معرفی 6 مورد از اثرات کاهش میزان استروژن در زنان
هورمون استروژن اغلب در زنان وجود دارد اما مردان نیز مقدار کمی از آن را تولید خواهند کرد. کاهش میزان این هورمون در بدن منجر به برخی از مشکلات سلامتی میشود، اگرچه استروژن عمدتا با دوران بلوغ دختران و چرخه تولید مثل زنان مرتبط است اما همه چیز را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. پایین بودن میزان استروژن میتواند به دلایل متعدد و در سنین مختلف رخ دهد. بهتر است بدانید که این هورمون به طور عمده توسط تخمدانها تولید شده و زمانی که سطح آن کم باشد، میتواند اثرات متعددی روی بدن داشته باشد. در نظر داشته باشید که زنان مبتلا به اختلالات خوردن همانند بیاشتهایی در معرض خطر بیشتری به جهت پایین بودن میزان این هورمون در بدن میباشند.
دلایل پایین بودن سطح هورمون استروژن
سطوح این هورمون به دلایل مختلفی متفاوت است، به عنوان مثال هر شرایطی که تخمدانها را تحت تاثیر قرار دهد یا باعث تخریب آنها شود، میتواند باعث کاهش سطح این هورمون در بدن گردد. مهمترین عامل خطرساز برای داشتن استروژن پایین در بدن، سن افراد میباشد. زنان با بالا رفتن سن و یا نزدیک شدن به دوران یائسگی، طبیعتا دچار کاهش میزان این هورمون خواهند شد. در حقیقت دوره کاهش سطح این هورمون چندین سال قبل از یائسگی آغاز میشود. پایین بودن میزان هورمون استروژن میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
- نارسایی زودرس تخمدان
- شرایط مادرزادی مانند سندرم ترنر
- اختلالات تیروئید
- بیش از حد ورزش کردن
- کاهش وزن شدید
- شیمی درمانی
- عملکرد ضعیف غده هیپوفیز
- سابقه خانوادگی مشکلات هورمونی
اثرات کاهش سطح استروژن
وجود هورمون استروژن در بدن بسیار ضروری است بنابراین کمبود آن میتواند اثرات بسیار گستردهای داشته باشد که در این قسمت به معرفی برخی از علائم آن خواهیم پرداخت:
1. قاعدگی نامنظم: استروژن یکی از هورمونهای اصلی چرخه قاعدگی محسوب شده و کاهش آن ممکن است منجر به ایجاد قاعدگی نامنظم شود.
2. ناباروری: سطح پایین این هورمون میتواند مانع تخمکگذاری، اختلال در بارداری و در نهایت منجر به ناباروری گردد.
3. ضعیف شدن استخوانها: هورمون استروژن به حفظ سلامت استخوانها کمک کرده و کاهش آن ممکن است باعث از دست رفتن استخوان شود. به عنوان مثال، زنان پس از یائسگی در معرض خطر افزایش پوکی استخوان و شکستگی هستند.
4. مقاربت دردناک: این هورمون میتواند واژن را تحت تاثیر خود قرار دهد و اگر سطح آن بیش از حد پایین باشد، احتمال بروز خشکی واژن وجود دارد که اغلب منجر به رابطه جنسی دردناک خواهد شد.
5. افسردگی: استروژن منجر به افزایش سروتونین که یک ماده شیمیایی در مغز بوده منجر خواهد شد، از این رو کمبود آن میتواند موجب کاهش سروتونین و در نهایت منجر به تغییرات خلق و خو یا افسردگی گردد.
6. افزایش عفونت مجاری ادراری: افزایش این نوع از عفونت ممکن است به علت نازکی بافت در مجاری ادراری که با کاهش استروژن ایجاد میشود، همراه باشد.
به گزارش مجله پزشکی آسان طب برخی از هورمونها از جمله استروژن میتوانند نقش مهمی در کنترل وزن و چربی بدن داشته باشند. سطوح پایین این هورمون در دوران پیری و یائسگی ممکن است به افزایش وزن کمک نماید. در دوران یائسگی برخی از نواحی بدن زنان مانند رانها و باسن نیز به دلیل کاهش میزان استروژن منجر به تجمع چربی خواهند شد. به طور معمول کاهش این هورمون در میانسالی با افزایش چربی شکم همراه است. گرچه افزایش وزن با توجه به سطوح پایین استروژن معمول است، اما خوردن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند به زنان در جلوگیری از افزایش وزن کمک نماید.
روشهای تشخیص این مشکل هورمونی
تشخیص پایین بودن میزان استروژن اغلب با معاینه فیزیکی، بررسی تاریخچه پزشکی و علائم شروع میشود. برای تعیین سطح این هورمون در بدن پزشک ممکن است یک آزمایش خون انجام دهد، پزشک همچنین احتمال دارد آزمایشات بیشتری را برای جلوگیری از شرایط دیگری که باعث ایجاد علائم مشابه با پایین بودن میزان استروژن میشوند، توصیه کند.
درمانهای مناسب برای رفع کمبود استروژن
همه زنان مبتلا به پایین بودن میزان هورمون استروژن در بدن نیازمند درمان نیستند اما اگر علائم آن پردردسر و شدید باشد، ممکن است نیاز به درمان باشد. به طور معمول پزشکان داروهای جایگزین هورمون (HRT) را برای سطوح پایین این هورمون تجویز مینمایند. انواع مختلفی از HRT وجود دارد و گاهی اوقات پزشکان درمان ترکیبی هورمون که شامل استروژن و پروژسترون میشود را پیشنهاد خواهند کرد. در نظر داشته باشید که ترکیبی از هورمونها ممکن است در تعادل میزان استروژن در برخی از زنان مبتلا به علائم موثر واقع شود. پزشکان معمولا HRT ترکیبی را برای زنانی که در معرض یائسگی یا علائم بعد از آن قرار دارند، تجویز مینمایند. عوارض جانبی HRT ممکن است شامل التهاب، سردرد و خونریزی واژینال باشد. در نظر داشته باشید که زنان میتوانند آن را به صورت خوراکی، موضعی، واژینال یا قرصهای زیر پوستی استفاده نمایند، البته در برخی موارد نیز ممکن است نوع تزریقی آن را استفاده کنند که در این صورت دوز داده شده در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. پزشکان معمولا داروهایی که علائم را کاهش میدهند، تجویز خواهند کرد. همه زنان نمیتوانند از HRT استفاده کنند، برای مثال؛ HRT ممکن است برای کسانی که سابقه سکته مغزی، حمله قلبی یا فشار خون بالا داشته باشند، مناسب نباشد، از این رو زنان باید قبل از HRT با پزشک خود درباره خطرات و منافع آن صحبت نمایند. گاهی اوقات پزشکان تنها استروژن را برای درمان برخی از زنان مبتلا به کمبود این هورمون تجویز میکنند، از جمله زنانی که تخمدانهای خود را از دست دادهاند و یا دچار علائم شدید دوران یائسگی میباشند.
درمانهای طبیعی سطح پایین هورمون استروژن
به نظر میرسد بسیاری از روشهای اثبات شده علمی برای افزایش سطح این هورمون با استفاده از داروهای طبیعی وجود ندارد، با این حال برخی از تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی ممکن است به این وضعیت کمک کند.
√ حفظ وزن سالم: از آنجا که وزن پایین میتواند باعث کاهش سطح این هورمون شود، حفظ وزن سالم میتواند کمک کننده باشد.
√ کاهش تمرینات: ورزش کردن زیاد میتواند باعث کاهش تولید استروژن شود، بنابراین کاهش تمرینات ورزشی ممکن است به افزایش سطح این هورمون کمک کند.
√ مصرف سویا: برخی از مطالعات بر روی مزایای سویا برای درمان علائم سطح پایین استروژن انجام گرفته است و نتایج متناقضی در رابطه با آن وجود دارد، اما یک مطالعه نشان میدهد که ایزوفلاونهای سویا ممکن است علائم یائسگی ایجاد شده توسط پایین بودن میزان این هورمون را کاهش دهند. البته افزایش سویا ممکن است برای همه زنان مناسب نباشد، بنابراین بهتر است قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.
مروری کوتاه بر مقاله کاهش استروژن زنان
در صورتی که سطح این هورمون در زنان پایین باشد مسلما میتواند بر روی سلامت آنها تاثیر بگذارد. هر زنی که علائم مربوط به سطح استروژن پایین را تجربه کند باید سریعا به پزشک مراجعه نماید. HRT یکی از کارهای تاثیرگذاری بوده که میتواند در این رابطه مفید واقع شود اما به خاطر بسپارید که مدت زمان درمان آن با توجه به وضعیت زنان متفاوت خواهد بود.
منبع: https://mag.asanteb.com