تاثیرات مصرف آنتی بیوتیک در سگ ها

از آنتی بیوتیک ها به منظور مبارزه با باکتری ها و یا جلوگیری از تکثیر آن ها استفاده می شود. انواع مخصوصی از این دارو ها مختص سگ ها هستند، با استفاده صحیح و به موقع از آنتی بیوتیک در آ ن ها بسیاری از عفونت های باکتریایی آن ها قابل کنترل می گردد. در این مقاله در مورد آنتی بیوتیک ها و تاثیرات مصرف آنتی بیوتیک در سگ ها صحبت خواهیم کرد.

آنتی بیوتیک در سگ

آنتی بیوتیک در سگ

آنتی بیوتیک ها دسته ای از داروها می باشند که به منظور از بین بردن باکتری ها و یا جلوگیری از تکثیر آن ها تجویز می شوند. این دسته از دارو ها جهت درمان عفونت های باکتریایی در هر قسمتی از بدن استفاده می گردند. پنی سیلین ها و سولفونامید ها جزو اولین آنتی بیوتیک هایی می باشند که به طور وسیعی پس از جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفتند و تا کنون نیز انواع مختلفی از آن ها مورد استفاده هستند.

اثرات سودمند آنتی بیوتیک ها مخصوصا در حیواناتی مثل سگ ها طیف گسترده ای را در بر گرفته است. این طیف اثرات از داروهای کمکی ملایم تا داروهای نجات بخش و ضروری گسترش یافته است. اگر عفونت های باکتریایی به وسیله دفاع طبیعی بدن کنترل نگردند، از راه گردش خون و یا تهاجم موضعی به سایر بافت ها نفوذ خواهند کرد.

آنتی بیوتیک در سگ

این مطلب را نیز مطالعه بفرمایید : 9 دلیل استفراغ در سگ های خانگی و درمان آنها

تاثیرات مصرف آنتی بیوتیک در سگ ها

با استفاده صحیح و به موقع از آنتی بیوتیک در سگ ها بسیاری از عفونت های باکتریایی آن ها قابل کنترل خواهند بود. این در حالی است که عدم استفاده از این داروها منجر به تهدید جدی حیات می گردد. تجویز این داروها بر اساس این فرض است که بدون مصرف آنتی بیوتیک، عفونت باکتریایی تشدید می گردد.

در صورتی که روند پیشرفت بیماری به قدری باشد که تلاش ، هزینه و عوارض جانبی بالقوه آنتی بیوتیک درمانی را توجیه کند از این دارو ها استفاده خواهد شد. ارزیابی لزوم استفاده از آنتی بیوتیک در سگ فقط بر عهده دامپزشک می باشد.

آنتی بیوتیک ها برای مقابله با ویروس ها و یا ارگانیسم های غیر باکتریایی مثل عفونت های قارچی بی تاثیر می باشند. آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های اولیه باکتریایی و یا عفونت های ثانویه (برای ایجاد عفونت ها، باکتری ها در قسمت هایی از بدن که در ابتدا زخم شده اند و یا آسیب پذیر گشته اند جایگزین می شود) تجویز می گردند. مانع اصلی در استفاده از آنتی بیوتیک ها ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی می باشد. اکثرز باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم گشته اند. یعنی باکتری ها توانایی لازم را به منظور مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها کسب نموده اند که منجر به ادامه تکثیر باکتری ها در بافت ها و در نتیجه گسترش عفونت می شود.

اگر مصرف آنتی بیوتیک در سگ ها قبل از موعد مقرر قطع گردد، باکتری هایی که نسبتا در مقابل آنتی بیوتیک ها مقاوم گشته اند زنده می مانند و تکثیر می یابند، این در حالی است که این بار باکتری ها نسبت به آن آنتی بیوتیک مقاومت بالایی کسب کرده اند و بنابر این از بین بردن آن ها نیز دشوارتر می شود.

انتخاب صحیح آنتی بیوتیک از مهم ترین تصمیم گیری های دامپزشک می باشد. باوجود اینکه شمار زیادی از انواع آنتی بیوتیک عرضه می گردند اما هر کدام برای رسیدن به بافت های اختصاصی در بدن و سپس حذف انواع مشخصی از باکتری ها روش ویژه و متفاوتی را داراست. آنتی بیوتیک ها مکانیسمی هوشمندانه را دنبال می کنند. یعنی به سلول های باکتریایی آسیب می رسانن دو یا آن ها را کاملا از بین می برند، در مجاورت این سلول های باکتریایی شمار زیادی از سلول های طبیعی حیوان مبتلا نیز هستند. این مکانیسم ها شامل:

  • مهار ساخت دیواره سلولی باکتری ها (مثل پنی سیلین ها)
  • مهار سنتز پروتئین های باکتریایی (مثل تتراسایکلین ها و کلرامفنیکل)
  • مهار سنتز dna باکتری ها (مثل فلوروکینولون ها)

ایده آل آن است که انتخاب نوع آنتی بیوتیک در سگ بر اساس نتایج آزمایشگاهی که شامل کشت باکتریایی و آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی می باشد انجام شود. نتایج آزمایشگاهی به درستی مشخص می کند که چه نوع باکتری در یک عفونت دخیل گردیده و همچنین چه آنتی بیوتیکی بیشترین اثر را علیه این باکتری خاص دارا می باشد. نوع آنتی بیوتیک می تواند بر اساس تجربه دامپزشک نیز انتخاب گردد و در صورت عدم بهبود عفونت تغییر کند. در این شرایط دامپزشک آنتی بیوتیکی را انتخاب خواهد کرد که به خوبی علیه انواع مشخصی از عفونت خاص به کار می آید.

اگر بعد از طی شدن کامل دوره درمان آنتی بیوتیکی در سگ ، عفونت همچنان پایدار باشد، انجام آزمایش های بیشتر ضروری می باشد تا دقیقا مشخص گردد که آیا باید نوع آنتی بیوتیک تغییر کند یا مشکل متفاوتی وجود دارد که احتمالا با تظاهر عفونت های باکتریایی خود را نشان داده است.

آنتی بیوتیک در سگ

از آنجایی که باکتری ها به صورت منفرد کوچک تر از آن می باشند که بتوان آن ها را با چشم غیر مسلح مشاهده نمود، تجمع شمار زیادی از باکتری ها به همراه بافت های عفونی تشکیل کیسه محتوی مایعات چرکی را خواهند داد که آبسه نام دارد. در زمانی که عفونت به صورت آبسه گردد، به دلیل آنکه آنتی بیوتیک ها قادر به از بین بردن جمعیت بسیار زیادی از باکتری ها نیستند، آبسه به ندرت به درمان آنتی بیوتیکی پاسخ خواهد داد. در این شرایط آبسه باید به وسیله جراحی تخلیه (درناژ) شود. پس از آن آنتی بیوتیک می تواند برای از بین بردن کامل عفونت وارد عمل گردد.

همانند سایر داروها در آنتی بیوتیک ها نیز عوارض جانبی خاصی وجود دارد. رایج ترین عارضه آنتی بیوتیک ها بروز اختلال در دستگاه گوارش است که به صورت تهوع و یا اسهال ظاهر می گردد. با قطع کردن مصرف آنتی بیوتیک این علائم نیز از بین خواهند رفت.

همراهان مجله ی پزشکی آسان طب ؛ در صورت بروز هر گونه عارضه جانبی از مصرف آنتی بیوتیک ها باید حتما به دامپزشک معالج حیوان اطلاع دهید. حتما تحت هر شرایطی از مصرف آنتی بیوتیک برای سگ خود بدون اجازه و تجویز دامپزشک خودداری نمایید.

منبع : https://mag.asanteb.com

‫2/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

یک دیدگاه

  1. با سلام و عرض ادب
    مدتیست توله سگی حدوداً ۱۰ ماهه، نر و دو رگهٔ هاسکی ـ گرگی به خانه مان که مشرف به باغ محصور ۲۰۰۰ متر مربعیست، آوردم.
    در ابتدا متوجه بیمار بودن حیوان نشدم، ولی بعد از دو روز فهمیدم که بغیر از اسهال و استفراغ، سگ مورد آزار و اذیّت فیزیکی شدید نیز شده تا جایی که روی فرق سرش جای سوراخ زخم مشابه چاقو یا داس خوردن داره…!
    حال پس از دو هفته از اونجاییکه امروز سگ اسهال خلط گونه با رگه های خون داشته و اقدام به خوردن استفراق خودش میکنه، تقاضا دارم که داروئی برای نجات این سگ زیبا و معصوم به من توصیه و تجویز کنید.
    شایان ذکر است بعلّت کوهستانی بودن محل سکونتم امکان انتقال سگ به دامپزشکی مقدور نبوده و توان خرید غذای مخصوص سگ را نیز ندارم.
    سپاسگذارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا