، دارا می باشد. (سلولهای لانگرهانس)
– از وظایف پوست این است که بدن را در مقابل آسیب های مکانیکی (نور خورشید، حرارت، سرما و … ) حفظ می نماید. (سیستمدفاع مکانیکی)
– یکی دیگر از وظایف پوست این است که حرارت بدن را متعادل نگه می دارد.
– از وظایف پوست این است که عمل تعریق، تبادل اکسیڑن با محیط را انجام می دهد.
ساختمان پوست
الف: اپیدرم تمام سلول های پوست، از لایه زاینده تا لایه شاخیٰ پوست را در بردارد که این لایه ها از داخل به خارج شامل لایه اول: قشر زاینده یا بازال یا ژرمینات، قسمت عمقی اپیدرم است. ملانین در این قسمت ساخته می شود، چون ملانوسیت ها در این قسمت قرار دارند و پروتیین کراتین نیز به واسطه سلولهای کراتینوسیت در این قسمت تولید می شود. رنگ پوست بدن رنگ پوست بستگی به تعداد سلول های رنگی یا رنگدانه های موجود در لایه اپیدرم دارد.
لایه دوم قشر خاردار یا مالپیگی است که این لایه را لایه مخاطی نیز میگویند. در این قسمت، هر چه سلولها به لایه خارجی نزدیکتر می شوند، پهن تر و مسطح تر می گردند و به همین علت به این لایه سنگ فرشی نیز میگویند.
لایه سوم: قشر گرانولوز یا دانه دار می باشد که چون در زیر میکروسکوپ، دانه دار دیده میشود. به این نام خوانده می شود. سلول های این لایه هر چه به سطح پوست نزدیک شوند اجزای آن را از دست میدهند.
لایه چهارم، سلول های بسیار مسطح دارد و از شفافیت خاصی برخوردار است و به لایه براق و شفاف معروف است۔
لایه پنجم: سطحی ترین لایه اپی درم، قشر شاخی یا کراتینی است. سلولهای این قسمت بدون هیبه بوده و مقدار زیادی کراتین دارند و لایه محافظ پوست میباشند. اپیدرم در همه قسمتهای بدن، دارای ضخامت یکسان نمی باشد. در پلکها ضخامت آن کمتر و دستها، پاها و کمر ضخامت آن بیشتر است.سلولهای اپیدرم مرده هستند و دایما از سطح پوسمت جدا شده، میریزند
ب: قسمت زیر اپیدرم، لایه مهم درم یا جلد است. درم ۵ تا ۷ برابر ضخیمتر از اپیدرم است. رشته های کلاژن و الاستین در این لایه می باشند. علاوه بر این رشته ها، عروق خونی، غدد عرق، غل د مو و سباسه و أعصاب محیطی، نیز در این قسمت قرار دارند.
رشته های کلاژن و الاستین، با داشتن ساختمانی محکم، به پوست استحکام میدهد و اگر این پروتیین ها کم شود، پوست دچار چروک و افتادگی میگردد. الاستین خاصیت ارتجاعی و کشش پوست را زیاد می کند. یک – بعضی از وظایف درم – خاصیت ارتجاعی به پوست می دهد. به پوست استحکام میبخشد. آب پوست، در این قسمت، ذخیره می شود.
ج : هیپودرم: آخرین لایه پوست است. پوست را به بافتهای ماهیچهای متصل می کند. در زیر پوست یا هیپودرم، سلول های چربی زیادی قرار دارند که وظیفه شان ذخیره کردن چربی می باشد. چربی ذخیره شده در این قسمت، باعث پری پوست، شادابی و طراوت آن می شود. کار دیگر هیپودرم، چون چربی را ذخیره می کند، یک عایق حرارتی و ضربه گیر محسوب شده و نقش مهمی در حفظ مویرگهای — .خونی ایفا می کند.
منبع: https://mag.asanteb.com/