4 مورد از انواع بیماری رایج در ماهی کوی آکواریومی

همیشه بهترین راه برای مقابله با بیماری‌ ها پیشگیری از آنها است و جهت پیشگیری از بیماری ها باید با انواع بیماری ها آشنا بود. در یکی از مقاله های پیشین با ماهی کوی آشنا شدیم و در این مقاله به بررسی مشکلات و چند بیماری رایج در ماهی کوی مانند ویروس هریس ، آب آوردگی بدن و غیره می پردازیم.

بیماری رایج در ماهی کوی

بیماری رایج در ماهی کوی

برای آشنایی با انواع بیماری رایج در ماهی کوی و درمان آن ها باید منشأ عوامل بیماری زا را بشناسید. همیشه بهترین راه برای مقابله با بیماری‌ ها پیشگیری از آن ها است و جهت پیشگیری از بیماری ها باید با انواع بیماری ها آشنا بود.

ویروس هریس ماهی کوی

ویروس هریس ماهی کوی (KHV ) یک نوع بیماری رایج در ماهی کوی است که می توان آن را بیماری جدیدی دانست . این بیماری علائم خود را از طریق فاسد کردن آبشش ها و قسمت های مختلف بدن و پر خونی و خونریزی در اندام های داخلی و خارجی بدن نشان می دهد و در صورت ابتلا ماهی کوی تنها 10 درصد و شاید کمتر احتمال بهبودی وجود خواهد داشت.

بیماری رایج در ماهی کویاین بیماری در دمای بالا بروز می کند و اولین علایم 14 روز بعد از ابتلا ظاهر می گردد. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما برای پیشگیری باید کوی های جدید را قبل اضافه کردن به تانک حداقل 14 روز قرنطینه کنید.

بیماری رایج در ماهی کوی

استسقا یا آب آوردگی بدن ماهی کوی

استسقا یا آب آوردگی بدن ماهی کوی ( DROPS) یک بیماری کشنده و بیماری رایج در ماهی کوی می باشد که 99 درصد موارد مرگ ماهی درگیر را به همراه دارد. این بیماری یکی از راحت ترین بیماری ها از نظر تشخیص است اما می توان گفت که تقریبا” هیچ پاسخی به درمان نمی دهد. از عوامل اصلی سخت بودن درمان این بیماری می توان به مشخص نبودن عامل اصلی بیماری و داخلی بودن بیماری اشاره کرد.
بدن ماهی بیمار به شدت متورم شده و پولک به حالت برافراشته در می آیند و بدین ترتیب منظره ای مانند مخروط درخت کاج ایجاد می کنند. چشم ها هم در اواخر بیماری کاملا” بیرون می زنند که به دلیل تجمع بیش از حد مایعات درون بدن است.بیماری رایج در ماهی کوی

هیچ گونه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تنها درمان حمایتی صورت می گیرد که آن هم فقط برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های ثانویه می باشد ( نه برای درمان خود بیماری ). بهتر است ماهی سریع قرنطینه گردد تا بیماری را به ماهیان دیگر انتقال ندهد. در مواردی که امیدی به درمان بیماری نیست می توانید ماهی را با استفاده از مرگ راحت یا یوتانازی از تحمل درد و رنج راحت کنید.

زخم های بد خیم ماهی کوی 

بیماری زخم های بد خیم ماهی کوی (KOI ULCERS DISEASE ) همان طور که از نامش پیداست یک بیماری رایج در ماهی کوی و ناشی از عوامل باکتریایی است که معمولا” ماهی هایی که به آن مبتلا می گردند عاقبتی بهتر از مرگ در انتظارشان نخواهد بود. در این نوع بیماری به همان اندازه که تشخیص ماهی بیمار راحت است درمان مشکل می باشد.
عوامل باکتریایی ایجاد کننده این بیماری بسیار مهاجم هستند که پس از قرار گرفتن بر روی بدن ماهی و ایجاد شرایط مناسب فورا” به بافت های سطحی و عمقی بدن ماهی حمله برده و ایجاد زخم های بسیار عمیق و بدخیم می کنند.
عوامل مختلفی می تواند ضمیمه ابتلا ماهی های کوی را به این بیماری افزایش دهد که از آن جمله می توان به ضربات ، خراشیدگی ها و یا کوفتگی ها و خون مردگی های ناشی از حمل و نقل اشاره نمود. البته در برخی موارد ایجاد استرس در ماهی ها نیز می تواند سبب بروز این بیماری مهلک شود.
این بیماری در ابتدا باعث ایجاد تغییر در رفتار ماهی کوی می شودد به این معنا که ماهی به شدت گوشه گیر شده و کمتر غذا می خورد. این علائم با شدت گرفتن بیماری بیشتر و واضح تر می گردند و سرانجام سبب مرگ ماهی می شوند.

بیماری رایج در ماهی کوی

اولین نشانه این بیماری باکتریایی با بروز یک نقطه قرمز برجسته در سطح پوست ماهی بروز می کند. این نقطه قرمز رنگ و ملتهب در واقع مرکز زخم بدخیمی می باشد که با فعالیت باکتریایی ها به وجود می آید. با رشد بیماری و شکل گیری زخم یک سری از دوایر متحدالمرکز ایجاد می شود که در مرکز بسیار قرمز و ملتهب و در کنارها به رنگ سفید می باشند. رنگ قرمز پر رنگ که در مرکز این زخم ها مشاهده می شود نشانه فعالیت شدید باکتریایی در این محل است و قسمت های سفید کناری در واقع بافت های تخریب شده ماهی می باشند.
درمان در این بیماری به دلیل سرعت سیر بیماری و همچنین ضایعات شدید بافتی که عامل بیماری ایجاد می کند بسیار دشوار می باشد. درمان معمولا” با داروهای وسیع طیف و با دوز بالا صورت می گیرد و باید به کل آب تانک اضافه شود. گاهی اوقات در موارد حاد بیماری باید ماهی بیمار را در تور در داخل آب قرار داد و دارو را بر روی ضخم ریخت. آنتی بیوتیک ها نیز تا حد زیادی می توانند در درمان موثر باشند. اما در اکثر موارد که بیماری در مراحل انتهایی خود می باشد ، ماهی به دلیل مشکلات کلیوی می میرد. دلیل ایجاد این مشکلات کلیوی ورود آب از محل زخم به داخل بدن ماهی می باشد.بیماری رایج در ماهی کوی

بیماری ایک 

از انواع دیگر بیماری رایج در ماهی کوی بیماری ایک ( ICH ) می باشد. ایک یک انگل تک یاخته ایی می باشد که شدیدا” واگیر دار است. علائم این بیماری عبارتند از : 

  • به وجود آمدن نقطه هایی برفکی بر روی پوست بدن
  • کم اشتهایی
  • تنفس سنگین 
  • کوبیدن نواحی مختلف بدن به اشیا و کف تانک
  • گوشه گیری و ترسو شدن ماهی
  • سست شدن ماهی

بیماری رایج در ماهی کوی

ارزانترین و در دسترس ترین درمان برای این بیماری استفاده از نمک در داخل تانک و یا تانک قرنطینه به میزان 0.5 درصد به ازاء حجم کل تانک( تقریبا” همان یک قاشق غذا خوری سرپر به ازاء هر بیست لیتر) و افزایش دمای تانک بالای 28 درجه می باشد.
روش دوم استفاده از مالاکیت سبز و فرمالین ( 6 میلی گرم مالاکیت سبز برای هر گالن آب – 4لیتر ) است. البته بهترین درمان استفاده از داروهای شرکتی SERA PROTOZOAL و  JBL PONKTOL است.

 

 منبع : https://mag.asanteb.com

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

‫3 دیدگاه ها

  1. سلام وقتتون بخیر
    سه تا ماهی کوی دارم،یکی از ماهی ها پر های دمش از از هم جدا شده،غذا میخوره،سرحال هم هستش
    مشکل از چی میتونه باشه؟!
    ممنونم از پاسخگویی🙏🏻

  2. سلام استاد وقتتون به خیر. برای یکی از کوی هان نشکلی پیش اومده و اون اینکه سیبیلک هاش ریش ریش شدن. خواستم بدونم آیا این یه بیماری محسوب می شه و اگه بیماریه راه حلش چی می تونه باشه.
    ممنون می شم اگه راهنمایی بفرمایید.

  3. بسیار اموزنده بود تشکر فراوان.بیماری ماهی کوی من در مراحل اولیه میباشد و امیدوار هستم بتونم با راهنمایی مطالب شما از این بیماری نجات پیدا کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا