پنومونی و روش های درمان عفونت ریه

پنومونی یا سینه پهلو، عفونت بافت ریه است، در این نوع بیماری ریه ها ملتهب می شوند و کیسه های هوایی کوچک یا آلوئول داخل ریه ها با مایع پر می شوند. این بیماری میتواند خفیف تا شدید باشد، پنومونی در زمستان و بهار بیشتر شایع است. پنومونی می تواند ناگهان حمله کند و یا به آرامی در عرض چند روز بهبود یابد، پنومونی در تمامی افراد ممکن است رخ دهد، اما سالمندان بالای 65 سال و نوزادان زیر پنچ سال و کسانی که اختلال سیستم ایمنی دارند و همچنین افراد دارای بیماری مزمن و سیگاری احتمال بروز پنومونی در آنها بیشتر است و در معرض خطر بیشتری هستند. پنومونی و آنفولانزا شایع ترین علت مرگ و میر در کودکان زیر پنج سال است، بعضی از افراد لازم است برای درمان بیشتر در بیمارستان بستری شوند مخصوصا کودکان کمتر از دو ماه که تب بالا دارند، ممکن است هنگامی که شما از بیمارستان به خانه برگشتید، حتی اگر عفونت درمان شده باشد، برای مدتی احساس خستگی کنید. ما در ادامه شما را با انواع پنومونی یا عفونت ریه یا ذات الریه آشنا کرده و درمان های گیاهی و دارویی را برای شما بیان میکنیم.

پنومونی

انواع پنومونی

♦ پنومونی باکتریایی

♦ پنومونی ویروسی

♦ پنومونی قارچی

پنومونی باکتریایی معمولا توسط باکتری استرپتوکوک پنومونیه یا پنوموکوک Pneumococcus ایجاد می شود، بنابراین Pneumococcus نام متداول ترین باکتری است که باعث ایجاد پنومونی می شود. استرپتوکوک پنومونیه شایع ترین علت پنومونی باکتریایی در نوزادان کمتر از 3 ماه است. سایر باکتری هایی که می توانند موجب ایجاد پنومونی شوند شامل مایکوپلاسما پنومونی، استافیلوکوک اورئوس و هموفیلوس آنفلوآنزا میباشد. نشانه های پنومونی باکتریایی اغلب ناگهان شدید میشود کودک شما ممکن است بسیار سریع تب بالا، تغذیه ضعیف یا عدم اشتها، سرفه شدید گاهی همراه با اسهال یا استفراغ و تنفس سریع داشته باشد، نوزادان ممکن است در هنگام زایمان از استرپتوکوک گروه B که یک باکتری است که معمولا در واژن خانم ها وجود دارد مبتلا به پنومونی شوند. پنومونی باکتریایی می تواند با آنتی بیوتیک ها درمان شود و میزان مرگ و میر بیماران بستری شده در بیمارستان با پنومونی باکتریایی 5 تا 7 درصد است. این بدان معنی است که شما در حدود 5٪ تا 7٪ احتمال مرگ ناشی از پنومونی را دارید اگر پنومونی شما به اندازه کافی شدید باشد نیاز به پذیرش در بیمارستان دارید. اگر عفونت سینه باکتریایی دارید، باید 24 تا 48 ساعت بعد از شروع آنتی بیوتیک شروع به احساس بهتر کنید اما ممکن است گاهی سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد و نیاز به زمان استراحت بیشتری داشته باشید.

پنومونی ویروسی ناشی از ویروس هایی مانند RSV سین‌سیشیال تنفسی، آنفلوآنزا و آدنوویروس است. پنومونی مسری است و ویروس ها میتوانند از طریق سرفه یا عطسه در فضا پخش شوند و فرد دیگری را گرفتار کنند همچنین در صورتیکه فرد بیمار قبل از لمس اشیا دست خود را به چشم و یا دهان خود بزند در این صورت چنانچه فرد دیگری به همان اشیا دست بزند میتواند دچار پنومونی شود.

بیشتر بیماری های عفونت ریه منشا باکتریایی و ویروسی دارد و احتمال پنومونی قارچی بسیار نادر است و پنومونی قارجی عموما با غذای آلوده منتقل میشود.

علائم پنومونی

پنومونی

علائم آن بستگی به سن شما، علت و شدت عفونت و سایر مشکلات پزشکی شما دارد و همه این علائم نیز در آنفولانزا دیده می شود، بنابراین گاهی اوقات در مراحل اولیه، تشخیص پنومونی دشوار است. اولین علامت پنومونی در این بیماران ممکن است سبب کاهش اشتها شود که این علائم معمولا شبیه به سرماخوردگی یا آنفولانزا است سپس در فرد تب بالا، لرز و سرفه با خلط ایجاد می شود. سرفه یکی از علامت های رایجی است که در اکثر بیماران وجود دارد شما همچنین ممکن است به طور کلی احساس ناخوشایند و درجه حرارت بالا (تب) داشته باشید. بیمار ممکن است یکی یا همه این علائم را داشته باشد.

سایر علائم پنومونی:

  • سردرد
  • تعریق
  • تب و لرز
  • سرفه متوسط تا شدید
  • درد قفسه سینه با تنفس، تنگی نفس، خس خس سینه
  • احساس سرگیجه و خواب آلودکی
  • اسهال، تهوع و استفراغ
  • خستگی و ضعف عمومی
  • تپش قلب
  • درد عضلانی
  • تحریک پذیری
  • کمبود آب
  • رنگ پریدگی

تفاوت پنومونی و برونشیت

پنومونی به نظر می رسد جدی تر از برونشیت باشد. برونشیت عفونت راههای هوایی بزرگ یا همان برونش ها است گاهی اوقات برونشیت و پنومونی با هم رخ می دهند و با هم همپوشانی دارند که برونکوپنومونی نام دارد همچنین ممکن است فردی که مبتلا به برونشیت باشد، برونشیت در او تبدیل به پنومونی شود. برونشیت و پنومونی در شدت علائم و عمق عفونت تفاوت دارند، تشخیص پنومونی از برونشیت بسیار مهم است. اکثر افراد مبتلا به برونشیت می توانند در خانه درمان شوند و بهبودی کامل پیدا کنند. به طور کلی علائم پنومونی بیشتر از برونشیت است. اگر برونشیت تشخیص داده شد اما علائم شما بدتر شد، شما باید این احتمال را بدهید که برونشیت تبدیل به پنومونی شده باشد. به عنوان مثال اگر درد قفسه سینه، فشار خون پائین، تب بالا و تنگی نفس داشته باشید و این علائم در شما شدیدتر شد احتمال مبتلا به پنومونی بسیار زیاد است. همه این علائم در آنفلوانزا و سرطان ریه نیز دیده می شود، آنفولانزا شدیدتر از یک سرماخوردگی است و گاهی اوقات به عوارض جدی، از جمله مرگ می انجامد. داروهای ضد ویروسی خاصی برای آنفولانزا در دسترس است. علائم آنفولانزای مرغی هم در انسان شبیه به بیماری آنفولانزای معمولی است، بنابراین گاهی اوقات در مراحل اولیه، تشخیص پنومونی دشوار است. آزمایش های خون برای تشخیص پنومونی لازم نیست، اما آزمایش خون کمک می کند تا بدانید که شدت پنومونی چقدر است. شایع ترین آزمایش خون که در افراد مبتلا به عفونت ریه انجام می شود، کلسترول خون یا CBC نامیده می شود. نتایج CBC برای عفونت ریه کمک می کند تا دریابید که آیا پنومونی موجب فعال شدن سیستم ایمنی گسترده به نام سپسیس شده است یا خیر. شمارش WBC بسیار بالا در CBC پیش بینی کننده پنومونی با سپسیس است. در بیماری سپسیس عفونت و باکتری به خون وارد میشود و باعث التهاب در کل بدن میشود، همچنین پزشک با انجام رادیوگرافی عفونت ریه را تشخیص میدهد.

درمان گیاهی و خانگی پنومونی و عفونت ریه

پنومونی

باکتری ها و ویروس ها سالانه هزاران نفر را می کشند و آنتی بیوتیک ها اغلب درمان مناسب نیستند، بنابراین این مقاله از مجله پزشکی آسان طب به شما توصیه میکند که از راه حل های طبیعی درمان عفونت ریه استفاده کنید که فوق العاده موثر هستند و باعث ایجاد اثرات نامطلوب نمی شوند. اما در صورت اضطرار میتوانید از آنتی بیوتیک ها هم استفاده کنید که در ادامه شما را راهنمایی خواهیم کرد.

از خواص سودمند گیاهان مختلف برای تقویت سلامت کلی، درمان عفونت ها و مبارزه با بیماری های ریوی و آسیب های ناشی از آن استفاده می شود.

قوی ترین داروهای گیاهی که برای تقویت و سلامت ریه ها مهم هستند و عفونت ریه را از بین می برند شامل موارد زیر هستند:

♦ Chaparral: این گیاه در سم زدایی ریه و عفونت ریه مؤثر است. چای Chaparral به منظور بهبودی راه های هوایی از مخاط ها، مشکلات تنفسی را درمان می کند.

♦ اکالیپتوس: گیاه بومی استرالیا میباشد، عطر و بوی تند و تیز آن، به مبارزه با تحریکات گلو و مسائل تنفسی می پردازد، میتوانید بخور آن را استنشاق کنید و یا جوشانده آن را میل کنید.

♦ سیر: میتوانید از مخلوط سیر و شیر گرم هم استفاده کنید به این صورت که دو حبه سیر را با شیر بجوشانید و گرم میل کنید. سیر سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و باعث پاکسازی ریه میشود.

♦ شیرین بیان: طب سنتی از شیرین بیان در درمان های مختلف بهره میبرد و باعث میشود غشاهای مخاطی گلو را نرم کند، همچنین غشاهای مخاطی التهابی را پاک می کند و از سلامت ریه ها حمایت می کند. علاوه بر این، تحریکات گلو را از بین می برد، خواص آنتی باکتریال و ضد ویروسی دارد و با ویروس ها و باکتری هایی که باعث عفونت ریه می شوند، مبارزه می کند و گلیسیریزین و فلاونوئیدها از تشکیل سلول های سرطانی ریه جلوگیری می کنند.

♦ گیاه اوشا: این گیاه معمولا توسط بومیان آمریکایی برای حمایت از سیستم تنفسی استفاده می شود. ریشه های آن غنی از کافور و سایر ترکیبات مفید است. این گیاه گردش خون را در ریه ها افزایش می دهد و باعث نفس عمیق می شود، سینوزیت و تحریکات تنفسی را آرام می کند.

♦ پونه کوهی: ویتامین های متعدد و مواد معدنی آن سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد. این گیاه علائم برونشیت، آسم، سرفه و سایر بیماری های ریه را کاهش می دهد. یک قاشق مرباخوری پونه را در یک لیوان آب جوش آمده از قبل بریزید و اجازه بدهید 15 دقیقه دم بکشد.

♦ Elecampane زنجبیل شامی: برای کاهش التهاب ریه و عفونت آن میتوان از زنجبیل شامی استفاده کرد، قادر به پاکسازی مخاطی بیش از حد است و خواص آنتی باکتریایی قدرتمندی دارد و با عفونت مبارزه می کند. یک قاشق چای خوری را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و این چای را سه بار در روز برای دو تا سه هفته بنوشید.

♦ گل ماهور: میتوانید ریشه این گیاه را سوزانده و دود آن را استنشاق کنید و یا جوشانده آن را غرغره کرده و یا میل کنید.

♦ آویشن: میتوانید جوشانده آویشن را همراه با نبات یا عسل میل کنید که در درمان آنفولانزا و عفونت ریه بسیار مفید است.

♦ شلغم: شلغم در درمان سرفه و پنومونی یا عفونت ریه بسیار موثر است، توجه کنید افرادی که کمکاری تیروئید دارند در مصرف شلغم احتیاط کنند و زیاده روی نکنند!

♦ برگ سیب زمینی: میتوانید جوشانده برگ سیب زمینی را با عسل میل کنید.

♦ گل بنفشه، گل بابونه، مریم گلی، گل ختمی: از جوشانده گل بنفشه، گل بابونه، مریم گلی و گل ختمی مخلوط و یا جدا میتوان در درمان سرفه و عفونت ریه بهره برد.

♦ عناب خشک: جوشانده عناب خشک برای درمان عفونت ریه بسیار کاربرد دارد، که میتوانید به این دمنوش انجیر و کشمش یا خرما هم اضافه کنید یا هر کدام را جدا با آب جوشانده و میل کنید.

♦ بارهنگ: از گیاه بارهنگ هم میتوان در درمان عفونت ریه و علائم آن مانند تب یا سرفه بهره برد.

پیشگیری و درمان دارویی پنومونی

پنومونی

√ بهترین راه برای جلوگیری از گسترش عفونتها این است که بهداشت مناسب را انجام دهید، مانند شستن دستها به طور منظم با صابون و آب گرم، شستن دستها اغلب میتواند میزان دریافت باکتری یا عفونت ویروسی را کاهش دهد.

√ استراحت در طول بیماری بسیار مهم است و برای تسهیل روند بهبودی ضروری است، چند روز استراحت کنید، یک اتاق آرام و آفتابی با حواس پرتی کم به تمرکز بدن در بهبودی کمک می کند، بیماران در اتاق هایی که در معرض نور خورشید قرار دارند، سریع تر از افرادی که در اینگونه اتاق ها نیستند بهبود می یابند. در طول شبانه روز در صورتیکه در مناطق آلوده زندگی نمیکنید جهت تهویه مناسب هوا، پنجره های اتاق را باز کنید.

سیگار کشیدن و استعمال دخانیات باعث می شود که ریه ها مستعد ابتلا به عفونت شوند و خطر ابتلا به پنومونی افزایش یابد. بنابراین ترک مصرف سیگار و دخانیات خطر ابتلا به عفونت ریه را کاهش می دهد.

مایعات زیادی بنوشید مانند آب هویج.

به سالمندان و افراد مبتلا به بیماری مزمن توصیه می شود هر سال قبل از شروع زمستان واکسن آنفولانزا و هر پنج سال یکبار واکسن پنوموکوک دریافت کنید تا بدن خود را در برابر پنوموکوک ها(شایع ترین علت پنومونی باکتریایی) ایمن کنید، مخصوصا اگر با جراحی طحال خود را برداشته اید به شما توصیه میکنیم واکسن پنوموکوک بزنید.

در بعضی از موارد پزشک آنتی بیوتیک مانند آموکسی سیلین را تجویز میکند، آنتی بیوتیک ها باکتری ها را می کشند. اگر شما به پنی سیلین حساسیت دارید (آموکسی سیلین نوعی از پنی سیلین است) پزشک یک جایگزین را چهت درمان شما آزمایش می کند. درمان آنتی بیوتیک معمولا موثر است و شما می توانید انتظار داشته باشید که به طور کامل بهبود یابید. اصولا علائم بعد از سه روز باید بهبود می یابد. بعد از اینکه عفونت درمان شد، ممکن است احساس خستگی کنید. اگر علائم به مدت بیش از سه هفته ادامه داشته باشد، باید از پزشک خود بخواهید تا دوباره شما را چک کند. برخی از بیماران می توانند در خانه توسط آنتی بیوتیک های ساده درمان شوند.

√ در صورتیکه شدت پنومونی و عفونت ریه زیاد باشد فرد در بیمارستان در بخش مراقبت های ویژه بستری میشود چون این نوع بیماری ممکن است حتی تهدید کننده زندگی باشد، در این صورت پزشک نمونه ای از خلط برای تجزیه و تحلیل میگیرد و کشت خون انجام میدهد به این دلیل که بررسی کند آیا این عفونت به خون شما منتشر شده است یا خیر.

چنانچه واکسن نزده اید از افراد آلوده به بیماری های عفونت ریه حدالامکان دوری کنید و از وسایل مشترک استفاده نکنید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا