آلرژی موز و بررسی عوارض خطرناک آن بر روی جسم انسان
منظور از آلرژی موز در حقیقت آلرژی به پروتئینهای خاصی بوده که در موز یافت شده و واکنشهای آلرژیک به موزها از نوع خفیف آن گرفته تا شدید، بسیار خطرناک میباشد. هر کودک یا انسان بالغی که بلافاصله پس از مصرف موز، علائم آلرژی را در بدن خود احساس کرد، باید برای ارزیابی عوامل خطر آنافیلاکسی یا آلرژی به سایر مواد، به پزشک مراجعه کند.
آلرژی موز و بررسی آن
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ آلرژی موز مانند سایر آلرژیها زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به چیزی که در حالت عادی بیضرر بوده، واکنش نشان دهد. علائم آلرژیهای مختلف از فرد به فرد و از آلرژی به آلرژی متفاوت است. این علائم در بعضی از افراد فقط به صورت سوزش خفیف پوستی نمایان میشود، در حالیکه بعضی دیگر تا حدی پیش میرود که میتواند تهدیدی برای ادامه زندگی آنها (آنافیلاکسی) باشد.
افرادی که به موز آلرژی دارند حساسیت بیشتری نسبت به سایر مواد نیز دارند و دو دلیل برای اثبات این ادعا وجود دارد. اولا آلرژی در حقیقت یک نشانه از سیستم ایمنی بدن فردی بوده که بیش از حد نسبت به مواد واکنش نشان میدهد، تا حدی که ممکن است این علائم در مورد مواد دیگری که بیضرر هستند نیز ظاهر شود.
در مرحله دوم، نکته این است که پروتئینهای موز همانند دیگر پروتئینهایی که در بعضی مواد طبیعی دیگر وجود دارد، میباشد، به ویژه لاتکس، که در مواردی مانند دستکشهای بهداشتی، بالنها و کاندومها از آن استفاده خواهد شد.
آلرژی موز نسبتا غیر معمول بوده و جزء آلرژیهای شایع محسوب نمیشود. در بیشتر مناطق جهان، کمتر از 1 درصد جمعیت از آلرژی موز رنج میبرند. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی مواد حاوی پروتئین مشابه با موز در معرض خطر بالایی قرار دارند.
عوامل خطرناک برای این نوع از آلرژی
بهتر است بدانید؛ احتمال ابتلا به آلرژی موز در افرادی که به دیگر میوهها، سبزیجات و یا لاتکس آلرژی داشته باشد، بیشتر است. سایر عوامل خطر برای آلرژیهای موز و همچنین برای آلرژی به سایر غذاها، عبارتند از:
سابقه اگزما یا درماتیت آتوپیک
آلرژی به هر چیز دیگری، از جمله غذا، گرده و گیاهان
سابقه سندرم آلرژی دهان با هر نوع غذا
داشتن آسم
سابقه خانوادگی آلرژی، به ویژه موز
علائم
همراهان مجله پزشکی آسان طب؛ علائم آلرژی موز بستگی به نوع آلرژی فرد داشته و علائم آن نیز میتواند در طول زمان تغییر کند. آلرژی نسبتا جزئی، که به نام سندرم آلرژی دهان (OAS) نامیده میشود، هنگامی رخ میدهد که موز در تماس با پوست لب ها، دهان و گلو قرار میگیرد.
OAS به علت حضور پروتئین در یک میوه یا سایر مواد گیاهی بوده که شبیه به آلرژی موچود در گرده میباشد، و نکته قابل توجه این است که OAS اغلب در طول فصل آلرژی بدتر خواهد شد.
این علائم OAS عبارتند از:
زخم بر روی دهان، لب ها یا زبان
تورم در قسمتهایی از دهان یا گلو
در موارد نادر، آنافیلاکسی
به نظر میرسد نشانههای OAS بلافاصله پس از خوردن یک موز بروز کند، همچنین دیگر انواع آلرژی به موز نیز ممکن است باعث ایجاد آنافیلاکسی شود. البته در نظر داشته باشید که برخی از افراد دچار ناراحتیهای گوارشی شده و در این میان نوزادان ممکن است درد زیادی را متحمل شوند. در بزرگسالان نیز امکان دارد پس از این که پروتئینهای موز به پوست آنان برسد، موجب ایجاد زخمهایی در اطراف روده راست آنها شود.
بعضی از افراد، به خصوص کودکان و نوزادان، پس از خوردن موز و یا سایر میوههای اسیدی، دانهای قرمز رنگ روی پوست آنها ایجاد میشود که در حقیقت این یک حساسیت واقعی نیست، بلکه تنها باعث تحریک پوست شده که به دلیل مصرف میوههای اسیدی رخ خواهد داد. جالب است بدانید؛ پاک کردن دهان و صورت بلافاصله پس از خوردن میتواند علائم تحریک را کاهش داده یا از بین ببرد.
آلرژی موز در نوزادان
علائم آلرژی موز در نوزادان بسیار شبیه یکدیگرند. در هنگام معرفی غذاهای تازه به نوزاد، به ویژه در رابطه با آلرژیهای رایج؛ مانند بادام زمینی، والدین باید همیشه محتاط باشند، زیرا اگر کودک دارای اگزما یا آلرژی باشد، خطر واکنش شدید آلرژیک به مواد غذایی یا مواد دیگر در آن به تناسب بیشتر میشود.
با این حال هنوز توصیه میشود که آلرژیهای غذایی معمولی، از جمله بادام زمینی، آجیل، سویا و تخم مرغ، هنگامی که آنها در بین 5.5 تا 7.5 ماه قرار دارند، معرفی شود، زیرا تاخیر در معرفی این غذاها باعث افزایش خطر آلرژی غذایی خواهد شد.
در نظر داشته باشید که والدین و سرپرستان باید نوزادان و کودکان را برای نشانههای سندرم حساسیتی که به نام سندرم انتروکولیت معرفی شده و ناشی از پروتئین غذا (FPIES) میباشد، را تحت کنترل قرار دهند. کودکان مبتلا به FPIES، علائم شدید گوارشی، از جمله استفراغ و اسهال را معمولا 2-3 ساعت پس از خوردن بروز خواهند داد و بعید است که آزمایشهای آلرژی خون این بیماری را تشخیص دهند.
بسیاری از نوزادان و کودکان مبتلا به FPIES در ابتدا علائم آلرژی به شیر مادر را نشان میدهند، سپس FPIES معمولا باعث ایجاد آلرژی به بسیاری از غذاها میشود، در حالی که این غذاها مصرف شده و معمولا لبنیات و سویا یکی از رایج ترین این عوامل خواهد بود.
کودکان مبتلا به این اختلالات، اغلب نیاز به خوردن یک رژیم غذایی محدود شده دارند، زیرا FPIES درمان نشده میتواند باعث سوء تغذیه و کمبود آب بدن شود. پروتئینهای موز شباهت زیادی به پروتئینهای موجود در بسیاری از میوهها و سبزیجات دارند. بنابراین، اگر کسی به موز آلرژی دارد، بسیار مهم است که آزمایشات مربوط به آلرژی را انجام دهد، تا مشخص شود که افراد قادر به مصرف چه غذاهایی هستند و چه غذاهایی را نمیتوانند مصرف کنند.
برخی از مواد غذایی که افراد مبتلا به آلرژی موز باید از آن اجتناب کنند، شامل موارد زیر است:
آووکادو
کیوی
پاپایا (نوعی میوه استوایی)
گوجهفرنگی
فندق
سیبزمینی
فلفل دلمهای
همانطور که گفته شد؛ افراد مبتلا به آلرژی موز نیز احتمالا آلرژی به لاتکس نیز در آنها وجود دارد که در بسیاری از محصولات مشترک، از جمله دستکشهای بهداشتی، بالنها و برخی از کاندومها استفاده میشود، بنابراین هر کسی که نسبت به این موضوع نگرانی دارد، بهتر است قبل از استفاده از محصولات لاتکس، هر گونه سابقه آلرژی موجود در موز را به پزشک خود اطلاع دهد و اگر آنها آلرژی موز داشتند، میتوانند از موز پخته شده مصرف کنند زیرا پروتئین موجود در آن به هنگام پخته شدن موز از بین میرود.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم
آلرژی موز اغلب قابل درمان بوده، اما دانه و علائم تحریک در بدن افراد وجود خواهد داشت، این بدان معنی است که آزمایش آلرژی میتواند به تعیین اینکه چه نوع درمانی مناسب بوده و رفع سایر شرایط احتمالی کمک کند، همچنین فرد باید علائم یک واکنش آلرژیک را به دکتر گزارش کند.
نوزادانی که پس از غذا خوردن موز در معرض خارش قرار خواهند گرفت، ممکن است در معرض آنافیلاکسی نیز باشند، در این شرایط والدین یا مراقبین باید بلافاصله با پزشک معالج تماس بگیرند.
دشواری تنفس، تورم گلو، از دست دادن هوشیاری و سایر علائم آلرژیک جدی، شرایط اضطراری بالقوه برای تهدید کننده زندگی آنان است، بنابراین فرد باید بلافاصله پس از بروز این علائم با اورژانس محلی خود را تماس بگیرد. یک پزشک ممکن است قلم تزریقی اپی نفرین (EpiPen) را تجویز کند تا از علائم خطرناک موجود در آینده کاهش یابد.
آلرژی بیش از یک چهارم کودکان قابل درمان بوده، بنابراین ممکن است که یک کودک مبتلا به آلرژی موز در نهایت بتواند موز را با خیال راحت بخورد. کودکان مبتلا به واکنشهای آلرژیک خفیف به احتمال زیاد آلرژی را از بین می برند. با این حال، هیچ نوع تحقیقی به طور خاص به افراد مبتلا به آلرژی موز توجه نکرده است.
توجه داشته باشید که؛ با همه این شرایط، مردم نباید فرض کنند که آلرژی موز بی ضرر بوده و یا با گذشت زمان از بین می رود، زیرا حتی ممکن است آلرژی موز شدیدتر شده و یا واکنش جدی در افراد ایجاد کند.
آیا شما از این نوع آلرژی رنج میبرید؟
Source: https://mag.asanteb.com