درمان دیسپلازی مفصل در سگ ها و اقدامات لازم برای اینکار
دیسپلازی مفصل ( Hip dysplasia ) در سگ ، عارضه تشکیل نادرست مفصل لگنی – رانی است که در آن حیوان مبتلا در ناحیه پا دچار لنگش می شود و نمی تواند فعالیت بدنی زیادی داشته باشد. برای درمان این بیماری ، در ابتدا باید حیوان به مدت 10 الی 14 روز استراحت مطلق داشته باشد و فعالیت های بدنی نظیر شنا و پیاده روی طولانی، برای جلوگیری از افزایش وزن حیوان مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه بیشتر راجع به اقدامات لازم و نحوه درمان دیسپلازی مفصل در سگ ها صحبت خواهیم نمود.
دیسپلازی مفصل در سگ ها
ممکن است تاکنون سگ ژرمن شپردی را دیده باشید که در سنین حدود7 الی 8 ماهگی، درست در زمانی که رشد جسمی قابل ملاحظه ای دارد، در ناحیه پا دچار لنگش شده باشد، به خوبی نمی دود و پس از اندکی فعالیت بدنی خسته می شود و تمایلی به ادامه فعالیت نشان نمی دهد. نام این بیماری دیسپلازی مفصل ( Hip dysplasia ) می باشد.
درمان دیسپلازی مفصل در سگ
برای درمان در ابتدا باید حیوان به مدت 10 الی 14 روز استراحت مطلق داشته باشد. در طی این مدت لازم است اقداماتی در جهت کاهش درد و ناراحتی حیوان و کمک به تشکیل بافت فیبروز در مفصل انجام شودد. از این میان می توان به حرکت دادن مفصل در محدوده حرکتی خود به آرامی، گرم کردن و ماساژ ناحیه، تحریک الکتریکی و غیره اشاره نمود.
این اقدامات باید 4 بار در روز انجام بگیرد. آب درمانی شامل شنا و حرکت دادن مفصل در زیر آب، بسیار مفید می باشد. دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی بنا به تجویز جراح دامپزشک بسیار مفید می باشند.
همراهان مجله ی پزشکی آسان طب ؛ باید توجه داشته باشید که مصرف این دارو ها ممکن است باعث بهبودی کاذب در وضعیت بیمار شده، بیمار تمایل به خروج از وضعیت استراحت را داشته باشد که صاحب حیوان باید از فعالیت بدنی بیمار جلوگیری کند.
در مورد بیماران بالغی که دچار روند مزمن تخریب مفصلی مس شوند، درمان دارویی خاصی، به همراه مدیریت وزن حیوان ضروری می باشد. وزن بیمار باید به صورت هفتگی کنترل گردد. دریافت کالری حیوان از راه تغذیه تحت نظر بوده، ترجیحاً از غذاهای حجیم با چربی و پروتئین کمتر استفاده گردد. در برخی موارد استفاده از مکمل های امگا 3 و گلوکز آمین مفید می باشند.
فعالیت های بدنی نظیر شنا و پیاده روی طولانی، برای جلوگیری از افزایش وزن حیوان پیشنهاد می گردد. یقینا دارو های ضدالتهاب غیر استروئیدی فقط با دستور جراح دامپزشک و در مواقع لزوم استفاده می گردد. ورزش هایی مانند بشین- پاشو، آب درمانی و فعالیت در آب بسیار تاثیر گذار می باشند.
همراهان مجله ی پزشکی آسان طب ؛ به یاد داشته باشید که کاهش وزن حیوان امری ضروری می باشد. در صورتیکه به علت درد، حیوان قادر به فعالیت نبود، لازم است کاهش وزن در برنامه درمانی قرار بگیرد.
جراحی برای درمان دیسپلازی مفصل در سگ
در مواردی که درمان محافظه کارانه مفید واقع نشده باشد، و یا در موارد بسیار شدید و مزمن، درمان جراحی، جهت بازگشت فعالیت بدنی حیوان ضروری می باشد. استفاده از انواع ایمپلنت ها و ایجاد مفاصل مصنوعی فلزی از مواردی می باشند که در درمان جراحی مورد توجه قرار می گیرند.
روش دیگری برای جراحی، برداشت بخش سر و گردن استخوان ران و قطع ارتباط این استخوان با لگن می باشد. بدین ترتیب پس از جراحی با فعالیت بدنی حیوان و تمرینات خاصی که باید طبق دستور دقیق دامپزشک جراح به دفعات در روز انجام شود، مفصلی کاذب در محل تشکیل می گردد. اگرچه برای انجام این نوع عمل جراحی، محدودیت وزنی وجود ندارد، اما نژادهای کوچک تر به این جراحی بهتر پاسخ می دهند. این جراحی زمانی انجام می گردد که روش های درمانی محافظه کارانه مفید واقع نشده باشد و امکان استفاده از روش های دیگر جراحی نیز به علل اقتصادی و یا غیره وجود نداشته باشد.
منبع : https://mag.asanteb.com