خوراکی‏ های جایگزین شیر مادر کدامند ؟

جایگزین شیر مادر برخی از شیر خشک ها و شیر هاست که در مواقع اجباری میتوانید استفاده کنید. مثلا گاهی وقتها واقعا شیر مادر کفاف بچه را نمی دهد یا کلا خشک می شود. اما در مواردی که شیر مادر کافیست تا جایی که میتوانید تا شش ماه فقط از شیر مادر استفاده کنید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره جایگزین شیر مادر اطلاعاتی را تقدیم می کنیم. امیدواریم از این بخش بهره کافی را ببرید.

خوراکی‏ های جایگزین شیر مادر
خوراکی‏ های جایگزین شیر مادر

خوراکی های جایگزین شیر مادر

در این قسمت برخی از خوراکی های جایگزین شیر مادر را به شم معرفی می کنیم. البته اولویت همیشه با شیر مادر است.

تغذیه با شیرهای مخصوص کودک

فرض می‌کنیم که شما نمی‌توانید یا نمی‌خواهید به هر دلیلی، به کودتان شیر مادر بدهید یا این‌که قصد دارید شیر مادر را زودتر از زمان توصیه شده برای کودکتان قطع کنید. بنابراین لازم است که جانشینی برای شیر مادر انتخاب کنید. همان‌طور که می‌دانید در این زمان، استفاده از شیر گاو توصیه نمی‌شود. جانشین‌هایی که به عنوان شیر جایگزین توصیه می‌شوند، برای سلامتی و رشد کافی کودک شما مفید هستند.

پستانک شیر خشک

شیرهای مخصوص کودک 

به طور معمول فرآورده‌های صنعتی‌ای وجود دارند که به عنوان شیر کودک مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع فرآورده‌ها با عنوان شیرهای آماده نامیده می‌شوند. بیش‌تر این نوع غذاها از شیر گاو ساخته می‌شوند، ولی بعضی از آن‌ها از فرآورده‌های دیگری مانند شیر سویا تولید می‌شوند.

ساختار تمام این مواد به صورتی است که از بدو تولد تا سه سالگی می‌توان آن را به عنوان غذای اصلی و جایگزین شیر مادر به کودک داد. ساخت این محصول‌ها طبق یک برنامه‌ریزی دقیق انجام می‌شود که کیفیت تغذیه کودکان و سلامتی آن‌ها را تضمین می‌کند.

نکته مهم: زمانی که از تعداد ماه‌های تولد صحبت می‌کنیم، ماه کامل را در نظر می‌گیریم. مثلا منظور از چهار ماهگی، انتهای چهار ماه و ابتدای پنج ماهگی است یا شش ماهگی یعنی پایان شش ماه و ابتدای هفت ماهگی.

انواع شیرهای آماده

این شیرها به دو صورت وجود دارند. یک نوع آن به صورت پودر است که برای استفاده باید در آب حل شود و نوع دیگر آن به صورت مایع است که آماده مصرف است. این دو نوع شیر از نظر فایده غذایی مانند هم هستند.

شیرهای بر حسب سن کودک

شیرهای گروه سنی یک

نام دیگر این نوع شیرها، شیرهایی برای نوزادان است. این نوع شیرها به صورتی تهیه شده‌اند که بتوانند جایگزین شیر مادر شوند و ترکیب‌های آن‌ها بسیار نزدیک به شیر مادر است. زمانی که کودک شما فقط با این شیر تغذیه می‌شود، تمام احتیاج‌های تغذیه‌ای او به طور کامل برآورده می‌شود.

با وجود این‌که این شیرها به خصوص از نظر مواد محافظ در برابر عفونت‌های موجود، کیفیت شیر مادر را به طور کامل ندارند، ولی از نظر ترکیب‌های دیگر، کاملا شبیه شیر مادر هستند و می‌توانند برای کودک شما تا پایان شش ماهگی که زمان دریافت غذای کمکی است، یک تغذیه کامل باشند.

شیرهای گروه سنی دو

ترکیب‌های این نوع شیرها، کم‌تر از شیرهای گروه اول، به شیر مادر نزدیک هستند و در واقع از آن‌ها به عنوان شیر کمکی نام برده می‌شود. استفاده از این شیرها زمانی توصیه می‌شود که کودک شما خوردن غذاهای کمکی که به صورت مخلوط و پوره هستند را شروع کرده است. سنی که برای استفاده از این شیر مناسب است، تقریبا بین شش تا هفت ماهگی است.

استفاده از این این شیرها هرگز قبل از پایان چهار ماهگی توصیه نمی‌شود. زیرا مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها به عنوان غذای اصلی کودک، کافی نیستند. میزان مصرف این شیر دست‌کم حدود ۵۰۰میلی‌لیتر در روز است و در واقع تا یک سالگی می‌تواند به عنوان شیر کمکی قابل اطمینانی مورد استفاده قرار گیرد.

شیرهای مخصوص رشد

مواد تشکیل‌دهنده این نوع شیرها تقریبا نزدیک به شیرهای گروه دوم است و برای کودکان بین یک تا سه ساله می‌توان از آن استفاده کرد. یکی از مواد معدنی که به اندازه کافی در شیر گاو موجود نیست و به این شیرها اضافه می‌شود، آهن است که برای کودکان، بسیار مفید است.

جایگزین شیر مادر
جایگزین شیر مادر

آیا شیر خشک جایگزین کامل و مناسبی برای شیر مادر است؟

گاهی اوقات مادر به دلایل مختلف توانایی شیر دادن به فرزندش را ندارد ، در این شرایط مادر ناگزیر است از شیر خشک برای تغذیه ی کودکش استفاده کند. اما آیا این ماده ی غذایی تمام فامتور های شیر مادر را در بردارد و می تواند غذای کاملی برای کودک باشد؟

با همه چیزهایی که درباره مضرات ندادن شیر مادر به شیرخواران گفته ایم، در برخی از موارد خاص به توصیه پزشکان مادران مجبورند فرزند دلبندشان را با شیرخشک تغذیه کنند.آماده کردن شیرخشک برای شیرخوار مثل آشپزی نیست که مجبور باشید چند ساعت وقت برای آن بگذارید فقط کافی است چند قاشق شیر را در مقداری آب جوشیده بریزید و خوب تکان دهید اما همین کار ساده نکات مهمی دارد که هر مادری اگر مجبور است به هر دلیلی به فرزندش شیرخشک دهد، باید آنها را رعایت کنند.

به خصوص اینکه امکان ابتلا به اسهال کودکانی که شیرخشک می خورند بیشتر است و در معرض بیماری های بیشتری هستند.

سیستم ایمنی بدن شیرخوار هنوز به خیلی از میکروب ها ایمن نشده است. پس باید شیرخشک را بنا به تجویز متخصص اطفال با مقدار مشخص به فرزندتان بدهید و هنگام تهیه شیر تمام نکته های بهداشتی را رعایت کنید:

تاریخ مصرف قوطی:

به هیچ وجه شیرخشک تاریخ گذشته به فرزندتان ندهید. ممکن است شما و همسرتان تصمیم بگیرید برای صرفه بیشتر اقتصادی چند کارتن شیرخشک تهیه کنید. در چنین موقعیتی باید دقیقا حساب کنید فرزندتان تا یک مدت زمان مشخص چقدر شیر مصرف می کند تا تاریخ مصرف شیرها نگذرد.

ظاهر قوطی:

قوطی شیرخشک باید فاقد فرورفتگی باشد. در غیر این صورت ممکن است لایه قلع اندود داخل قوطی ترک بخورد و باعث فساد پودر داخل آن شود.

شرایط نگهداری:

گرما و سرمای شدید، مواد تشکیل دهنده شیرخشک را خراب می کنند بنابراین قوطی شیرخشک را در جای خشک و خنک نگه دارید. نگهداری شیرخشک در یخچال کار درستی نیست و بهترین محل نگهداری آن، کابینتی دور از اجاق، فر، کانال های دستگاه های تهویه و لوله های آب گرم است. دمای بهینه نگهداری شیرخشک ۲۴ ۱۲ درجه سانتی گراد است. از نگه داشتن قوطی های شیرخشک در فریزر یا در معرض نور مستفیم آفتاب خودداری کنید.

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا