داروی بتامتازون از پرکاربردترین داروها
داروی بتامتازون یکی از پر مصرف ترین داروهای کورتیکوستروئید در بازار ایران و حتی جهان است. این دارو برخلاف اینکه نیاز به نسخه پزشک دارد اما گاها بدون نسخه نیز در دسترس مردم قرار می گیرد. داروی بتامتازون کاربردهای فراوان دارد اما بهتر است قبل از استفاده از داروی بتامتازون این مطلب از مجله آسان طب را بخوانید و با ما همراهی کنید.
مشخصات داروی بتامتازون را بشناسید
داروی بتامتازون (Betamethasone) با نام مختصر Betinovate, Betnesol, Betinelan, BetaCap در داروخانه ها موجود می باشد.این دارو از دسته دارویی کورتیکوستروئید است و میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو کم میباشد. میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز کم است و استفاده از داروی بتامتازون برای عموم بلامانع است. داروی بتامتازون برای درمان بیماری های مختلفی بکار می رود. موجب تسکین و تخفیف درد و التهاب مفاصل و همچنین آرام بخشیدن به درد عضلات می باشد. این دارو همچنین در درمان برخی بیماری های خونی مؤثر است. ضمنا در درمان برخی بیماری ها و امراض پوستی نظیر اگزما و داء الصدف ( پسوریازیس)، کاربرد دارد.این دارو به شکل های قرص، تزریقی (آمپول)، کرم، پماد، پماد رکتال (مقعدی)، لوسیون، پماد چشم، قطره گوش و چشم و بینی در داروخانه ها موجود است.بهترین زمان برای مصرف داروی بتامتازون معمولا روزی یک بار صبح ها می باشد و اندازه دوز مصرفی دارو باید طبق دستور و نظر پزشک انجام بگیرد.
چگونگی تأثیر داروی بتامتازون
اثرات نوع تزریقی دارو ظرف ۳۰ دقیقه و اثرات انواع دیگر دارو ظرف ۴۸ ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات مدت ۲۴ ساعت پس از قطع مصرف دوز دارو، در بدن باقی می مانند. رژیم غذایی خاصی هنگام مصرف داروی بتامتازون مد نظر بگیرید به این شکل که یک رژیم غذایی مبتنی بر کاهش میزان سدیم بدن و افزایش میزان پتاسیم بدن، در طول مصرف این دارو ضرورت دارد. این دارو باید در یک محفظه سربسته، در جای خشک و خنک، دور از دسترس اطفال نگهداری شود. ضمنا از تابش نور محافظت گردد. بهتر است که مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید. زیرا قطع ناگهانی مصرف دارو پس از استفاده طولانی مدت آن ممکن است به افزایش بلغم و اختلال در غده آدرنال گردد.
عوارض جانبی مصرف داروی بتامتازون
عوارضی که معمولا به واسطه مصرف دوز بالای داروی بتامتازون به خصوص از نوع خوراکی دارو حادث می شوند، عبارتند از: سوء هاضمه، زخم های گوارشی، آکنه، تغییر روحیه، نازک شدن پوست و ضعف عضلات. نکات احتیاطی مهم در مصرف این دارو اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا هستید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.* اگر از بیماری روحی و روانی رنج می برید.* اگر بیماری قلبی دارید.* اگر دچار آب سیاه چشم شده اید. * اگر میزان فشار خونتان بالاست. * اگر به بیماری صرع مزمن مبتلا هستید. * اگر به زخم های گوارشی دچار بوده اید. * اگر قبلا بیماری سل داشته اید. * اگر مبتلا به هر نوع عفونتی هستیذ. * اگر دیابت (قند خون) دارید اگر به دردهای کبدی و کلیوی دچار هستید.* اگر داروهای دیگری مصرف می کنید.
مصرف این دارو در افراد بالای ۶۰ سال بدین صورت است که در طی زمان استعمال این دارو از تماس با افرادی که دچار آبله مرغان، سرخجه یا شینگل هستند، جدا خودداری نماید. مصرف دارو برای زنان حامله در نوع قرص این دارو ممکن است روی بچه تأثیر مضر و منفی بگذارد. لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. ضمنا انواع دیگر دارو برای اینگونه زنان خطری در بر ندارد. مصرف دارو برای زنان شیرده نیز انواع خوراکی این دارو ممکن است روی بچه اثر منفی بگذارند، لذا بهتر است با پزشک مشورت نمایند. مصرف برای بچه ها و اطفال با کاهش دوز مصرفی دارو بلامانع است. مصرف برای افراد بالای ۶۰ سال نیز با کاهش دوز مصرفی دارو ضروری است.
نکته: استفاد طولانی مدت از نوع خوراکی این دارو میتواند به زخم های گوارشی، نازک شدن پوست، شکنندگی استخوان، ضعف عضلات و توقف در ترشحات غده آدرنال منجر گردد.
منبع:http://asanteb.com