7 گام تا عذرخواهی کردن صحیح و موثر

همه ما در شرایطی اشتباهاتی انجام داده‌ایم که بعدا مجبور به عذرخواهی شده‌ایم. اما دقت کرده‌اید که بیشتر مواقع عذرخواهی کردن چقدر سخت و مشکل به نظر می‌آید؟ همه ما گاهی آنقدر در زندگی و خواسته‌های خود فرو می‌رویم که متوجه آسیب زدن به اطرافیان نمی‌شویم، در این شرایط عذرخواهی خالصانه نه تنها واجب است بلکه تنها راه برای درست کردن خرابه‌ای است که از خودمان به جای می‌گذاریم. در ادامه هفت راه برای عذرخواهی کردن به شما آموزش خواهیم داد.

1. عذرخواهی کردن و پذیرش اشتباه

عذرخواهی کردن
apology

اولین قدم برای عذرخواهی کردن توضیح دادن است‌، شما می‌خواهید عذرخواهی کنید چون متوجه شده اید شرایط به صورت مناسب و درست پیش نرفته است. برای عذرخواهی کردن شما باید ابتدا با فرد مقابل ارتباط برقرار کرده و به او توضیح دهید که چرا چنین کاری انجام داده اید و گرنه عذرخواهی ساده و بدون هیچ حرف دیگری فایده ای نخواهد داشت.

2. خالصانه رفتار کنید

متاسفانه جوامع امروزی بجای عمیق تر شدن روز به روز سطحی تر می‌شوند. عذرخواهی کردن به معنای توجیه کردن کاری که انجام شده است نیست بلکه برای درست کردن آن می‌باشد. اما جملاتی مثل “ببخشید که بهت آسیب زدم” ، “اذیت شدی ببخشید” جملات و عذرخواهی های بسیار ساده هستند که تمامی آنها بدون خلوص نیت گفته می‌شوند. این جملات سطحی بیانگر هیچ چیزی نیستند، شاید به ظاهر با خودمان بگوییم که من با گفتن این جملات به اندازه کافی غرورم را زیر پا گذاشته ام اما در واقع اینطور نیست. ما عذرخواهی می‌کنیم چون متوجه هستیم عمل ما به فردی آسیب وارد کرده است و شاید غرور آن فرد را از بین برده است، پس حاضریم مسئولیت آن را بپذیریم.

3. تقاضای بخشش کنید

وقتی عملی انجام می‌دهید که باعث آسیب رسیدن به فردی می‌شود یعنی شما به فرد مقابل فرصت انجام هیچ کاری را نداده اید و خودتان برای خودتان بریده و دوخته اید، حالا جبران کنید. از طرف مقابل تقاضای بخشش کنید. با اینکار شما توپ را به زمین او پرتاپ کرده اید و به او فرصتی داده اید که تصمیم بگیرد. همین که فرد ببیند شما طلبکارانه برخورد نمی‌کنید و تصمیم گیری را به او واگذار کرده اید همه چیز ممکن است تغییر کند.

4. به عذرخواهی کردن به عنوان برد یا باخت نگاه نکنید

عذرخواهی کردن
apology

اگر بخواهیم عذرخواهی را در روابط زناشویی بررسی کنیم، می‌توانیم بگوییم با افرادی مواجه شده ایم که زندگی و عکس العمل ها را تنها به عنوان یک برد یا بخت می‌بینند. البته که این افراد خود به کمک احتیاج دارند ولی وقتی پای عذرخواهی کردن وسط می‌آید با یک متاسفم کار را تمام می‌کنند و اگر فرد مقابل او را ببخشد یعنی برد و اگر نبخشد یعنی باخت. در صورتی که اصلا هدف این نیست، شما چرا از کسی عذرخواهی می‌کنید؟ شما اینکار را انجام می‌دهید چون متوجه شده اید که خودتان باعث آزار فردی دیگر شده اید، پس غرورتان را کنار می‌گذارید و مسئولیت آن را قبول می‌کنید، می‌بینید که اصلا برد و باختی در این میان وجود ندارد که شما در نهایت بازنده باشید یا برنده.

5. فرد آسیب دیده را سرزنش نکنید

در بعضی از موارد عذرخواهی وضعیتی به وجود می آید که فرد نه تنها خلوص نیت ندارد بلکه طلبکار نیز می‌باشد و با گفتن جمله “اگر تو اول آنکار را انجام نمی‌دادی من هم بهت آسیب نمی‌زدم” باعث سرزنش فرد می‌شود. شما بالاخره بدهکار هستید یا طلبکار؟ این سرزنش کردن باعث می‌شود که عذرخواهی شما اصلا عذرخواهی به حساب نیاید و به عنوان یک شروع دعوا شناخته شود.

6. خود را برای چندین عذرخواهی آماده کنید

گاهی اوقات شما نباید توقع داشته باشید که با یکبار عذرخواهی خالصانه، همه چیز به حالت اولیه خودش برگردد و همه به خوبی و خوشی زندگی کنند، آماده باشید که اگر لازم است چندین مرتبه عذرخواهی کنید تا بخشیده شوید بخصوص اگر طرف مقابل یکی از عزیزانتان است و شما برای او  نسبت به بقیه بیشتر ارزش قائل هستید، مجددا تکرار می‌کنیم که معنای عذرخواهی یعنی کنار گذاشتن غرور و مسئولیت اشتباه را به گردن گرفتن.

7. اثبات کنید که چگونه تغییر خواهید کرد

این اعتقاد وجود دارد که عذرخواهی کردن بدون ایجاد تغییرات کاری بیهوده است. چه فایده که عذرخواهی کنید ولی تغییر نکنید و بعدا دوباره آن کار را انجام دهید؟ پس حرکت بعدی شما بسیار مهم است. اینکه شما چگونه قرار است تغییر کنید تا بعدا این مشکلات دوباره به وجود نیاید؟ پس این تغییر باید اتفاق بیفتد و تنها راهی است که فرد مقابل باور می‌کند که شما خالصانه عذرخواهی کرده اید.

اگر آنها شما را نبخشیدند آنوقت چه؟

عذرخواهی کردن
apology

این سخت ترین قسمت ممکن است، گاهی هر چه شما بگویید یا انجام دهید، کافی نخواهد بود. اگر عذرخواهی شما مورد قبول واقع نشد، از شکست نترسید و لطفا پیگیر باشید و نگویید “نشد که نشد، من همه تلاشم را کردم” شاید طرف مقابل به شما بگوید که من به زمان احتیاج دارم تا قضیه را تجزیه و تحلیل کنم. به او زمان دهید و پیگیری خودتان را بروز دهید. به او بگویید “پس من هفته دیگه زنگ بزنم خوبه؟” یا “من متوجه ام که شما به زمان احتیاج دارید پس تا چند روز آینده من دوباره به دیدنتان می آیم”. اینگونه فرد مقابل باور می‌کند که عذرخواهی شما خالصانه بوده و یک عذرخواهی از سر باز کنی نیست.
گاهی اوقات افراد در بخشیدن تعلل می‌کنند چون فکر می‌کنند پیشنهاد ارائه شده برای جبران کافی نیست، در این شرایط شما باید بگویید که “چکار می‌توانم انجام دهم تا اشتباهم را جبران کنم؟” این سوال نشان می‌دهد که شما کاملا جدی هستید تا مسئولیت اشتباه را به گردن بگیرید و برای جبران، همه تلاشتان را می‌کنید.

سخن نهایی:

عذرخواهی کردن هیچگاه برای هیچکس کار آسانی نبوده و نخواهد بود. عذرخواهی کردن در علم روانشناسی به عنوان ویژگی شناخته شده است که فرد از طریق آن می‌تواند رشد کند. عذرخواهی (البته خالصانه) زمانی اتفاق می‌افتد که فرد چیزی برای از دست دادن داشته باشد. عذرخواهی جدای از اینکه یک رفتار کاملا عاقلانه و مسئولانه است، یک رفتار احساسی نیز می‌باشد به این معنا که فرد نمی‌خواهد رفاقت یا رابطه ای را از دست بدهد. اگر شما فردی هستید که عذرخواهی می‌کنید، لطفا تا آخر تلاشتان را بکنید و بیخیال نشوید و اگر فردی هستید که عذرخواهی را می‌شنوید لطفا سعی کنید که گذشت داشته باشید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا