بیماری Papilledema و علائم آن
Papilledema یک بیماری جدی پزشکی بوده که در آن عصب بینایی در پشت چشم متورم میشود. علائم آن نیز شامل اختلالات بینایی، سر درد و تهوع میباشد. Papilledema زمانی رخ میدهد که فشاری در مغز و یا اطراف آن ایجاد شده و موجب برانگیختن عصب بینایی شود. شناسایی علت این بیماری امری مهم و حیاتی است، زیرا میتواند تهدیدکننده زندگی یک فرد باشد. Papilledema میتواند در یک یا هر دو چشم رخ دهد.
Papilledema و بررسی آن
این مقاله به چگونگی پیدایش Papilledema، علائم و نحوه درمان آن میپردازد، دانستن اطلاعات لازم در رابطه با این بیماری برای افراد لازم است.
حقایقی صریح در رابطه با بیماری Papilledema:
این بیماری با توجه به علت آن به شیوههای مختلف درمان میشود.
اگر Papilledema درمان نشود، میتواند موجب آسیب دائمی به بینایی شود.
یک مشکل جدی در مغز میتواند سبب آسیب به عصب بینایی شده و مشکلاتی نظیر سر درد و تغییرات بصری را در پی داشته باشد.
علل ایجاد این بیماری چیست؟
عصب بینایی مجموعهای از رشتهها بوده که اطلاعات بصری بین شبکیه و مغز را انتقال میدهد. ناحیهای که عصب بینایی در پشت چشم قرار میگیرد، به عنوان دیسک نوری شناخته میشود.
مغز و عصب بینایی به وسیله مایع مغزی نخاعی (CSF) احاطه شده است که به حفظ آنها کمک کرده و از آسیبهای ناگهانی محافظت میکند. Papilledema زمانی رخ میدهد که فشار مغز و مایع مغزی نخاعی بر روی عصب بینایی افزایش یابد، این عامل سبب میشود که عصب به حالت غشاء برسد. برخی از شرایط پزشکی وجود دارند که این افزایش فشار را تشدید میکنند.
این موارد عبارتند از:
سرماخوردگی
التهاب مغز یا بافت اطراف آن
وارد شدن ضربه به سر
عفونت در مغز
تومور مغزی
خونریزی در مغز
انسداد خون یا مایع مغزی نخاعی در مغز
لخته شدن خون و یا وجود مشکل در رگها
ناهنجاریهای جمجمه
پرفشاری خون داخل جمجمه ایدیوپاتیک (IIH) یک بیماری نادر است که در آن بدن بیش از حد مایع مغزی نخاعی تولید کرده و این باعث افزایش فشار در مغز میشود. علائم IIH معمولا شامل سردرد، اختلالات بینایی و صدای زنگ در گوش میباشد، اما علت دقیق این بیماری ناشناخته بوده و به هیچ بیماری یا آسیب مغزی مرتبط نیست.
IIH اغلب زنان جوان و چاق را تحت تاثیر قرار میدهد، همچنین میتواند با داروهایی مانند لیتیوم، برخی از آنتی بیوتیکها، درمان هورمون تیروئید و کورتیکواستروئیدها همراه باشد.
به هنگام رویارویی با بیماری papilledema چه باید کرد؟
درمان این بیماری متفاوت بوده و به علت آن بستگی دارد.
زمانی که علت IIH باشد
در رابطه با IIH، درمانهای متداول شامل کاهش وزن، رژیم کم نمک و داروهایی مانند استازولامید، فورزمیید یا توپیرامات وجود دارد. جراحی معمولا زمانی صورت میگیرد که تغییر سبک زندگی و یا داروها به بیمار کمک چندانی نکنند.
زمانی که علت تومورها، آسیب سر و ایجاد عفونت باشد
برخی شرایط اساسی نیاز به درمان جدیتر دارند. به عنوان مثال؛ تومور مغزی، خونریزی مغزی، لخته شدن خون و یا برخی از شرایط مغزی دیگر، اغلب نیاز به عمل جراحی دارند. روشهای جراحی نیز به شرایط بیماری بستگی دارند. از سوی دیگر، عفونتها نیز معمولا با داروهای ضدویروسی درمان میشوند.
زمانی که علت فشار خون بالا باشد
در موارد نادر، papilledema میتواند ناشی از فشار خون بسیار بالا باشد. هنگامی که فشار خون فرد بالا است، به عنوان یک بحران شناخته شده و فرد به مراقبتهای اورژانسی نیاز دارد. در این موارد، فشار خون باید کاهش یابد تا از آسیبهای جدی جلوگیری شود و این کار به معنای درمان پزشکی در اتاق اورژانس و واحد مراقبتهای ویژه میباشد.
همراهان آسان طب؛ انواع مختلفی از مشکلات و شرایط پزشکی دیگر وجود دارند که میتوانند باعث افزایش فشار داخل مغز شوند. متخصصان مغز و چشم میتوانند بهترین گزینههای درمان را بر اساس شرایطی که تشخیص داده میشود، تعیین نمایند.
Papilledema تقریبا همیشه به عنوان یک پدیده دوجانبه ارائه شده و ممکن است بیش از یک ساعت تا چند هفته ادامه داشته باشد.
علائم بیماری papilledema چیست؟
این بیماری در مراحل اولیه، ممکن است بدون نشانه بوده و فقط کمی سر درد به همراه داشته باشد، اما با گذشت زمان بزرگ شدن نقطه کور، تار شدن بینایی و بینظمیهای بصری را در پی دارد. در نهایت نیز، ممکن است از دست رفتن کامل بینایی رخ دهد، اما از آنجا که افزایش فشار داخل مغز باعث papilledema میشود، علائم شامل موارد زیر خواهند بود:
سر درد
حالت تهوع
استفراغ
اختلالات بینایی از جمله بینایی دوگانه
صدای زنگ در گوش
تشخیص بیماری papilledema به چه صورت انجام میگیرد؟
پزشک در ابتدا بر روی فردی که مظنون به papilledema باشد، یک معاینه کامل فیزیکی چشم و سیستم عصبی انجام خواهد داد. تشخیص معمولا با ابزارهای مجهز چشم پزشکی صورت میگیرد. یک پزشک دیسک نوری را برای هر نوع اختلالی مانند خارج از موقعیت اصلی قرار گرفتن، ارزیابی میکند. این تغییرات نشان دهنده تورم عصب بینایی میباشد.
در موارد شدیدتر ممکن است نقاط خون بر روی شبکیه چشم ظاهر شوند. لازم به ذکر است که برای ارزیابی هر گونه تغییر در دید، از دست دادن بینایی و یا دید دوگانه میتوان از تستها استفاده کرد، در این موارد ارزیابی دقت بصری نیز انجام میگیرد.
اگر علائم papilledema تشخیص داده شوند، اسکن مغز مورد نیاز میباشد. این اسکن میتواند شامل تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT) باشد. آزمایشات خون و ایجاد یک سوراخ که نمونهای از مایع مغزی نخاعی را از کانال نخاعی میگیرد نیز ممکن است ضروری باشد. انجام همه این موارد، برای تعیین علتهای افزایش فشار بر مغز، امری مهم و حیاتی است.
نگاهی اجمالی بر بیماری Papilledema
Papilledema نشانهای است که در آن مغز همیشه تحت فشار بوده و این فشار به هیچ وجه طبیعی نخواهد بود. کشف علت این تغییر فشار یک گام ضروری برای درمان Papilledema میباشد. تشخیص و درمان مناسب نیاز به انجام آزمایشهای مختلف همراه با متخصصین چشم و مغز برای تعیین بهترین شرایط کنترل بیماری دارد. نکته قابل توجه و حائز اهمیت این است که اگر این بیماری درمان نشود، میتواند به از دست رفتن کل بینایی منجر شود، بنابراین پس از بروز علائم بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کرده تا بیماری شما تشخیص داده شده و تحت نظارت پزشک قرار بگیرید.
Source: https://mag.asanteb.com