بیماری دیورتیکولی روده یا دیورتیکولوز، یک بیماری پنهان

بعضی از بیماری‌ها در بدن وجود دارند که تا وقتی شدت نگیرند عارضه‌ای برای فرد ایجاد نمی‌کنند، یکی از این موارد به نام بیماری دیورتیکولی یا دیورتیکولوز را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد. با افزایش فشار در روده زائده‌هایی حبابی شکل و بادکنکی از نازک‌ترین قسمت‌های دیواره‌ی روده به صورت بیرون زدگی پدیدار شده که باعث دردناک شدن قسمت پایینی شکم می‌شوند. فردی که درگیر این نوع بیماری شده به لمس یک ناحیه از شکم حساس است و به محض لمس کردن و یا وارد کردن کمی فشار، فرد دچار درد خواهد شد.

بیماری دیورتیکولی

بررسی دقیق بیماری دیورتیکولی

به دلایلی که هنوز به خوبی شناخته شده نیست در جداره‌ی روده زائده‌هایی حبابی شکل به وجود می‌آید، امروزه نقش وراثت در این بیماری به اثبات رسیده است اما یبوست هم می‌تواند عامل این مشکل باشد به این زائده‌ دیورتیکول می‌گویند. دیورتیکول به تنهایی مشکل ساز نیست بلکه به علت عواملی مثل پایین بودن حجم غذا، مصرف کم سبزیجات و میوه‌ها که باعث کمبود فیبر در بدن می‎‌شوند و همچنین اضافه وزن اشاره کرد که دست به دست هم می‌دهند تا دیورتیکول دچار التهاب و در بعضی مواقع خونریزی شود و این علائم که بواسطه‌ی وجود دیورتیکول به وجود آمده‌اند را بیماری دیورتیکولی می‌گویند.

علت بیماری دیورتیکولی

همانطور که ذکر شد برای بروز بیماری دیورتیکولی علت دقیقی شناخته نشده است اما یکی از عوامل موثر در دیورتیکولی را عامل وراثت می‌دانند البته افزایش سن و عادات غذایی هم در بروز این بیماری تاثیر دارد. معمولا این مشکل در افراد بالای 50 سال رخ می‌دهد و با افزایش سن تشدید می‌شود همچنین رژیم غذایی در پدیدار شدن و شدت گرفتن بیماری دیورتیکولی بسیار موثر است. رژیم‌های غذایی که در آن‌ها حجم غذا اندک بوده و همچنین رژیم‌های غذایی که حاوی مقدار ناکافی از فیبر باشند از عوامل تشدید کننده‌ی فشار روده و دیورتیکولی می‌باشد همچنین یبوست یکی از عواملی است که خود به تنهایی می‌تواند بیماری دیورتیکولی را به وجود آورد.

نکته: منبع فیبر در مواد غذایی گیاهی به صورت فراوان وجود دارد مصرف سبزیجات و میوه‌ها برای تامین فیبر مورد نیاز بدن ضروری است.

علایمی که خبر از بیماری دیورتیکولی می‌دهد

بیماری دیورتیکولی

این بیماری در بسیاری از افراد که دچار آن هستند هیچوقت علامتی از خود نشان نمی‌دهد اما در برخی افراد بر اثر افزایش سن مخصوصا در دهه‌ی پنجاه و بعد از آن و مشکلات دیگر مخصوصا یبوست شاهد بروز برخی علائم هستیم که خبر از تبدیل شدن دیورتیکولی به یک مشکل می‌دهند. مهمترین علائمی که خبر از بروز بیماری دیورتیکولی می‌دهند عبارتند از: درد در نواحی زیرین شکم، حساس شدن ناحیه‌ی پایینی شکم به لمس کردن، وجود لکه‌های روشن خون در مدفوع.

روش‌های تشخیص بیماری دیورتیکولی یا دیورتیکولوز

تشخیص به موقع بیماری دیورتیکولی موجب می‌شود که درمان بسیار موثر‌تر و بهتر عمل کند اگر به موقع این بیماری تشخیص داده شود به احتمال زیاد آینده‌ی بیماری بسیار روشن و قابل درمان است. بیشترین راه‌های تشخیصی را عکس برداری با استفاده از دستگاه‌های مختلف تشکیل می‌دهد. علائمی که باعث مشکوک شدن پزشک به این بیماری می‌شوند عبارتند از:

  • درد در قسمت‌های پایینی شکم
  • کم شدن شدت درد در فرد با خروج گاز یا مدفوع از بدن
  • مدفوع سیاه رنگ
  • مشاهده‌ی لکه های قرمز در مدفوع

درمان بیماری دیورتیکولی

بیماری دیورتیکولی

برای بیماری دیورتیکولی بسته به علایمی که در فرد مبتلا بروز می‌کند درمان متفاوت است. برای کسی که درگیر دیورتیکولی شده است اما علامتی از خود نشان نمی‌دهد اقدام خاصی مورد نیاز نیست. البته افرادی که دارای مشکل و علائم هستند را به 3 دسته تقسیم می‌کنیم، این دسته بندی بر اساس شدت علائم و پاسخ فرد مبتلا به درمان‌های انجام شده صورت می‌گیرد:

  1. دسته اول را آن دسته از افراد تشکیل می‌دهند که علائم خفیفی دارند، برای این دسته معمولا اصلاح رژیم غذایی و دارو‌های ملین تجویز می‌شود.
  2. دسته‌ی دوم افراد مبتلا به بیماری دیورتیکولی معمولا به درمان‌های اولیه پاسخ نمی‌دهند و نیاز به درمان‌های دارویی و استراحت مطلق دارند.
  3. دسته‌ی سوم این گروه از افراد با درمان‌های دارویی بیماری آن‌ها کنترل نمی‌شود و نیاز به اعمال جراحی است.

همراهان گرامی مجله‌ی پزشکی آسان طب این نکته را در نظر داشته باشید بیماری دیورتیکولی به خودی خود خطری ندارد اما این کیسه‌های حباب مانند، امکان عفونی شدن را دارند و در صورت بروز عفونت دیورتیکولی‌ها، یک تهدید جدی برای سلامتی محسوب می‌شوند و در صورت بروز عفونت یکی از داروهای ضد عفونت بایستی در کنار درمان اصلی استفاده شود.

راه‌های مهم پیشگیری از بیماری دیورتیکولی

با وجود این که وراثت یکی از دلایل بروز دیورتیکول است با این حال صرف وجود دیورتیکول مشکل ساز نیست بلکه به علت وجود بعضی از بیماری‌ها، عادات غذایی نادرست، اضافه وزن، افزایش سن و مصرف بعضی از دارو‌ها شاهد تشدید و مشکل ساز شدن دیورتیکول هستیم. این عوامل با ایجاد التهاب و خونریزی در دیورتیکول باعث می‌شوند که مشکلات بعدی را برای فرد به وجود بیاورند به همین علت با در پیش گرفتن اقداماتی نظیر یک رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات برای تامین فیبر مورد نیاز بدن، کنترل وزن و ورزش می‌توان از تشدید و مشکلات بیماری پیشگیری کرد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا