واریس بیضه و تاثیرات آن بر نازایی مردان
بیماری واریکوسل یکی از بیماریهای شایع میان مردان است (حدود بیست تا سی درصد از جامعه مردان)، بیماری واریکوسل در واقع واریس بیضه است و یکی از مواردی است که مردان را دچار اختلالات نازایی میکند. مانند واریسهای دیگر، در این بیماری هم بیمار احساس میکند رگهایی بزرگتر از سایز طبیعی روی بیضه وجود دارد. در این مقاله قصد داریم درباره بیماری واریس بیضه صحبت کنیم و شما را با علت پیدایش و روشهای درمان آن آشنا کنیم.
واریس بیضه چه عوارضی برای بیمار دارد؟
به گزارش آسان طب پس از انجام بررسی های متفاوتی، دیده شد که بیماری واریکوسل می تواند به مرور زمان به دلیل بالا بردن دمای بیضه یا جلوگیری از خارج شدن سموم داخل بیضه به دلیل خراب کردن وریدهایی که در بیضه وجود دارد باعث نازایی شود.
اگر ما آناتومی بیضه را در نظر بگیریم، بیضه هم مانند همه ارگان های دیگر عضوی است که در آن شریان بیضه، مسئولیت خونرسانی را بر عهده دارد و در آن لنفاتیک ها لنف را تخلیه می کنند و همچنین بیضه دارای شبکه عصب دهی می باشد. شبکه عصب دهی بیضه گستردگی زیادی دارد، شامل دو رشته عصبی بوده که از شبکه عصبی کلیوی و لگنی منشا می گیرد. درباره بیضه چپ این تخلیه وریدی به داخل کلیه می ریزد و چون ورید کلیه ورید نازک تری نسبت به ورید بزرگ بیضه چپ است، به همین دلیل احتمال ابتلا به واریکوسل در سمت چپ بالاتر است. این احتمال در سمت راست کمتر است زیرا در بیضه سمت راست آن ورید به داخل ورید بزرگتری تخلیه می شود.
شاید در سونوگرافی های مختلف سایزهای متفاوتی از ورید بیضه دیده شود (مثلا 2 میلی متر، 2.5 میلی متر و…) اما در اصل چیزی که باعث ناباروری می شود بالاتر رفتن این قطر از 3.5 میلی متر است. قطر بین 3 تا 3.5 میلی متر را ساب کلینیکال واریکوسل می نامند و در این شرایط برای بیمار آزمایش اسپرم تجویز می کنند که اگر در آن اختلالی دیده شد برای بیمار جراحی انجام می شود. همانطور که گفته شد به علت بالاتر رفتن دمای بیضه ممکن است سلول های زایا و سلول های پشتیبان از بین بروند، اولین تاثیر این روند به مرور زمان، تاثیر بر روی حرکت اسپرم است، سپس کم کم شکل اسپرم تغییر می کند و تعداد آن کاهش می یابد. اگر این روند ادامه پیدا کند سایز بیضه رفته رفته کم می شود و میل جنسی در فرد کاهش پیدا می کند.
درباره ارتباط این دو (واریکوسل و نازایی) همانطور که گفته شد، در تحقیقاتی که انجام شده است دیده شده، زمانی که فردی واریکوسل دارد، این واریکوسل سبب تاثیر گذاری بر اسپرم می شود، محققان میزان این تاثیرگذاری را بالای 70 درصد می دانند. پس از جراحی آزمایش های اسپرم (اسپرموگرام) در 40 تا 50 درصد این افراد بهبود را نشان می دهد.
عوامل ایجاد بیماری واریس بیضه و راههای درمان آن
واریکوسل به سه درجه اول، دوم، سوم تقسیم می شود که بدترین نوع آن واریکوسل درجه سه است. درجه اول با معاینه و آزمایش قابل تشخیص است، اما در درجه دو و سه ظاهر بیضه تغییر می کند و پزشک معالج می تواند به آسانی بیماری را تشخیص دهد. عوامل ژنتیکی و ارثی مهمترین عوامل ابتلا به واریکوسل هستند که البته به طور 100 درصد قابل پیشگیری نیستند.
برای درمان واریکوسل با توجه به شرایط بیمار از درمان های مختلفی استفاده می شود. مثلا اگر جوانی به واریکوسل شدید دچار شود که زایایی اسپرم ها برایش دارای اهمیت است، حتما باید مورد عمل جراحی قرار بگیرد.
جراحی هایی که برای درمان واریکوسل انجام می شود نسبتا کم خطر و بی خطرند اما همانطور که اکثر جراحی های پزشکی ممکن است خطراتی داشته باشند، جراحی واریکوسل هم از این قائده مستثنی نیست، این جراحی ممکن است خطراتی مانند آسیب به شریان، از بین رفتن بیشتر بافت بیضه، عفونت، کبودی، تورم و تجمع مایع در بیضه و درد شکمی داشته باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com