آشنایی با دیابت نوع 1 و درمان آن

دیابت نوع 1 یک بیماری مزمن بوده که می‌تواند در هر سنی ایجاد شود اما در کودکان و جوانان بیشتر شایع است. بدن افراد مبتلا به دیابت نوع 1 به هیچ وجه انسولین تولید نمی‌کند؛ انسولین یک هورمون است که به سلول‌های بدن فرد کمک می‌کند تا از یک قند طبیعی به نام گلوکز برای انرژی استفاده کند. بدن از مواد غذایی که فرد مصرف می‌کند، گلوکز دریافت کرده و انسولین، گلوکز خون را به سلول‌های بدن منتقل می‌نماید. بافت کبد و ماهیچه‌ها، گلوکز اضافی را ذخیره کرده و زمانی که فرد به انرژی اضافی (زمان ورزش، بین وعده‌های غذایی و یا هنگام خواب) نیاز داشته باشد، آن‌ها را آزاد می‌نماید.

دیابت نوع 1

ارائه اطلاعاتی در رابطه با دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 در سفیدپوستان شیوع بیشتری داشته و میزان ابتلای آن در مردان و زنان برابر است. به گزارش مجله پزشکی آسان طب نام دیگر دیابت نوع 1، دیابت وابسته به انسولین است. در دیابت نوع 1، بدن به دلیل عدم وجود انسولین قادر به پردازش گلوکز نیست و این باعث افزایش سطح قند خون شده و می‌تواند منجر به مشکلات عدیده‌ای گردد. بهتر است بدانید که دیابت نوع 1 نادر است و تنها 5 درصد از کل بیماران دیابتی، به نوع 1 آن مبتلا هستند.

تفاوت میان دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2

در دیابت نوع 1، بدن فرد به هیچ عنوان انسولین تولید نمی‌کند اما در دیابت نوع 2 بدن فرد مبتلا قادر به تولید انسولین است اما یا مقدار آن کافی نبوده و یا استفاده از آن مشکل خواهد بود. 

علت‌های ایجاد این نوع از بیماری دیابت

علت دقیق دیابت نوع 1 هنوز ناشناخته است اما تصور می‌شود که یک بیماری خود ایمنی باشد، یعنی سیستم ایمنی بدن در این بیماری اشتباها به سلول‌های بتا در پانکراس حمله می‌کند. در این نوع از دیابت، پانکراس هیچ انسولینی ترشح نمی‌کند. عوامل خطرساز ابتلا به دیابت نوع 1 معمولا قابل درک نیست اما در برخی از موارد دیابت نوع 1، سابقه خانوادگی مهم است. اگر در اعضای خانواده شما فردی به این بیماری مبتلا باشد، خطر ابتلای آن در شما نیز افزایش خواهد یافت. عوامل ژنتیکی و فاکتورهای محیطی مانند ویروس‌ها نیز می‌توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.

معرفی تمامی علائم این بیماری   

شروع دیابت نوع 1 می‌تواند علائم نامبرده شده زیر را به همراه داشته باشد:

  • گرسنگی بیش از حد
  • تشنگی بیش از حد
  • مشکلاتی در بینایی و تاری چشم
  • خستگی
  • تکرر ادرار
  • کاهش چشمگیر وزن در یک مدت کوتاه

کتواسیدوز دیابتی نیز جزوی از دیابت محسوب می‌شود و علائم آن شامل موارد زیر می‌گردد:

  • تفس سریع
  • خشکی دهان و پوست
  • قرمزی صورت
  • حالت تهوع و استفراغ
  • درد معده

اگر فرد یک یا چند مورد از علائم فوق را داشته باشد، باید حتما به پزشک مراجعه کند، اما اگر فرد علائم کتواسیدوز دیابتی را تجربه نماید باید فورا به پزشک مراجعه کند، زیرا کتواسیدوز دیابتی یک اورژانس پزشکی محسوب می‌شود.

نحوه تشخیص این نوع از دیابت

دیابت نوع 1

دیابت نوع 1 معمولا از طریق انجام برخی آزمایشات تشخیص داده می‌شود. از آنجا که دیابت نوع 1 به سرعت پیشرفت خواهد کرد، در صورت برقراری هر یک از شرایط زیر، بیماری فرد تشخیص داده می‌شود:

  • قند خون فرد به صورت ناشتا بیشتر از 126 باشد. (در دو آزمایش جداگانه)
  • قند خون فرد به طور تصادفی، بیشتر از 200 باشد. (به همراه علائم دیابت)
  • هموگلوبین A1c، بیشتر از 6.5 باشد. (در دو آزمایش جداگانه)

بررسی روش‌های درمان دیابت نوع 1

بدن فرد مبتلا به دیابت نوع 1، نمی‌تواند به اندازه کافی انسولین تولید کند، از این رو قند موجود در خون فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. حفظ سطح قند خون فرد در حالت ایده‌آل، به یک رژیم غذایی مناسب و ورزش نیاز دارد. در واقع هدف از درمان این بیماری آن است که تا حد امکان سطح قند خون فرد را به میزان طبیعی نزدیک نماییم، زیرا با این کار می‌توان تا حدودی از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. به طور کلی روش‌های درمان این بیماری شامل موارد زیر می‌گردند:

√ انسولین: افراد مبتلا به دیابت نوع 1 هر روز باید انسولین مصرف کنند. اکثر افراد معمولا تزریق انسولین را انجام می‌دهند، اما برخی هم از پمپ انسولین استفاده می‌کنند. مقدار انسولین مورد نیاز برای فرد مبتلا به دیابت نوع 1 در طول روز متفاوت است. افراد مبتلا به این بیماری، قند خون خود را به طور مرتب اندازه‌گیری می‌کنند تا میزان انسولین مورد نیاز خود را به دست آورند.

√ رژیم غذایی مناسب و ورزش: افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید یک رژیم غذایی مناسب و منظم داشته باشند تا بتوانند قند خون خود را ثابت نگه دارند. متخصص تغذیه‌ای که با بیماری دیابت آشنا باشد، می‌تواند به شما در ایجاد یک برنامه غذایی سالم و متعادل کمک کند. ورزش نیز موجب کاهش سطح قند خون شده و مقدار انسولین ممکن است با توجه به سطح فعالیت شما تنظیم شود.

معرفی و ارزیابی عوارض این نوع دیابت

سطح بالای قند خون می‌تواند باعث آسیب به بخش‌های مختلف بدن شود. در صورتی که دیابت به درستی درمان نشود، خطر ابتلا به عوارض قید شده زیر افزایش می‌یابد:

  • افزایش خطر حمله قلبی
  • مشکلات مربوط به چشم از جمله نابینایی
  • درد عصبی دیابتی
  • عفونت‌های روی پوست مخصوصا پاها که در موارد جدی ممکن است قطع گردد
  • آسیب‌های کلیوی
  • فشار خون بالا
  • کلسترول بالا

دیابت می‌تواند به اعصاب بیمار نیز آسیب زده و منجر به نوروپاتی دیابتی خصوصا در پاها گردد. پارگی‌های کوچک، به ویژه در نواحی پایین پاها، به سرعت می‌توانند به زخم‌های شدید و عفونتی تبدیل شوند، به دلیل اینکه فرد متوجه حضور زخم بر روی بدن خود نشده و اقدامی برای درمان آن نیز نخواهد کرد، به همین دلیل افراد مبتلا به بیماری دیابت، باید به طور مرتب اندام‌های خود را بررسی نمایند تا به محض بروز هر نوع زخمی، به پزشک مراجعه کنند.

نگاهی اجمالی بر مقاله دیابت نوع 1

دیابت نوع 1

این بیماری را می‌توان با درمان مناسب مانند تزریق انسولین، داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب و همچنین ورزش، به خوبی مدیریت کرد. توجه داشته باشید، افرادی که دیابت خود را کنترل می‌کنند، می‌توانند زندگی سالمی داشته باشند. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید به محض بروز هر یک از علائم مندرج در این مقاله حتما به پزشک مراجعه کرده و پیگیری‌های لازم را انجام دهند، در غیر این صورت بیماری پیشرفت کرده و می‌تواند به کتواسیدوز دیابتی منجر شود. بهتر است بدانید که در حال حاضر هیچ راه شناخته شده‌ای برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا