بوتاکس و عوارض احتمالی آن که باید بدانید
با وجود محبوبیت فراوان بوتاکس و رواج آن در بسیاری از کشورها، شاید کمتر کسی باشد که اطلاعات کافی درباره بوتاکس و عوارض آن داشته و با تمامی کاربردهای آن آشنا باشد. همه ما میدانیم که بوتاکس یک نوع سم با عنوان بوتولینوم است که در صورت تزریق در نواحی خاصی از پوست، سبب فلج عضلات ناحیه مذکور شده و بدین ترتیب میتواند تاثیری چشمگیر در کاهش چین و چروکها داشته باشد. در این مقاله به بررسی همه جانبه موضوع بوتاکس و عوارض آن پرداخته و با هم مروری بر نکات مهم پیرامون این موضوع خواهیم داشت.
آشنایی مقدماتی با بوتاکس و عوارض
همانطور که گفته شد بوتاکس ماده ای سمی با عنوان بوتولینوم می باشد که طبق تشخیص پزشک پوست و در نواحی از پوست که قابلیت تحرک فراوان داشته تزریق شده و بدین ترتیب عضلات نواحی مذکور را برای مدت زمانی محدود بین 3 الی 6 ماه، فلج خواهد نمود. این نواحی متحرک معمولا شامل خطوط اخم، خطوط خنده، چروک های اطراف چشم، خطوط افقی پیشانی و… می باشند. با فلج شدن موقت عضلات این ناحیه، فشارات اسپاسم از بین رفته و چین و چروک ها کاهش خواهند یافت. بدین ترتیب ظاهری جوان تر و شاداب تر در پوست صورت ایجاد شده و فرصتی جهت رفع چین های عمیق پوستی به دست خواهد آمد. البته موضوع فلج موقت عضلات مذکور ممکن است برای برخی افراد مانند هنرپیشه های سینما و افرادی که نشان دادن حالات مختلف چهره برای آنها بسیار مهم است ترسناک به نظر بیاید اما همانطور که گفته شد این مسئله کاملا موقت بوده و پس از نهایتا 6 ماه، به حالت اولیه باز خواهد گشت. به همین دلیل است که تزریق بوتاکس دارای بیشترین محبوبیت در بین طرفداران عمل های زیبایی سرپایی در سراسر دنیا می باشد.
پس از بازگشت به حالت اولیه می توان این عمل را تکرار نموده و در صورت عدم تمدید آن، هیچگونه عارضه ای برای شخص به وجود نخواهد آمد. یعنی وضعیت پوست بدتر نشده و پوست اشخاص سیر طبیعی روند پیری خود را طی خواهد نمود. اما در صورت تشخیص پزشک و تمدید دوره های تزریق ممکن است بعضی از چین و چروک ها کمرنگ تر شده که برای برخی افراد جای خوشحالی دارد. معمولا مدت زمان تزریق بوتاکس بیش از 10 الی 20 دقیقه طول نخواهد کشید و اثرات آن بین 4 الی 7 روز خود را نشان خواهد داد. حال باید به بررسی چگونگی تاثیر بوتاکس و عوارض آن که ممکن است پس از تزریق به سراغ شخص بیاید بپردازیم.
چگونگی تاثیر بوتاکس و عوارض آن
ماهیچه ها در بدن انسان برای تحرک، از اعصاب دستور می گیرند. این سری از دستورات توسط ماده ای شیمیایی موسوم به استیل کولین به عضلات خواهد رسید. ماده بوتاکس از ترشح ماده شیمیایی استیل کولن جلوگیری نموده و در نتیجه ماهیچه ها نمی توانند منقبض شوند. بدین ترتیب تزریق بوتاکس در نواحی شرح داده شده باعث عدم تحرک و انقباض ماهیچه ها شده و این عدم تحرک برای مدت 3 الی 6 ماه در این نواحی ثابت باقی می ماند. بدین ترتیب موجب صاف شدن پوست و کاهش چین و چروک ها خواهد شد به شرطی که در دوزهای کنترل شده و توسط پزشکان حاذق پوست انجام شود. در غیر اینصورت ممکن است عوارضی را در نواحی تزریق شده ایجاد نماید. به همین دلیل انتخاب و مراجعه به یک پزشک متخصص پوست جهت تزریق بوتاکس از شروط اصلی در ایمن بودن این عمل زیبایی بوده و بهترین نتایج را حاصل خواهد نمود. در حدود 48 ساعت پس از تزریق بوتاکس، اثر این ماده شروع شده و در دو هفته آینده به اوج خود خواهد رسید. پس توصیه های مراقبتی پزشک پوست خود را جدی گرفته و در اجرای دقیق آن بکوشید.
بلافاصله پس از تزریق بوتاکس
بلافاصله پس از تزریق بوتاکس تا 5 ساعت باید از انجام موارد زیر پرهیز نمود:
- پرهیز از خیس نمودن ناحیه تزریق شده
- پرهیز از انجام میکاپ
- پرهیز از انقباض ارادی نواحی تزریق شده
- پرهیز از خم نمودن سر و ایجاد فشار اضافی در این ناحیه
- پرهیز از دراز کشیدن یا به خواب رفتن
- پرهیز از خاراندن یا ماساژ دادن پیشانی یا دور چشم
- پرهیز از استفاده عینک آفتابی
- پرهیز از مصرف الکل، کافئین و سیگار
- پرهیز از ورزش و فعالیت های سنگین در سه روز آینده پس از تزریق
- استفاده از کیسه یخ جهت رفع التهاب و کبودی ناحیه موثر است
- استفاده از بالشت بلند در زیر سر به مدت سه شب توصیه می شود
- استفاده از استامینوفن ساده در صورت بروز سردرد موثر است
موارد منع تزریق بوتاکس
- افرادی با سابقه حساسیت به بوتاکس باید از انجام آن پرهیز نمایند.
- افرادی که در دو هفته اخیر واکسیناسیون انجام داده اند.
- افرادی با سن کمتر از 18 سال
- خانم های باردار یا شیرده
- افرادی با بیماریهای قلبی عروقی حاد
- بیماران ام اس و یا نارسایی کلیه
- بیماران اختلالات انعقادی
- عفونت های فعال یا سیستم ایمنی ضعیف بدن
- وجود بیماری عفونی و التهابی در ناحیه صورت
- حساسیت به پروتئین گاو
- افرادی که از داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنند
کابردهای بوتاکس در موارد دیگر
تزریق بوتاکس علاوه بر اهداف زیبایی، می تواند کاربردهایی دیگر نیز داشته باشد. برخی از این کاربردها جهت درمان تعریق موضعی بیش از حد در زیر بغل یا کف دست بوده که به جای تزریق در عضله، در داخل پوست انجام می شود. در موارد دیگر نیز می تواند به کاهش دردهای مزمن مانند میگرن، درد گردن و شانه و… نیز کمک شایانی نماید. درمان اسپاسم های ماهیچه صورت یا قسمت های دیگر، پرش پلک ها، اسپاسم ماهیچه گردن، لوچی شدید چشم ها، انقباض و تیک گردن و… نیز از کاربردهای دیگر بوتاکس می باشند.
بوتاکس و عوارض احتمالی
در موضوع مهم بوتاکس و عوارض آن باید بدانید در صورتی که جهت انجام تزریق به یک پزشک پوست مراجعه نمائید احتمال بروز عارضه بسیار ناچیز خواهد بود اما در صورت تزریق بوتاکس توسط افراد غیر متخصص، احتمال بروز عوارضی وجود خواهد داشت. به عنوان مثال اگر تزریق بوتاکس در نقطه صحیح انجام نشده و یا دوز مناسبی از دارو تزریق نشود، اگر بیش از حد و یا بسیار رقیق تزریق شده و دارو پخش شود و در صورت استفاده از بوتاکس غیر استاندارد، احتمال عوارض بوتاکس افزایش خواهد یافت. این عوارض معمولا شامل:
- سردرد
- افتادگی پلک و سنگینی در این ناحیه
- خط نامتقارن ابرو
- صورت بی تحرک در اثر دوز نامناسب بوتاکس
- ابروهای بیش از حد قوسی و به سمت بالا
- پیشانی سنگین و چهره عبوس و افسرده
- مسمومیت غذایی حاد، دوبینی، تاری دید، از دست دادن صدا و…
- کبودی ناحیه و سوزن سوزن شدن آن
- درد و سرخی صورت و حالت تهوع
منبع: https://mag.asanteb.com