آمپول انسولین insulin کنترل کننده قند خون

دیابت یکی از مهم ترین و شایع ترین بیماری های چند دهه ی گذشته است که دو نوع دارد: نوع اول این بیماری شامل آن دسته افرادی است که برای کنترل قند خون خود نیاز به استفاده از انسولین دارند اما در نوع دوم این روند با برنامه غذایی و قرص ها قابل حل می باشد. در سالهای اخیر تحقیقات و راه کارهای بسیاری برای پیشگیری و کنترل این بیماری ارائه شده است. طبق گزارش ها اولین علت ابتلا به دیابت زمینه ی ارثی و در درجات بعد تغذیه و نوع سبک زندگی افراد می باشد. در این مطلب سعی بر این داشتیم دیابت نوع اول را بررسی کرده و نقش انسولین در بدن از جمله کنترل متابولیسم و قند خون را تشریح کنیم و سپس آمپول انسولین را که به در بهبود بیماران دیابتی نقش بسزایی دارد را معرفی نماییم.

 

مشخصات آمپول انسولین

آمپول انسولین
آمپول انسولین (insulin) با نام های اختصاری و تجارتی Human Insulatard, Human ACtrapid در بازار و داروخانه ها در دسترس نیازمندان به این دارو قرار دارد. این آمپول در طبقه بندی دارویی جزو داروهای درمان دیابت (افزایش میزان قند خون) قرار می گیرد و مهم تر از همه این است که فرد استفاده کننده از آمپول انسولین آگاه باشد که میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو بسیار زیاد است. حتما پزشکتان به شما یاداور می شود که این دارو باعث وابستگی نمی شود و اگر شما احتیاج به مصرف آن داشته باشید حتما آن را برای شما تجویز می کند و امکان ندارد که داروخانه ای بدون نسخه پزشک آمپول انسولین را در اختیار شما قرار دهد.

باز جای دارد که یاداور شوم استفاده از آمپول انسولین مخصوص افراد مبتلا به دیابت نوع اول می باشد و به دیگر گروه تعلق ندارد. این داروی هورمونی به صورت تزریقی برای درمان بیماران مبتلا به دیابت بکار می رود زیرا غده پانکراس اینگونه افراد، قادر به تولید انسولین نمی باشد. شایان ذکر است که انسولین اغلب به شکل آمپول و گاها به شکل جوشانده مصرف می شود. بهترین زمان مصرف دارو ۱ تا ۴ بار در روز و مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از غذا  توصیه شده است. حتما به این نکته توجه داشته باشید که اندازه دوز مجاز مصرفی دارو نیز حتما باید با توجه به میزان قند خون شما و با توجه به گفته ی پزشک از نتیجه آزمایشات شما مصرف شود.

 

چگونگی تأثیر آمپول انسولین

آمپول انسولین

اثرات آمپول انسولین در درمان کوتاه مدت، ظرف 30 تا 60 دقیقه شروع می شود و طول عمر این اثرات در بدن فرد حدور 6 تا 8 ساعت می باشد در حالی که ای اثرات در درمان بلند مدت ظرف 1 تا 2 ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند و تا حدود 18 تا 26 ساعت نیز دوام دارند. پس از ترشح انسولین در بدن این هورمون بر سلول های کبدی اثر کرده و این سلول ها با گرفتن قند از خون و ذخیره آن به شکل گلیکوژن باعث کاهش قند خون در بدن انسان می شود و نیروی محرکه ی فعالیت های بدن و ماهیچه ها را فراهم می کنند. حال افرادی که با دیابت درگیر هستند به علت ترشح نشدن این هورمون به شکل طبیعی در بدن آنها مجبور به استفاده از این هورمون به شکل آمپول می باشند.

همراهان عزیز سایت آسان طب به این نکته حتما توجه داشته باشید که در طی مدت درمان با آمپول انسولین باید یک رژیم غذایی خاص مبتنی بر کاهش و پایین آوردن کربوهیدرات، طبق توصیه پزشک انجام گیرد. این دارو باید در یخچال نگهداری شود و از یخ بستن آن جلوگیری گردد اما اگر دارو باز شد، می توان آنرا به مدت یک ماه در درجه حرارت معمولی اتاق نگهداری نمود. قطع مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک برای فرد مصرف کننده بسیار خطرناک می باشد زیرا ممکن است به گیجی و بیهوشی منجر گردد در نتیجه حتما قبل از این عمل از درستی این کار از پزشکتان سوال فرمایید.

 

عوارض جانبی مصرف آمپول انسولین

آمپول انسولین

از عوارض معمول آمپول انسولین که بیشتر ناشی از پایین آمدن میزان گلوکز خون می باشند، میتوان به سرگیجه، ریزش عرق، ضعف و بی حالی، گیجی، اشاره نمود. ضمنا عوارض ناشی از حساسیت شدید مانند ظاهر شدن جوش، تورم، تنگی نفس نیز ممکن است خیلی به ندرت حادث شوند. در صورت بروز این عوارض یا عوارضی مانند مشکلات بینایی، سوزش یا گودی در محل تزریق دارو، باید سریعا تحت مراقبت پزشک قرار گرفت.

 

نکات احتیاطی مهم در مصرف آمپول انسولین

آمپول انسولین

شایان ذکر است که بگویم اگر قبلا نسبت به انسولین حساسیت داشته اید و یا داروهای دیگری را مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف این دارو، با پزشک معالج خود مشورت نمایید. مصرف دارو برای زنان حامله اگر با دقت و کنترل زیادی مصرف شود، خطری در بر ندارد در غیر اینصورت هم به سلامت مادر و هم به سلامت فرزند لطمه وارد می کند.. معمولا پزشکان عزیز برای کودکان مبتلا به دیابت نوع اول تجویز انسولین را با کاهش دوز مصرفی اعمال می کنند.  مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندار فقط یاداور شویم که رانندگان و افرادی که کارهای پرمخاطره انجام می دهند، اگر احتمال پایین آمدن میزان گلوکز خون آنها می رود، بهتر است از اینگونه فعالیت ها دست بکشند.

 

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا