بررسی دلایل ایجاد سرگیجه و خستگی

احساس سرگیجه و خستگی می‌تواند نشان دهنده یک بیماری باشد اما در اغلب موارد به سادگی درمان خواهد شد. در حقیقت خستگی وضعیتی است که می‌تواند به سرگیجه و عدم تعادل منجر شود. در برخی مواقع این موارد می‌توانند جدی تلقی شوند.

احساس سرگیجه و خستگی

علاقه‌مندان به مجله پزشکی آسان طب؛ ما در این مقاله به پنج دلیل رایج احساس سرگیجه و خستگی اشاره می‌کنیم و همچنین درباره علائم مرتبط و بهبود آن بحث خواهیم کرد.

احساس سرگیجه و خستگی

عوامل ایجاد احساس سرگیجه و خستگی

طیف گسترده‌ای از شرایط می‌توانند موجب سرگیجه و خستگی شود. در زیر پنج مورد از شایع‌ترین علایم آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

سندرم خستگی مزمن (CFS)

همانطور که از نام این سندرم مشخص است، خستگی یکی از علائم اصلی CFS بوده و می‌تواند بسیار شدید باشد و باعث ایجاد مشکل در انجام کارهای روزمره گردد. این بیماری همچنین به عنوان آنسفالومیلیت میالژیک شناخته شده است.

علاوه بر خستگی و سرگیجه، فرد مبتلا به CFS ممکن است علائم زیر را نیز تجربه نماید:

مشکلات خواب

درد عضلانی یا مفصلی

سردرد

گلو درد

مشکل ذهنی، فراموشی یا عدم تمرکز

تند و یا نامنظم بودن ضربان قلب

علائم ممکن است خفیف، متوسط ​​یا شدید باشند و پس از انجام تمرین و فعالیت عموما بدتر خواهند شد.

هیپوگلیسمی و ارتباط آن با قند خون پایین

هیپوگلیسمی زمانی اتفاق می‌اُفتد که سطح قند خون پایین‌تر از حد طبیعی خود باشد، همچنین به عنوان گلوکز خون پایین و یا قند خون پایین نیز شناخته می‌شود. این وضعیت معمولا در موارد دیابت وابسته به انسولین رخ می‌دهد. افراد مبتلا به این شرایط در دراز مدت منبع اصلی بدن را پردازش نکرده و نیاز به مکمل انسولین خواهند داشت.

علائم هیپوگلیسمی، خفیف یا متوسط ​​بوده و می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. افراد مبتلا به هیپوگلیسمی همچنین می‌توانند هر ترکیبی از علائم زیر را تجربه نمایند:

لرزیدن

تعرق مفرط

گرسنگی

سردرد

تاری دید

گیجی

ضعف

مشکل متمرکز

تند یا نامنظم بودن ضربان قلب

افراد مبتلا به هیپوگلیسمی شدید ممکن است حتی قادر به خوردن یا نوشیدن هم نباشند. برخی از آن‌ها معمولا دچار تشنج شده و حتی می‌توانند هوشیاری خود را از دست بدهند. توجه داشته باشید که هیپوگلیسمی شدید خطرناک است، بنابراین باید به درستی مدیریت شود.

کم خونی فقر آهن (IDA)

آهن به حمل اکسیژن در اطراف بدن، حفظ سلول‌های سالم و همچنین بافت‌ها کمک بسزایی خواهد کرد. کمبود آهن ممکن است به کم خونی فقر آهن (IDA) منجر شده و می‌تواند باعث احساس سرگیجه و خستگی شود.

سایر علائم این وضعیت موارد زیر را در بر خواهد گرفت:

رنگ پریدگی و یا زردی پوست

تنگی نفس یا درد در ناحیه قفسه سینه

تند زدن ضربان قلب

احساس صدای تپش یا صدایی بلند در گوش

ناخن‌های شکننده و ریزش مو

کسانی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند عبارتند از:

احساس سرگیجه و خستگی

گیاهخواران

زنان باردار

افرادی که قاعدگی‌های سنگین و سختی را تجربه می‌کنند

کسانی که خون زیادی را از دست داده‌اند

شرایط‌هایی مانند بیماری زخم معده، بیماری سلیاک و بیماری التهابی روده نیز می‌‍‌تواند خطر ابتلا به IDA را در افراد افزایش دهد.

ضربه مغزی موجب سرگیجه خواهد شد

ضربه مغزی یک آسیب موقت مغزی بوده که ناشی از ضربه به سر است. این آسیب می‌تواند چند روز یا چند هفته طول بکشد. علائم معمولا در عرض چند دقیقه به وجود آمده و می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

احساس سرگیجه و خستگی

سردرد

تهوع یا استفراغ

گیجی

از دست دادن حافظه

مشکلات تعادل

نوسانات خلقی

تاری دید یا دید دوگانه

یکی از عوامل سرگیجه میگرن است

میگرن نوعی سوزش در سر و سردرد بوده که می‌تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد و ممکن است برای هر فردی ایجاد شود. میگرن می‌تواند توانایی فرد برای انجام فعالیت‌های روزانه را تا حد زیادی کاهش دهد.

میگرن اغلب با علائم قید شده زیر همراه است:

حساسیت به نور و صدا

تهوع و استفراغ

به علاوه فرد ممکن است علائم زیر را بلافاصله قبل از شروع میگرن تجربه نماید:

حساسیت به نقاط نورانی

احساس سوزن شدن در صورت یا دست

مشکل تفکر و صحبت کردن

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

هر کسی که به صورت مکرر احساس سرگیجه و خستگی را تجربه کند باید با پزشک در این باره صحبت کند. این مسئله به خصوص در مورد افرادی که  به بیماری‌های مزمنی مانند CFS یا دیابت مبتلا هستند، امری مهم بوده و نیاز به مدیریت درازمدت دارند.

علائم زیر ممکن است نشان دهنده ضربه مغزی باشند، بنابراین بلافاصله پس از یک آسیب سر که منجر به موارد نامبرده شده زیر می‌گردد به پزشک مراجعه نمایید.

مشکلات حافظه

سردردی که از بین نرود

استفراغ مداوم

تغییر در رفتار

درمان و پیشگیری ار ایجاد سرگیجه و خستگی

گزینه‌های درمان به علت اصلی مشکل بستگی دارد. در صورتی که فرد به CFS مبتلا باشد هیچ درمان قطعی برای آن وجود نخواهد داشت، هرچند که برخی از علائم ممکن است قابل کنترل باشند. متخصصان توصیه می‌کنند که عادت‌های خود را در کنترل مشکلات خواب کنترل نمایید، این موضوع می‌تواند شامل داشتن یک خواب معمولی و نگذاشتن تلویزیون و کامپیوتر در اتاق خواب باشد. افزایش تدریجی در ورزش نیز می‌تواند با خستگی همراه باشد.

توجه داشته باشید از آنجا که علت CFS ناشناخته است، هیچ پیشگیری شناخته شده‌ای برای آن وجود ندارد. در افرادی که مبتلا به دیابت می‌باشند، هیپوگلیسمی خفیف تا متوسط ​​با مصرف گلوکز مدیریت خواهد شد. آن‌ها می‌توانند این کار را به طرق مختلف انجام دهند. بعضی ممکن است چهار قرص گلوکز یا یک لوله ژل مصرف نمایند و سایرین ممکن است نیم فنجان آب میوه یا یک قاشق غذاخوری شکر، عسل یا شربت ذرت را ترجیح دهند.

نکات مهم در رابطه با این مشکل

اگر فرد مبتلا به دیابت مکررا نیاز به مصرف گلوکز اضافی داشته باشد، این نشان می‌دهد که وضعیت آنها مناسب نیست. تغییرات باید با دوز انسولین یا داروهای دیگر انجام شود.

هیپوگلیسمی شدید نیاز به درمان داشته و فرد حتما باید بلافاصله به بیمارستان مراجعه نماید. به افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توصیه می‌شود غذا‌های خود را به طور منظم مصرف کرده و غلظت گلوکز خون خود را بطور مداوم بررسی نمایند تا از هیپوگلیسمی جلوگیری شود.

برای جلوگیری از IDA، رژیم غذایی غنی شده از آهن توصیه می‌شود. منابع خوب آهن عبارتند از:

گوشت

ماهی

حبوبات

سبزیجاتی سبز رنگ مانند کلم و کلم بروکلی

درمان میگرن نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بعضی از آن‌ها از داروهای ضد درد مانند آسپیرین یا ایبوپروفن استفاده می‌نمایند و بعضی دیگر ممکن است داروهای ضد انعقاد را ترجیح دهند.

احساس سرگیجه و خستگی

اجتناب از عواملی که باعث میگرن می‌شود نیز می‌تواند به جلوگیری از وقوع آن کمک نماید. این عوامل نیز متفاوت می‌باشند اما برخی از آن‌ها شامل استرس، غذاهای خاص و خواب بیش از حد یا خیلی کم هستند.

مروری کوتاه بر مقاله

احساس سرگیجه و خستگی علائم رایج بسیاری از بیماری ها است. در اغلب موارد، علت اصلی را می‌توان در خانه مدیریت کرد، اما اگر علت سرگیجه و خستگی ناشناخته باشد و به صورت مکرر و مداوم ایجاد شود، باید به پزشک مراجعه کرد.

Source: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا