بانوان از خطرات سرطان تخمدان آگاه باشند
سرطان تخمدان یکی از انواع سرطان در زنان است که علل مختلفی دارد. چاقی احتمال سرطان تخمدان، را بالا برده و بستن لوله های رحمی احتمال آن را یک سوم می کند. همچنین انواع مختلف درمان ناباروری در سرطان تخمدان، تاثیر گذار است. علایم را نادیده نگیرید و اگر علامت مشکوکی دیدید سریع به پزشک مراجعه کنید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره سرطان تخمدان اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
سرطان تخمدان چیست؟
تومورهایی که در تخمدان شکل می گیرند، اغلب با علائمی همراه نیستند. زمانی که نخستین علائم بروز کند نشان می دهد سرطان شکل گرفته و در مرحله ی پیشرفته ای است. بنابراین باید نسبت به این بیماری و عوامل ابتلا به آن هوشیار بوده و اطلاعات لازم را کسب کنید. عواملی باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری شده و برعکس عوامل دیگری از ابتلا به آن پیشگیری می کنند. برای آشنایی بیشتر با این عوامل با ما همراه باشید.
تومورهایی که در تخمدان شکل می گیرند، اغلب با علائمی همراه نیستند. زمانی که نخستین علائم بروز کند نشان می دهد سرطان شکل گرفته و در مرحله ی پیشرفته ای است.
تخمک گذاری زیاد و سرطان تخمدان
بین باروری و خطر ابتلا به سرطان تخمدان، رابطه ای وجود دارد. البته مشکل از به دنیا آوردن بچه نیست، بلکه بیشتر به تخمک گذاری مربوط می شود.
نتایج پژوهش ها نشان می دهد هر چه تخمک گذاری در خانمی بیشتر باشد، بیشتر در معرض تومور تخمدان قرار می گیرد.
در واقع به نظر می رسد خانم هایی که تخمک گذاری کمتری دارند، یعنی تخمدان های آنها تخمک رسیده ای آزاد نمی کند، کمتر در معرض این بیماری قرار می گیرند.
درمان های ناباروری و سرطان تخمدان
به نظر می رسد اتفاق نظری بین متخصصان وجود نداشته باشد، اما تحریک تخمک گذاری در زنان نازا به منظور حامله شدن می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
احتمال ابتلا به این نوع سرطان به ویژه در خانم هایی که بیش از یک سال تحت درمان قرار می گیرند و حاملگی رخ نمی دهد بیشتر است.
در این صورت لازم است که این خانم ها به طور مرتب آزمایش بدهند و تحت کنترل باشند.
پودر تالک و ابتلا به سرطان تخمدان
سالها به مادران توصیه می شد که ناحیه ی تناسلی کودکان را پودر تالک بزنند که حاوی پنبه ی نسوز (که با نام آزبست نیز شناخته می شود و یک ماده ی معدنی سرطان زا است) بود.
امروز نیز برخی از مادرها این کار را انجام می دهند. نگرانی این است که محققان ردپای آزبست ها را در این محصول بهداشتی یافته اند.
متخصصان به مادران توصیه می کنند که از این پودرها به میزان کم استفاده کنند و از استفاده ی روزانه ی آن بپرهیزند.
چاقی و سرطان تخمدان
داشتن شاخص توده بدنی بالا یعنی بالاتر از 30، می تواند به دستگاه تولید مثل آسیب بزند.
نتایج برخی از پژوهش ها نشان می دهد که بین چاقی مفرط و ابتلا به سرطان تخمدان، ارتباط وجود دارد. البته هنوز به طور دقیق مشخص نشده است که دلیل آن چیست.
خانم هایی که دچار چاقی مفرط هستند و در عین حال یکی از نزدیکان شان از سرطان تخمدان رنج می برد، باید برنامه غذایی سالمی را دنبال کنند و وزن خود را کاهش دهند.
مادر شدن زودهنگام و کاهش سرطان تخمدان
شاید کمی متناقض به نظر برسد، چون در آیتم نخست گفته شد هر چه تخمک گذاری در خانمی بیشتر باشد، خطر بروز تومور در ناحیه ی تخمدان بیشتر می شود. اما با این حال بارداری و بچه دار شدن قبل از 26 سالگی یکی از عوامل کاهنده خطر ابتلا به این نوع سرطان است.
عجیب تر و شگفت آورتر اینکه بارداری دیرهنگام (نخستین بارداری) یعنی بعد از 35 سالگی حفاظتی در برابر این سرطان ایجاد نمی کند.
در واقع باردار نشدن یکی از عوامل افزایش دهنده این نوع سرطان است.
کاهش مصرف چربی و کاهش سرطان تخمدان
متخصصان آمریکایی به خانم ها توصیه می کنند که مصرف میوه و سبزیجات تازه را افزایش و مصرف چربی ها را کاهش دهند. این توصیه باید جدی گرفته شود.
داشتن برنامه غذایی کم چرب و سرشار از میوه و سبزیجات از بروز و رشد تومور و آنهایی که در تخمدان لانه می کنند، پیشگیری می کند.
به عقیده محققان زیاده روی در مصرف گوشت قرمز، سوسیس و کالباس و دیگر مواد غذایی سرشار از چربی، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را به میزان 25 درصد افزایش می دهد.
باید بدانید که چربی ها، فعالیت و عملکرد هورمون استروژن را تغییر می دهند.
بستن لوله های رحمی کاهش سرطان تخمدان
عمل بستن لوله های رحمی یا برداشتن رحم (هیسترکتومی) خطر ابتلا به سرطان تخمدان را به یک سوم کاهش می دهد.
درست است که این اقدامات در مواقع خاص انجام می شود، اما برخی پزشکان به خانم هایی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان های رحم و تخمدان را دارند، توصیه می کنند این عمل را انجام دهند.
عوامل وراثتی سرطان تخمدان
علاوه بر تمام عواملی که ذکر شد، عوامل وراثتی نیز نقش مهمی در ابتلا به سرطان تخمدان، دارند. داشتن یکی از نزدیکان درجه یک مانند مادر، خواهر یا مادربزرگ مبتلا به سرطان تخمدان می تواند عاملی برای بالا بودن خطر ابتلا به این نوع سرطان باشد.
در برخی موارد جهش ژنتیکی در ژن های BRCA1 یا BRCA2 (عامل ابتلا به سرطان سینه) سرطان را ارثی می کند.
گاهی ژن های دیگر(ARID1A و PIK3CA) عامل بروز این سرطان است.
اگر سابقه ی خانوادگی ابتلا به سرطان تخمدان را دارید، به طور مرتب آزمایش ها و تست های ابتلا به این بیماری را انجام دهید.
هیچ علامتی را نادیده نگیرید
درد پشت، ناراحتی در ناحیه شکم و یا لگن، احساس سیری و سنگینی بعد از صرف غذای کم و نفخ مداوم جزو علائمی است که می تواند زنگ خطر وجود یک تومور را به صدا در بیاورد.
بهتر است با مشاهده ی این علائم به پزشک مراجعه کنید تا خیال تان راحت شود.
نحوه ی تشخیص سرطان تخمدان
در حال حاضر سونوگرافی از طریق واژن و آزمایش خون برای اندازه گیری CA-125 تنها روش های تشخیصی سرطان تخمدان هستند.
بهتر است بدانید که آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص این نوع سرطان کارایی ندارد.
سرطان تخمدان یکی از انواع سرطان در خانم هاست که حتی زنان جوان هم به ان دچار می شوند. نظافت و رعایت نکات ایمنی میتواند درصد ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
همچنین طبق اطلاعات بدست امده کسانی که مادر می شوند و بچه به دنیا می اوردند به احتمال کمتری دچار سرطان تخمدان می شوند.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب درباره سرطان تخمدان تقدیمتان کردیم بهره کافی را برده باشید.