دلیل حسادت را در درون خود کشف کنید

قبل از صحبت درباره دلیل حسادت باید بگوئیم که این غریزه به شکل‌های مختلف در درون هر انسانی وجود دارد. گاه به حالتی کاملا واضح و مشهود و گاه به شکلی استتار شده و غیر قابل دسترس اما در هر حال حاضر و تحریک کننده ایجاد می‌شود. حسادت در درون انسان به معنای عدم خود باوری و در نتیجه تمرکز بر ابعاد منفی وجودی و در نهایت بر باد رفتن استعدادهای طبیعی انسان است. در این مقاله به بررسی دلیل حسادت در انسان پرداخته و راهکارهایی جهت غلبه بر این خصیصه ویرانگر ارائه خواهیم داد.

دلیل حسادت
jealousy

دلیل حسادت چه عاملی می باشد؟

دلیل اصلی حسادت در انسان عدم خود باوری است. هر انسانی اگر بنا به هر دلیلی دچار عدم اعتماد به نفس شود قطع و یقین غریزه حسادت در او بروز خواهد نمود و در ماسک هایی متفاوت ظاهر خواهد شد و اولین دلیل به وجود آمدن عدم خود باوری در انسان، سوئیچ شدن تمرکز و هشیاری از نبوغ و استعدادها بر غریزه ترس است و این ترس معمولا به دلیل تهدید ادراک و بقاء آدمی به وجود می آید. اگر بخواهیم به زبان ساده درباره پدیده حسد و دلیل حسادت صحبت کنیم باید بگوئیم حسادت یعنی تمرکز بر روی احساس خود کم بینی و پذیرفتن ناتوانی.

در اینجا لازم است اشاره ای داشته باشیم به موضوعی که متاسفانه امروزه به دست فراموشی سپرده شده و آن موضوع این است که همه انسانها دارای یک نبوغ ذاتی می باشند. این نبوغ و استعداد می تواند نبوغ مغزی، قلبی یا فیزیکی باشد که به شکل طبیعی و نعمتی بی دریغ از جانب خداوند در وجود انسانها به ودیعه گذاشته شده است. وظیفه انسان پرورش و بلوغ این نبوغ بوده و پروراندن استعدادهای درونی انسان به بلوغ رفتاری و همچنین به خردمندی او کمک شایانی خواهد نمود. غریزه ترس در انسانها به شکلی جالب توجه، هشیاری و تمرکز را از او گرفته و باعث درگیر شدن با موضوعاتی غیر از نبوغ خود خواهد کرد. حسادت به منزله آلارم و هشداریست جدی که نشان دهنده عدم هشیاری و عدم تمرکز بر روی استعدادهاست. بنابراین اگر به هر شکلی، چه به صورت شدید و عمیق و چه به صورت سطحی و ملایم به وجود حسادت در درون خود پی بردید بدانید که باید به بررسی عمیق این موضوع پرداخته و نقطه ای را که تمرکزتان را از روی استعدادهای خود از دست دادید بیابید و راه آمده را بازگردید وگرنه حسد و دلیل حسادت، نیروی محرکه شما در زندگی خواهد شد و به جای انتخاب هایی خردمندانه دچار انتخاب هایی غریزی و از روی فشار خود کم بینی و یا خود بزرگ بینی خواهید شد.

نشانه های حسادت چیست؟

حسادت معمولا عواقبی برای انسان به دنبال داشته که اولین نشانه آن بروز واکنش های غریزی است. واکنش یعنی نیرویی برابر و در جهت عکس پدیده “کنش”. یعنی اگر کنشی بر روی غریزه حسادت وارد آید، عکس العمل انسان به این ترتیب خواهد بود که نیرویی به همان میزان اما در جهت مخالف (بر روی محرک) به طور خودکار پاسخ خواهد داد. این موضوع همانند تبدیل شدن انسان به یک دستگاه فاقد قدرت تحلیل است که تنها وظیفه آن ایجاد تعادلی ناخودآگاه پس از به وجود آمدن یک بی نظمی در ارضاء غریزه است. این وظیفه در راستای ارضاء ناآگاهانه فشار و رنج حاصل از احساس حسادت است که می تواند با بروز خشم ، پرخاشگری غیرقابل کنترل، در خود فرورفتگی، کینه توزی، نفرت ظاهراً بی دلیل، لجبازی و… همراه باشد. بنابراین اولین نشانه ورود به حسادت، خروج از دایره خردمندی و رفتار شعورمندانه می باشد. بنابراین به سادگی می توان نتیجه گرفت که دلیل حسادت که همان خود کم بینی و احساس ناتوانی است، می تواند به سهولت انسان را دچار عوارضی گوناگون از صفات ناشایست انسانی نماید.

حسادت و عواقب بعدی آن در زندگی

دلیل حسادت
jealousy

پس از بروز اولین نشانه حسادت که ورود به دایره ناخودآگاه قانون کنش و واکنش است، عواقب بسیاری در انسان به وجود خواهد آمد که بخش بزرگی از آنها در ناهشیاری آدمی رخ خواهد داد، در ادامه به بررسی چند مورد از مهمترین عواقب حسد و همچنین عواقب دلیل حسادت خواهیم پرداخت. مجله پزشکی آسان طب از شما دعوت می کند ادامه مطلب را با دقت مطالعه فرمائید.

  • تمرکز بر محرک ها و چگونگی پاسخ دادن منفی به این محرک ها
  • پنهان سازی خود واقعی و ساختن یک شخصیت غیر حقیقی از خود
  • پناه بردن به دروغ درونی و ظاهرسازی
  • قرار دادن نیروی محرکه حسادت به عنوان انگیزه قوی برای انتخاب های فردی و اجتماعی
  • لجبازی ناخودآگاه با اطرافیان و از همه مهمتر لجبازی با خود
  • پرورش خصایصی زشت مانند خود بزرگ بینی، بد زبانی، غیبت کردن، کینه جویی و…
  • اعتیاد به شنیدن تعریف و تمجید از ناحیه اطرافیان
  • انکار واقعیات فردی
  • قربانی کردن بسیاری از فضایل اخلاقی برای تسکین حسادت و…

ضربات حسادت بر اعتماد به نفس

برای تعریف اعتماد به نفس به زبان ساده باید بگوئیم که پرورش استعدادهای ذاتی انسان و حرکت به سمت بلوغ فکری و رفتاری که باعث قرار گرفتن در دایره ای خواهد شد که نامش را خود باوری یا اعتماد به نفس می گوئیم. از اثرات غیر قابل انکار حسادت بر درون انسانها خروج از لایه تمرکزی و محافظتی استعدادها یا نبوغ انسانی است که بدون این نبوغ، آدمی دچار گم‌گشتگی یا ناخودآگاهی خواهد شد. بنابراین اگر انسانی مبتلا به حسادت باشد اولین ضربه آن بر بدنه حساس اعتماد به نفس وارد خواهد آمد و اگر خودباوری یا اعتماد به نفس هر شخصی دچار خدشه شود نمی تواند رفتاری بالغانه و خردمندانه داشته باشد. دائما دچار ترس، غرور کاذب، میل به درخودفرورفتگی، لجبازی و پرخاشگری خواهد شد و همین مسئله وضعیت او را بد و بدتر خواهد نمود تا جایی که حتی مدل فکری و رفتاری او در جهت تسکین و ارضاء حسادت تحریک شده، پیش خواهد رفت و چیزی نمی گذرد که نیروی محرکه و انگیزه اصلی حرکت او در زندگی پدیده حسادت خواهد بود.

راهکارهایی برای درمان دلیل حسادت

برای از بین بردن دلیل حسادت نیاز به یک بسیج همگانی در میان عنصرها و صفت های درونی انسان است که باید دست به دست هم داده تا این مشکل را تبدیل به نردبانی برای پرورش درونی انسان نماید. اگر بخواهیم با نگاهی خوش بینانه به موضوع نگاه کنیم می توانیم بگوئیم که اگر به موقع به وجود این پدیده در درون خودمان پی ببریم می توانیم استفاده بهینه ای از غریزه حسادت به عنوان یک هشدار “بیدار باش” برای خود داشته باشیم. ناگفته نماند که پدیده حسادت کم و بیش در تمامی انسانها وجود داشته و به صورتی نهادینه به بقاء خود ادامه می دهد مگر اینکه آن را درک کرده و به درمان دلیل حسادت بپردازیم، در ادامه به بررسی نکته به نکته راهکارهایی برای درمان این مسئله خواهیم پرداخت.

  • پذیرش وجود مشکل حسادت در درون و عدم انکار آن
  • بررسی چگونگی شکل گیری و بیدار شدن حسادت در اولین بارها
  • بررسی واکنش های فردی در هنگام تحریک حسادت
  • پذیرش تفاوت های فردی انسان ها از یکدیگر
  • یافتن انگیزه های واقعی در هنگام رفتار، سخن، تفکر، تخیل و…
  • صداقت با خود واقعی
  • رعایت تفکر عدالتمندانه در هنگام بررسی واکنش های غریزی و…

پذیرش تفاوت‌های فردی

دلیل حسادت
Jealousy

یکی از گام های موثر در درمان دلیل حسادت که همان خود کم بینی و انواع آن است، پذیرش تفاوت های غیر قابل انکار انسان ها از یکدیگر است. این پذیرش به شما کمک خواهد نمود که به جای معطوف شدن حواستان بر غرایز، به تمرکز بر درون خود و کشف قابلیت های منحصر به فرد در خود پرداخته و نیازی به کنکاش در حواشی و مسائلی خارج از خود و دنیای خود نداشته باشید. در بسیاری از موارد غریزه حسادت، انسان را ترغیب به تمرکز بر دیگران و کوچکترین حرکات آنان خواهد نمود و همین مسئله ضربه ای جبران ناپذیر به خود شخص خواهد زد. به زبان ساده باید بگوئیم که عدم پذیرش تفاوت های فردی باعث از دست رفتن فرصت پرورش استعدادهای ذاتی و آرامش حاصل از آن خواهد شد.

به وقت حمله حسادت چه باید کرد؟

اولین قدم در هنگام حمله حسادت، سکوت و تفکر است. دلیل حسادت را در خود بیابید. به این ترتیب که در ابتدای امر باید پی به نقطه تحریک شده در درون خود ببرید. سوال هایی که در ادامه آمده نمونه هایی رایج در هنگام تحریکات غریزی هستند که در میان انسان ها مشترک می باشند. اگر به هر دلیلی موضوع مورد نظر شما متفاوت از این موارد بود آن را یادداشت نمائید.

  • آیا به استعدادهای دیگران حسادت می کنید؟
  • آیا اهمیتی به نوع گفتار، تفکر و… خود نمی دهید؟ و در مقابل توقع رفتاری شایسته از دیگران دارید؟
  • آیا می پندارید دیگران به قدر کافی به شما احترام نمی گذارند؟
  • آیا به نوع زندگی دیگران غبطه می خورید؟
  • آیا اعتقاد به خوش شانسی دیگران و بدشانسی خود دارید؟
  • آیا می پندارید که زندگی باید همه نعمات خود را بی دریغ در اختیار شما قرار دهد؟
  • آیا وجود تلاش و کوشش را در افراد موفق امری بیهوده و فرمالیته می پندارید؟

یکی از مهم ترین دلیل حسادت عدم وجود یک جهان بینی کامل و منحصر به فرد در انسان هاست. با مطالعه ای عمیق در زندگی انسان های موفق در می یابیم که این انسان ها با نگاهی متفاوت از نگاه جمعی اجتماعی، به زندگی نگریسته و به دلیل همین نگرش منحصر به فرد به ساخت اولین چهارچوب های هنرمندانه و پی ریزی اهداف خلاقانه در زندگی خود پرداخته اند. بنابراین برای درمان دلیل حسادت نیاز به نگرشی متفاوت و هنرمندانه است تا بتوان از این دریچه جدید به زندگی نگریسته و به پرورش استعدادها و همچنین از بین بردن دلیل حسادت پرداخت.

کشف استعدادهای مغزی، قلبی، فیزیکی

دلیل حسادت
jealousy

می دانیم که تمرکز بر استعدادها و نبوغ ذاتی مترادف است با درمان بسیاری از واکنش های غریزی و حرکت به سوی آرامشی خردمندانه. بنابراین به بررسی استعدادهای خود بپردازید، آیا شما دارای استعدادهای مغزی منحصر به فرد مانند موارد زیر هستید؟

  • استعداد در ریاضی
  • هندسه تحلیلی منحصر به فرد
  • درک قوانین پیچیده فیزیک و شیمی
  • تحلیل رفتاری در انسان ها
  • حافظه قدرتمند
  • تخیلات قوی و هنرمندانه
  • ایده پردازی سازنده و…

هر یک از این استعدادها را درباره خود مورد تحلیل و بررسی قرار داده و به طور جداگانه یادداشت نمائید. در قدم بعدی باید به کشف استعدادهای قلبی در خود بپردازید. این استعدادها معمولا شامل:

  • محبت و خیرخواهی جمعی
  • رعایت احساس عدالت و مساوات برای همه انسان ها
  • میل به هماهنگی با طبیعت و زیبایی های موجود در آن
  • داشتن شنوایی و لامسه ای بسیار عمیق
  • درک عمیق موسیقی، شعر و متون ادبی
  • درک روشن قوانین طبیعی و زیست محیطی
  • جاری کردن کلماتی زیبا و صحیح به طور ناخودآگاه در هنگام گفتار و…

تمرکز و پرورش هر یک از این استعداهای قلبی یا مغزی می تواند به شما آرامشی بسیار قوی و همچنین نگرشی متفاوت و هنرمندانه به زندگی دهد و حواستان را معطوف به فضیلت های شایسته انسانی نمایند. این تمرکز و پرورش ممکن است تا سالها به طول انجامیده و در یکی از این سالها شما ناگهان به خود می آئید و می بینید که غریزه حسادت تا حد زیادی درمان شده و دیگر نیروی محرکه اصلی شما در زندگی نیست بلکه معیارهای شما برای انتخاب در زندگی شخصی و اجتماعی، دارای تفاوت هایی قابل تحسین شده است. پس از بررسی این موضوع به سادگی می توان دریافت که با از بین بردن دلیل حسادت می توان به درمان حسد آدمی در دراز مدت امیدوار بود.

بررسی استعدادهای فیزیکی

دلیل حسادت
jealousy

استعدادهای فیزیکی از زیر مجموعه های استعدادهای قلبی و مغزی است که معمولا شامل استعداد در ورزش، موسیقی، بازیگری، هنرهای دستی یا تجسمی و… می باشد. ورود به دایره هنر و درک همه جانبه آن و جاری کردن هنر و شعور در زندگی می تواند آرامشی مثال زدنی برای انسان به ارمغان بیاورد. پرورش استعدادهای هنری این قابلیت را داراست که درون انسان را ظریف و حساس کرده و نسبت به انتخاب شایسته ترین رفتارها هشیار گرداند. همین موضوع به شکلی عمیق بر نا خودآگاه شما تاثیر گذاشته و می تواند عزت نفس را در انسان به زیباترین شکل ممکن پرورش دهد، به همین دلیل دیگر فضای بسیاری، برای تمرکز بر غریزه حسادت باقی نخواهد ماند.

سخن پایانی

به عنوان سخن پایانی درباره حسادت باید بگوئیم که این غریزه به شکلی کاملا اتوماتیک انسان را دچار شرطی شدگی خواهد نمود و پدیده شرطی شدگی، آدمی را تبدیل به دستگاهی ناخودآگاه با تعاریف و تنظیمات از پیش تعیین شده خواهد کرد که نسبت به محرک های آشنا یا نا آشنا، واکنش های بدون تغییر نشان خواهد داد. بنابراین برای درمان حسادت و همچنین هرگونه شرطی شدگی، لازم است به یک بازنگری بسیار دقیق و سختگیرانه به عمیق ترین لایه های درونی پرداخته شده و همچنین کنکاش در دوره های فراموش شده کودکی به طور موازی توصیه می شود. در غیر اینصورت تمامی درمان ها برای پدیده حسادت به تغییر در دکورهای ظاهری ختم خواهد شد و ریشه این غریزه ویرانگر، در درون انسان دست نخورده باقی خواهد ماند و قطع و یقین به طرق دیگر وارد عمل شده و مشکلات جدی تری را برای شخص به بار خواهد آورد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا