4 نوع رایج از بیماری ماهی ها و آبزیان ، روش تشخیص و درمان آنها
آشنایی با انواع بیماری ماهی ها و روش های پیشگیری و بعضا درمان آن ها می تواند برای جلوگیری از مرگ و میر این نوع ماهی ها مفید واقع گردد. در ادامه به معرفی بیماری های رایج در ماهی ها و راه های درمان آن ها می پردازیم.
بیماری ماهی
ماهیان عمدتا به علت نگهدارى در ظروف نامناسب، تغذیه نادرست و همین طور عدم توجه به عوامل آب شامل میزان اکسیژن آب، دمای آب، اسیدیته آب، آمونیاک (سمی ترین ترکیب موجود در آب می باشد و از متابولیسم بدن ماهی به وجود می آید)، نیتریت ها (بعد از آمونیاک سمی ترین ترکیب آب محسوب می گردند)، نیترات ها و نگهدارى ماهی در مقدار کمی آب در داخل تنگ تلف مى گردند. در ادامه شایع ترین بیماری های مربوط به محیط زندگی ماهی ها را به شما معرفی می کنیم.
قارچ دهانی نوعی بیماری ماهی
عامل ایجاد کننده بیماری قارچ دهانی (MOUTH FUNGUS)، باکتری ها می باشند. عوامل باکتریایی این بیماری نیاز به ورود به سطح دهان را دارند که عواملی مانند وجود اشیا تیز یا استفاده از سنگ کف نامناسب ممکن است با ایجاد زخم در دهان شرایط را برای ورود باکتری مساعد کند. این بیماری یک بیماری پیش روند به حساب می آید و در شرایط حاد می تواند حتی به استخوان فک ماهی نیز حمله کرده و به آن آسیب برساند و آنها را کاملا” از بین ببرد. به دلیل این که دهان ماهی کوی در قسمت شکمی و زیر جمجمه قرار گرفت است ممکن است که بیماری به موقع تشخیص داده نشده و باعث تشدید به مرور زمان گردد. بهتر است تا ماهی ها را ماهیانه برای اطمینان از عدم ابتلا به این بیماری کنترل نمایید.
التهاب شدید و پرخونی در بافت دور دهان و شروع تخریب بافتی با سرعت زیاد از عواملی است که با مشاهده آن می توانید به بیماری ماهی پی ببرید. برای درمان بیماری قارچ دهانی می توان از ترکیبات درمانی آنتی باکتریال مخصوص آبزیان استفاده نمود. استفاده از آنتی بیوتیک های انسانی هرچند پاسخ لازم را ایجاد می کند اما اثرات جانبی آن روی آبزیان شناخته شده نمی باشد.
آبله کارپ نوعی بیماری ماهی
عامل این بیماری هرپس ویروس ها می باشند که در اوایل فصل بهار و در هنگام تغییر دما معمولا” دیده می شود . علت آن هم این است که سیستم ایمنی بدن ماهی در اثرات تغییرات دمایی ضعیف شده و بدن ماهی مستعد گرفتن این بیماری می شود و این بیماری در طی زندگی هر ماهی می تواند بارها پدیدار گردد.
این بیماری علایم خود را با ظهور دانه های سفید رنگ و سپس با گسترش به شکل شمع ذوب شده بر روی پوست ماهی در کل یا قسمتی از بدن ماهی نشان می دهد.
می توان گفت این بیماری درمانی ندارد. اما دانه های جوش مانند سفید بدن ماهی با تقویت سیستم ایمنی بدن ماهی به مرور از بین خواهد رفت .
همچنین ببینید : نگهداری از ماهی قرمز در سال نو و اهمیت این حیوان آبزی
پوسیدگی باله و دم
همراهان مجله پزشکی آسان طب توجه داشته باشید که این بیماری وجود خود را با ایجاد رنگ سفید در لبه های باله ها و دم اعلام می کند و بعد از مدتی اگر درمان نیابد تمامی دم و باله ها را فرا گرفته و سبب پوسیدگی و از بین رفتن آن می گردد. بیشتر ماهیان به دلیل حمل و نقل خشن همراه با تورهای زبر و کیفیت پایین آب به این بیماری دچار می گردند.
ماهی های باله بلند معمولا” در معرض این بیماری قرار دارند زیرا سطح بیشتری از باله و دم را در اختیار باکتری مهاجم قرار می دهند. بعد از تشخیص برای درمان حتما” ماهی را قرنطینه کنید.
دم و باله ماهی قبل از شروع پوسیدگی به شدت پرخون و ملتهب می شود (مشاهده مناطق پوسیدگی بر روی باله و دم ). برای درمان می توانید از ترکیبات انتی باکتریال مخصوص آبزیان استفاده نمایید.
ویروس خونی بهاره بیماری ماهی کارپ
این ویروس فقط خانواده (کارپ) را بیمار خواهد کرد. و اغلب آبزیان داخل برکه در معرض این بیماری می باشند. زمان شروع این بیماری معمولا” اوایل بهار ودر زمان گرم شدن آب می باشد. این بیماری به شدت واگیردار و مسری است و افزون بر این ، این بیمار ی بسیار کشنده نیز است و معمولا” پس از ابتلا تمام یا بیشتر ماهیان مبتلا به آن خواهند مرد.
عامل این بیماری در خون ماهی زندگی می کند و علائم خود را به شکل پرخونی و خون ریزی در پوست و تورم در قسمت های مختلف بدن ماهی ظاهر می کند. این بیماری درمان ندارد و فقط ماهی هایی که از این بیماری جان سالم به در برده اند از ابتلا دوباره به آن در امان خواهد بود.
منبع : https://mag.asanteb.com