الکترومیوگرافی (EMG) چیست و چگونه انجام میشود؟ 2 ویدیو
در روش الکترومیوگرافی که کار الکتریکی عضله به ثبت می رسد، روی عضله مورد بحث سوزنی را وارد میکنیم و از بیمار میخواهیم همکاری لازم را انجام دهد سپس عصب مربوطه را تحریک میکنیم، عضله منقبض میشود، وقتی منقبض شد ما میتوانیم پتانسیل عمل را از عضله ثبت کنیم و سپس الکترودهای ثبت کننده را روی عضله قرار داده، عصب حرکتی را تحریک نموده و از روی عضله این پتانسیل را ثبت کنیم. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با آزمایش الکترومیوگرافی بیشتر آشنا شوید.
چگونگی انجام الکترومیوگرافی EMG (نوار عصب)
الکترومیوگرافی یا EMG؛ چگونگی نوار عصب
الکترومیوگرافی (EMG) چیست؟
به منظور بررسی هدایت عصبی و سنجیدن جریانات الکتریکی موجود در عضله از الکترومیوگرافی یا همان (EMG) استفاده می شود. EMG و NCD معادل نوار عصب و نوار عضله است که همیشه توام با هم انجام می شود و دو روش مجزا نیستند و تظاهرات بیماری های عصب و عضلات مشترک اند و برای افتراق آن ها از این تکنیک استفاده می شود. قسمت اول آن بررسی هدایت عصبی است که به خلاصه NCD میگویند و در آن سرعت هدایت عصبی اندازه گیری می شود، به این شکل که اگر عصب را همانند سیم برق تصور کنیم و با تحریک نقطه دیگری از عصب پتانسیل الکتریکی موجود را ثبت می کنیم که در مورد عصب های حسی با توجه به این که عضله ای در آن نیست از یک نقطه مسیر عصب تحریک می شود و از یک نقطه دیگر ثبت می کنیم.
در الکترومیوگرافی یک الکترود به شکل یک سوزن نازک وارد عضله ای می شود که پزشک می خواهد جریان الکتریکی موجود در آن را بررسی کند. به وسیله این الکترود نازک فعالیت این عضله در حال انقباض و استراحت بررسی می شود اندازه، تناوب و مدت زمان این سیگنال های الکتریکی به پزشک کمک می کند تا بفهمد آیا به عضله یا عصب هدایت کننده عضله آسیبی وارد شده است یا خیر.
این آزمایش حدود یک ساعت طول می کشد و در مواردی که دفع یا گرفتگی عضله مشاهده می شود ممکن است EMG تجویز شود. امروزه با این روش فعالیت های الکتریکی یک عضله قابل دسترس ثبت می شود. پزشکان آن را به عنوان مایع مکمل تلقی کرده و از آن در ارتوپدی، روماتولوژی و سایر تخصص هایی که اعصاب و عضلات در آن است استفاده می کنند. این فعالیت الکتریکی در زمان استراحت و فعالیت عضله معنادار بوده و غیر عادی بودن این فعالیت الکتریکی نشان دهنده ناهنجاری های واحد حرکتی اعصاب می باشد.
بیماری هایی که باعث ناتوانی حرکتی انسان می شوند، می توانند محل اتصال عضله، عصب و اعصاب در تمامی مسیرشان از مغز تا محل اتصال به عضله را درگیر کنند و با EMG می توان این بیماری ها و محل درگیری را نشان داد. در ادامه با آسان طب همراه باشید تا بدانید الکترومیوگرافی چگونه انجام می شود.
الکترومیوگرافی چگونه انجام میشود؟
در این روش از شوک الکتریکی، مشابه آنچه در اعصاب حرکتی حسی استفاده نمی شود، تنها هنگام گذاشتن سوزن ها کمی بیمار احساس درد می کند. نوع و گستره بیماری های ثبت شده می تواند علت ناتوانی را مشخص کند.
روش الکترومیوگرافی در مراکز پزشکی بسیاری از نقاط دنیا استفاده می شود و هم اکنون به لحاظ سخت افزاری کشور ما، کشور پیشرو در خاورمیانه است. در کشورهای توسعه یافته، به علت هزینه و درد بیمار، کمتر از این روش استفاده میشود و صرفا با تجویز پزشک صورت میگیرد.
نتیجه روش EMG برای بیمار مشخص کننده سلامتی اعصاب حرکتی است از آنجا که فعالیت های بدنی برای بیمار بسیار مهم است، قرار دادن سوزن ها و این پارس های عصبی کمی درد آور و ناراحت کننده است، بیمار سعی می کند با تحمل این درد از سلامت الکتریکی عضلات خود مطمئن شود. این روش عوارض ماندگاری ندارد و همانطور که گفته شد ورود سوزن و الکترودها به عضله کمی درد آور است.
منبع: https://mag.asanteb.com