معرفی عوامل ایجاد زردی ناخن پا و روشهای رفع آن
استفاده بیش از حد مواد شیمیایی و ابزارهای مخصوص براق کردن ناخن و همچنین عفونتهای قارچی احتمالا منجر به زرد شدن ناخن پا خواهد شد، با این حال زردی ناخن میتواند نشانهای از یک شرایط جدیتر باشد، در حالت عادی ناخنی شفاف به نظر میرسد که گوشت زیر آن به وضوح قابل مشاهده باشد. زردی ناخن پا امکان دارد به دلایل گوناگونی شکل گیرد که در این مقاله به بررسی دلایل ایجاد و معرفی روشهای پیشگیری آن خواهیم پرداخت.
معرفی برخی از دلایل ایجاد زردی ناخن پا
ناخن عمدتا از پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده و این پروتئین در قسمتهای مو و پوست نیز به مقادیر زیادی یافت میشوند، شاید برای شما جالب به نظر برسد که ناخن شامل چندین بخش است، از جمله:
- صفحه ناخن، پوسته سخت و بیرونی
- تخت ناخن، گوشت زیر صفحه ناخن
- پوست اطراف صفحه ناخن
- کوتیکول، بافت پوست که پایه ناخن را پوشش داده و از کراتین محافظت خواهد کرد
- لونولا، نیمه روشن رنگی در پایین ناخن
بخشی از زردی ناخن میتواند به دلیل پیری باشد و این نتیجه طبیعی محسوب میشود، در حقیقت تغییرات رنگ، ضخامت و شکل ناخن که به مرور زمان و با کهولت سن ایجاد میشوند جای نگرانی ندارد اما در مواقعی زردی ناخن ممکن است به دلایل دیگری رخ دهد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
√ عفونت: در صورتیکه ناخن با قارچهای مضر در تماس باشد و یا با موادی که منجر به ایجاد آن شوند ارتباط برقرار کند امکان دارد عفونت قارچی ناخن به نام Onychomycosis شکل گیرد، این مورد میتواند بر روی هر قسمت از ناخن تاثیرگذار باشد و همچنین زردی ناخن پا را ایجاد نماید، این عفونت اگر در پا ایجاد گردد ممکن است در راه رفتن افراد نیز اختلال ایجاد نماید. عفونتهای قارچی یکی از علتهای شایع زردی ناخن پا به حساب میآیند.
√ سندرم ناخن زرد: سندرم ناخن یک بیماری بسیار نادر بوده که میتواند ناخن را به رنگ زرد تبدیل کند و در روند رشد آنها تاثیرگذار باشد. چیزی که باید مدنظر داشته باشید علائم شدیدتری بوده که به دنبال این سندرم ایجاد میشود از جمله مشکلات تنفسی و تورم اندام تحتانی، علت ایجاد این بیماری موضوعی ناشناخته بوده اما در افراد بالای 50 سال بسیار رایج است.
√ لاک ناخن: همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره شد استفاده از لاک ناخن میتواند به صورت ناخودآگاه منجر به ایجاد زردی ناخن گردد، در حقیقت استفاده از هر ماده شیمیایی باید در حد مجاز صورت بگیرد و اگر این مقدار بیش از حد شود میتواند مشکلاتی را ایجاد کند که یکی از آنها زردی ناخن است.
برخی از شرایط پزشکی این مشکل
ناخنهای زرد در برخی افراد امکان دارد به عنوان نشانهای از بیماری زمینهای شناخته شوند که در زیر به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- پسوریازیس
- بیماری سل
- شرایط تیروئید
- دیابت
- سینوزیت
- زردی
توجه داشته باشید که ایجاد علائم دیگر نیز در افراد مبتلا به زردی ناخن پا دور از ذهن نمیباشد.
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک
در صورتی که افراد مبتلا به زردی ناخن پا علت را استفاده از لاک و امثال آن ندادند باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و مسئله را بازگو نمایند زیرا ممکن است نشانهای از یک مشکل جدی باشد. در صورتی که برخی افراد مبتلا به زردی ناخن پا مشکلات دیگری همچون موارد زیر را داشته باشند باید سریعا مورد بررسی و پیگیری قرار گیرند تا از بروز مشکلات جدی آتی جلوگیری به عمل آید، این موارد عبارتند از:
- درد
- خونریزی
- تغییر شکل یا ضخامت ورق ناخن
- ورم
برای اکثر افراد علت زردی ناخن بدون تردید لاک و عفونت قارچی میباشد، در صورتیکه علت، استفاده بیش از اندازه لاک باشد باید مصرف آن را متوقف و یا به حداقل یک بار در هفته تقلیل داد تا شرایط ناخن به حالت عادی برگردد. در صورتیکه علت زردی ناخن مربوط به عفونت قارچی باشد میتوان آنها را با استفاده از داروهای ضد قارچی مورد درمان قرار داد. واضح است که دورههای درمانی عفونتها کمی طولانی هستند و بعید نیست برخی از آنها حتی به یکسال نیز بیانجامد. افرادی که مبتلا به بیماریهای زمینهای هستند و دلیل زردی ناخنهایشان عفونت است باید به دنبال علت اصلی گشته و آن را درمان نمایند زیرا موثرترین راه درمان همین میباشد، با این حال چند راه حل خانگی امکان دارد به درمان زردی ناخن منجر گردد که در این قسمت به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
- مخلوط کردن روغن درخت چای با روغن حامل و استفاده از آن برای ناخن آسیبدیده
- خیساندن ناخن آسیبدیده در آب گرم همراه با نوشابه گازدار
- استفاده از سرکه
- مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین E
- خیساندن ناخن آسیبدیده در مخلوطی از پراکسید هیدروژن و آب گرم
روشهای پیشگیری از ایجاد زردی ناخن
به گزارش مجله پزشکی آسان طب ایجاد چنین مشکلی ممکن است برای افراد نگرانی ایجاد کند اما میتوان با انجام موارد قید شده زیر خطرات ابتلا به این عارضه را تا حدودی کاهش داد:
- شستن ناخنها به طور مرتب، استفاده از ژل صابون و یا خیساندن در هنگام دوش گرفتن
- خشک نگه داشتن ناخنها، این کار باید به درستی انجام گیرد تا هیچ ناخنی خیس باقی نماند
- به کارگیری از تمیزکنندههای ناخن
- استفاده از کفشهای مناسب که باعث درست راه رفتن شده و بر روی انگشتان پا تاثیر نمیگذارند
- اجتناب از پوشیدن کفشهای بسته در تمام روز به ویژه در هوای گرم
- اجتناب از شنا کردن در آبهای آلوده و یا کثیف، این مسئله بسیار مهم به حساب میآید
- پوشیدن جورابهای تمیز
- داشتن فعالیتهای ورزشی به جهت تحریک گردش خون در بدن و نقاط حساس
همانطور که گفته شد این موارد، روشهایی هستند که اگر مورد توجه قرار گیرند و استفاده شوند، میتوانند مانع پیشرفت و یا ایجاد زردی ناخن پا در افراد شوند.
چشماندازی بر مقاله زردی ناخن پا
چند علت احتمالی برای زردی ناخن پا وجود دارد اما برای اکثر افراد عفونتهای قارچی و استفاده از لاکها به عنوان دو عامل مهم و اساسی شناخته میشوند، با این حال برخی افراد ممکن است شرایط جدیتری داشته باشند که باید مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. مراقبت از ناخن، رعایت نکات بهداشتی و کاهش مصرف لاکها عواملی هستند که میتوانند موجب پیشگیری از زردی ناخن گردند.
منبع: https://mag.asanteb.com