بیماری های مربوط به ادرار بیماریهای ادراری

بیماریهای ادراری و مجاری ادرار به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. سوزش ادرار، تکرر ادرار و زیادی ادرار از بیماریهای ادراری شایع هستند. یکی از مهمترین نکات برای پیشگیری و درمان این مشکلات، به موقع دستشویی رفتن است. هیچ وقت ادرارتان را طولانی مدت نگه ندارید. در این بخش درباره علایم بیماریهای ادراری و روشهای درمان آن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

1- زیادی ادرار از بیماریهای ادراری

برای حفظ سلامت مثانه نیاز است که در روز یک تا دو لیتر ادرار داشته باشید . اگر حجم دفعی کمتر از این باشد ، آنگاه غلظت مواد زائد در ادرار افزایش می یابد . این وضعیت به بافت سطحی مثانه آسیب وارد می اورد و منجر به تشکیل سنگ کلیه و یا انقباض مثانه حتی در هنگامی که پر نیست می شود . برخی از داروها ، نظیر داروهای مدر ، نیز موجب افزایش ادرار می شوند . دیابتی که تشخیص داده نشده است و یا آنکه بخوبی کنترل نشده است نیز می تواند موجب ازدیاد حجم ادرار گردد.

بهبود زیادی ادرار از بیماریهای ادراری

چنانچه بیماری زمینه ای وجود نداشته باشد ، فزونی حجم ادرار موضوع نگران کننده ای نیست ، اما اگر وضعیت ناخوشایندی برای شما فراهم آورده است ، این توصیه ها را به کار ببندید.

حجم ادرار خود را اندازه بگیرید .

اولین قدم اندازه گیری ادرار است .حجم ادرار دفعی خود در طی 24 ساعت ، به همراه زمان و نوع نوشیدنی ها و زمان دفع را ثبت کنید .

اگر لازم باشد به پزشک مراجعه کنید .

در صورتی که حجم دفعی شما در حدود 6 لیتر و یا بیش از آن باشد باید جهت رد احتمال وجود دیابت به پزشک مراجعه کنید .

مصرف خود را کاهش دهد.

در صورتی که در روز بیش از چهار تا پنج لیتر ادرار دفع می کنید ، آنگاه باید مقدار مایع مصرفی خود را به نصف کاهش دهید . دکتر باومن می گوید : فزونی حجم ادرار به بیش از دو لیتر در روز نشانگر سالم بودن فرد نیست . این حالت ممکن است در پدید آمدن بی اختیاری ادراری نیز نقش داشته باشد .

دفعات دفع ادرار را افزایش دهید .

زیادی حجم ادرار می تواند ناشی از کم بودن دفعات دفع ادرار باشد . اگر هر بار در صورت بروز فوریت ادرار کنید ، موجب افزایش حجم مثانه و احتمالا افزایش احتمال بروز عفونت مثانه می شوید . در بدترین حالت ، مثانه آنچنان بزرگ خواهد شد که شکل طبیعی و حتی توان انقباضی خود را از دست می دهد . لذا بهتر است هر سه تا چهار ساعت یک بار ادرار کنید، خواه نیاز به این کار باشد خواه نباشد .

2- علایم تکرر ادرار از بیماریهای ادراری

هیچ مبنایی برای تعداد دفعات ادرار کردن وجود ندارد . این تعداد از فرد به فرد و حتی از روز به روز دیگر متغیر است . تحریک کلیه ها و مثانه شایعترین علت تکرر ادرار است . این تحریکات موجب افزایش تولید ادرار می گردند . برخی از داروها نظیر داروهای مدر که در درمان فشار خون بالا به کار می روند ، نیز موجب افزایش برون ده ادراری می شوند .

تکرر ادرار یکی از بیماری های ادرار است . عفونت های ادراری که موجب تحریک کلیه ، مثانه و .. می شوند ، شایعترین علت تکرر ادرار هستند. نفریت ، یکی ازبیماری های خطر آفرین برای کلیه و نیز از جمله علل تکرر ادرار است . یک بیماری مرموز به نام سیستیت بینایی نیز مشکلات ادراری و تکرار ادرار به وجود می آورد .

بانوان بیش از آقایان مستعد ابتلا به این گونه از بیماریها ، که می تواند با درد در ناحیه شکم و پشت و احساس سوزش در هنگام دفع ادرار همراه باشد ، می باشند . در آقایان عفونت های پروستات علائمی مشابه به وجود می آورند . به گزارش آسان طب دیابت تشخیص داده نشده و یا درمان نشده ، می تواند موجب افزایش دفعات ادرار گردد . علاوه بر اینها انسداد در هر قسمت از دستگاه ادرار نظیر سنگ کلیه و یا مثانه، می تواند مانع از تخلیه کامل مثانه شود ، در نتیجه مثانه سریعتر پر شده و فرد با توان بیشتری نیاز به دفع پیدا می کند . این وضعیت به ویژه در مردان مسن که از بزرگی پروستات رنج می برند مشاهده می شود .

تکرر ادرار شبانه، پدیده ای است که در خلال افزایش سن رخ میدهد. افزایش سن تولید ادرار در هنگام شب را افزایش می دهد. دکتر باومن می گوید : در افراد مسن دو سوم ادرار در خلال شب و یک سوم در خلال روز تولید می شود .

درمان تکرر ادرار و بیماریهای ادراری

اگر سوزش و درد و یا احساس ناخوشایندی ندارید ، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد ، اما در غیر این صورت این تدابیر را به کار ببندید .

به مانند ماهی آب ننوشید .

مقدار مایعات مصرفی خود را کاهش دهید . شما نیازمند نوشیدن هشت لیوان آب در روز می باشید . این موضوع که نوشیدن بیش از این مقدار ، متضمن سلامت بیشتر است صحت ندارد . زیادتر بودن ادرار به معنی اسلم تر بودن نیست .

از مصرف مدر در هنگام شب بپرهیزید .

چنانچه شب ها از داروهای مدر استفاده کنید در هنگام خواب مجبورید چندین بار به دستشویی بروید ، لذا با پزشک خود در مورد تغییر برنامه مصرف دارو مشورت کنید . هم چنین از آنجا که بسیاری از داروها موجب ازدیاد ادرار می شوند ، از پزشک خود در مورد تغییر نوع دارو نیز سوال کنید.

به مانند عفونت با آن برخورد کنید .

در بانوان تکرر ادرار به احتمال قوی به معنی عفونت ادراری است . این احتمال در مردان کمتر است .

پروستات را معاینه کنید .

چنانچه شما مردی با سنی بیش از 40 سال هستید ، در صورت بروز تکرر ادرار ممکن است دچار بزرگی پروستات شده باشید . لذا باید جهت معاینه پروستات به پزشک مراجعه کنید .

تکرر ادرار بیماریهای ادراری

3- سوزش ادرار از بیماریهای ادراری

سوزش ادرار که اغلب همراه با تکرر و نیاز فوری به دفع می باشد ، در سال حدود هشت میلیون نفر از بانوان را مجبور به مراجعه به پزشک می کند . عامل معمول در ایجاد این مشکل عفونت های ادراری است. از هر پنج زن یک نفر ، دست کم یک بار در سال به این عفونت ها مبتلا می شوند و از این میان 15 درصد تا سه بار در سال مبتلا به عفونت ادراری می باشد .

چرا بانوان تا این اندازه مستعد ابتلا به عفونت های ادراری می باشند ؟ مقعد و واژن هر دو محیط های مناسبی برای رشد باکتریهایی می باشند که می توانند به اسانی به سوی پیشابراه که در مجاورت آنها است ، حرکت کنند . از آنجا که پیشابراه بانوان کوتاه است ، باکتری ها به اسانی به مثانه حمله ور شده ، موجب عفونت آن می شوند . ممکن است باکتری ها به طی طریق خود به سوی کلیه ادامه دهند و عفونتی خطیر تر به نام پیلونفریت یا عفونت کلیه به وجود آورند .

آقایان دارای پیشابراهی بلند تر و پروستات ، که مواد ضد باکتری ترشح می کند ، می باشند . دکتر لانگ می گوید : عفونت ادراری برای آقایان غیر طبیعی می باشد . در آقایان سوزش ادرار موضوع کم اهمیتی نیست . این مشکل می تواند علامت بیماری های مقاربتی نظیر سوزاک و کلامیدیا باشد . التهاب پروستات که پروستاتیت نامیده می شود نیز می تواند موجب سوزش ادرار شود .

پاره ای دیگر از عوامل می توانند عامل به وجود آورنده و یا تشدید کننده سوزش ادرار باشند . برخی از مواد محرک نظیر غذاهای تند و ادویه دار ، قهوه ، چای ، الکل ، غذاهای اسیدی و ترش و مواد بهداشتی از این جمله اند . عفونت های قارچی نیز می توانند موجب سوزش ادرار شوند .

درمان سوزش ادرار

بر حسب علت ، چند طریق برای رهایی از مشکل وجود دارد که زدودن باکتری ها و یا پرهیز از مواد محرک از این جمله اند . این توصیه ها را به کار ببندید .

مثانه را در آب غرق کنید .

در صورت بروز سوزش ادرار در ابتدا دو لیوان آب بنوشید .سپس یک قاشق چایخوری جوش شیرین در یک لیوان آب حل کرده و بنوشید . در طی 6 تا هشت ساعت بعد ، هر ساعت یک لیوان آب مصرف کیند . به گزارش آسان طب چنانچه پس از یک روز مشکلتان بر طرف نشد به پزشک مراجعه کنید . بدین ترتیب ، ادرار انباشته از باکتری را رقیق کرده و میزان دفع را افزایش می دهید . در این حالت جریان مایع موجب شستشو و کاهش مقدار باکتری ها شده کمک می کند تا علایم بهتر تحمل شوند .

به پزشک خود مراجعه کنید .

در صورتی که سوزش ادرار پس از یک روز برطرف نشود ، باید به پزشک خود مراجعه کنید . در صورتی که برای اولین بار است که دچار این عارضه می شوید ، آنگاه لازم است ازمایش ادرار انجام دهید . در مردان باید پروستات نیز معاینه شود . ترکیب آنتی بیوتیک ، جوش شیرین و آب می تواند مشکل را برطرف کند . اما در غیر این صورت و یا عود مجدد آزمایش های بیشتری لازم است ، که می تواند شامل کشت ادرار ، سونوگرافی دستگاه ادراری و حتی سیتوسکوپی ،برای مشاهده پیشابراه و مثانه باشد .

پس متوجه شدیم که بیماری های مربوط به ادرار میتواند شامل سوزش ادرار ، تکرر ادرار یا زیادی ادرار باشد. هر وقت به این بیماریها شک کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید . چون ممکن است مشکلاتی از قبیل عفونت ادرار ، سنگ کلیه ، مشکل مثانه یا … داشته باشید و باید هر چه زودتر درمان شوید.

نکته دیگر اینکه اگر میخواهید بیماری ادرار نگیرید سعی کنید هیچ وقت زیاد ادرارتان را نگه ندارید و سریع به دستشویی بروید. چون وقتی ادرار بیش از حد در مثانه بماند ممکن است بیماری های زیادی را ایجاد کند .

بیماریهای ادراری
بیماریهای ادراری

بیماریهای ادراری به انواع مختلفی تقسیم می شوند. اکثر انها به مشکلات کلیه را عفونت ادرار مربوط می شوند. ولی خب دلایل دیگری هم میتوانند داشته باشند.

اگر به علایم مشکوکی در ادرارتان برخورید سریعا با تجویز پزشک ازمایش ادرار دهید تا مشکلتان شناخته شده و برای شما دارو تجویز شود.

اگر این بیماری طولانی شود ممکن است به کلیه ، مثانه و سایر اندامهای شما اسیب بزند.

منبع : asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا