افسردگی پاییزی چیست و چگونه درمان میشود؟
افسردگی به نوعی اختلال در خلق و خوی فرد گفته میشود و فصول پاییز و زمستان بیشتر در فرد احساس ناامیدی و افسردگی ایجاد مینمایند. افسردگی فصلی تنها در فصول خاصی از سال رخ داده و با تغییر فصل برطرف خواهد شد. کارشناسان بر این عقیدهاند که علت افسردگی پاییزی به احتمال زیاد از کمبود نور خورشید و سرمای هوا ناشی میشود. در حقیقت کاهش نور خورشید منجر به کاهش میزان هورمون ملاتونین شده و همین امر موجب احساس خواب آلودگی و خستگی در افراد میشود. برای مطالعه این مطلب 5 دقیقه زمان بیشتر نیاز نیست.
اطلاعاتی در رابطه با افسردگی پاییزی
فصل پاییز با کوتاه شدن روزها و بلند شدن شبها متوجه برخی تغییرات خلق و خو در افراد میشود. اغلب اختلالات افسردگی فصلی در ماههای پاییز و زمستان رخ میدهند. نشانههای افسردگی معمولا به آرامی شروع شده و در زنان شایعتر از مردان است. به گزارش مجله پزشکی آسان طب افسردگی پاییزی معمولا به این دلیل رخ میدهد که افراد نور خورشید طبیعی را به اندازه کافی دریافت نمیکنند. همانطور که میدانید تغییرات فصلی در نور خورشید بر روی رفتار حیوانات نیز تاثیر میگذارد و خواب زمستانی و تولید مثل نمونههایی از آن محسوب میشوند.
علائم مرتبط با این نوع از افسردگی
علائم افسردگی پاییزی در فصل پاییز شروع شده و با تغییر فصل از بین میروند. این علائم تقریبا هر سال در همان زمان مشخص بازمیگردند. شدت، ویژگیها و الگوهای این افسردگی به طور قابل توجهی از هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است. علائم و نشانههای افسردگی پاییزی به شرح ذیل میباشند:
- احساس نامیدی
- انرژی پایین
- تغییر در وزن و اشتها
- دشواری در تمرکز
- احساس بی ارزشی
- اضطراب
- گریه کردن
- کاهش میل جنسی
- خستگی
- گوشه گیری
- زیاد خوابیدن
- افکار مرگ و خودکشی
بررسی عوامل خطرساز افسردگی پاییزی
برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به افسردگی پاییزی را در افراد افزایش دهند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
◊ جنسیت زن: زنان بیشتر از مردان به افسردگی پاییزی مبتلا میشوند، این در حالی است که مردان علائم بیشتری را تجربه خواهند کرد.
◊ سن: جوانان بیشتر از بزرگسالان دچار افسردگی پاییزی میشوند.
◊ سابقه خانوادگی: ژنتیک جزء عواملی است که در افسردگی پاییزی نقش دارد. افرادی که در اعضای خانواده خود با این اختلال مواجه هستند، بیشتر دچار افسردگی پاییزی میگردند.
◊ بروز افسردگی یا اختلال دو قطبی: فردی که به افسردگی مبتلا میباشد، ممکن است علائم آن در فصول خاصی از سال بدتر شود.
پزشک چگونه این افسردگی را تشخیص میدهد؟
اگر در معرض افسردگی پاییزی قرار دارید یا احساس میکنید که دچار این نوع از افسردگی شدهاید، بهتر است با یک پزشک در این باره مشورت نمایید. پزشک ممکن است در ابتدا یکسری سوالهای عمیق از شما بپرسد و یک معاینه فیزیکی انجام دهد. معاینه فیزیکی و یا شاید انجام یک آزمایش خون به این دلیل است که گاهی اوقات افسردگی میتواند از یک وضعیت پزشکی نشات گرفته و یا با یک مشکل سلامتی مرتبط باشد. پزشک همچنین درباره افکار، علائم و رفتار شما سوالاتی پرسیده و ممکن است از شما بخواهد تا یک پرسشنامه را پر کنید. پاسخ شما به این سوالات میتواند شدت افسردگی و بهترین شیوه درمان را تعیین کند.
شناسایی روشهای مختلف پیشگیری و درمان
افراد مبتلا به افسردگی پاییزی یا کسانی که در معرض ابتلا به آن قرار دارند، بهتر است موارد زیر را انجام دهند:
√ ورزش کردن: برخی ممکن است در هوای پاییزی به دلیل سرما تمایل کمتری به ورزش کردن داشته باشند، اما اگر برای سلامت بدن و شادی و نشاط خود ارزش قائلید، هر روز ورزش کنید و تحت هیچ شرایطی ورزش را کنار نگذارید. توجه داشته باشید که حتی یک پیاده روی ساده نیز به صورت روزانه میتواند انرژی فرد را تا پایان روز به خوبی تامین نماید.
√ خواب و تغذیه مناسب: داشتن خواب کافی و تغذیه مناسب در جلوگیری از افسردگی پاییزی بسیار موثر است. تغذیه مناسب باید شامل پروتئین کافی باشد. این عوامل به سلامت عمومی فرد کمک کرده و عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد، همچنین میتواند به فرد کمک کند تا مانع استرس خود شود.
√ مصرف آب و مایعات زیاد: مصرف آب زیاد با توجه به افزایش سلامت بدن موجب کاهش افسردگی میشود.
√ بیرون رفتن و تفریح کردن: با شروع فصل سرما اکثر افراد خصوصا خانمها تمایلی به خارج شدن از خانه ندارند و این مسئله به نوبه خود به احساس افسردگی و اضطراب کمک میکند. این وضعیت خصوصا برای افرادی که در فصول گرما زیاد به بیرون از خانه میروند، صدق میکند.
√ افکار مثبت: سعی کنید افکار و انرژی مثبت داشته باشید و به خودتان روحیه بدهید. افراد مبتلا به افسردگی پاییزی بهتر است بیشتر وقت خود را با اعضای خانواده خود بگذرانند.
√ خوردن کاکائو: همیشه یک بسته کاکائو در خانه خود داشته باشید. خوردن کاکائو باعث تقویت روحیه شده و تولید هورمونهای شادی آور بدن را افزایش میدهد.
√ گل: محل زندگی یا کار خود را با گلهای زیبا و خوش رنگ تزیین نمایید. این کار به شما روحیه داده و موجب احساس شادی میشود.
√ مصرف ویتامین D: مطالعات زیادی نشان دادهاند که بین ویتامین D و تغییرات خلق و خو ارتباط مستقیمی وجود دارد. از آنجا که ویتامین D نقش مهم و حیاتی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکند، بهتر است در صورت کمبود این ویتامین تحت نظر پزشک از مکملهای آن استفاده نمایید.
√ مطالعه کردن: خواندن کتابهای مورد علاقه شما به جلوگیری از افسردگیتان بسیار کمک خواهد کرد. سعی کنید در کنار انجام این کار، یک نوشیدنی گرم و معطر مانند چای هل نیز میل کنید.
√ سایر روشها: نگاه کردن به آلبوم خاطرات، تلویزیون تماشا کردن، نگاه کردن به رنگهای شاد و گرم، نفس عمیق کشیدن، حمام کردن روزانه، نورپردازی خوب در خانه یا محل کار، استشمام رایحههای خوش، مهمانی رفتن، برنامه ریزی داشتن روزانه و گاهی مصرف برخی داروها طبق تجویز پزشک نیز میتوانند موجب بهبود این وضعیت گردند.
در صورتی که افسردگی عمده و شدید در اثر فصل پاییز رخ دهد، طبعا باید به روانپزشک مراجعه نمود. همراهان گرامی در صورتی که درمان بهتری برای افسردگی پاییزی خود انجام دادهاید و نتیجه بخش بوده، لطفا آن را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.
منبع: https://mag.asanteb.com