روماتیسم نوجوانان چیست؟
روماتیسم نوجوانان یکی از مشکلاتی است که به دلایل مختلف برای نوجوانان رخ می دهد. در این بیماری مفاصل بدن شروع به درد گرفتن می کرد. شما باید به پزشک مراجعه کنید تا مشکل را شناسایی کرده و درمان آن را معرفی کنند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره روماتیسم نوجوانان اطلاعاتی تقدیم تان می کنیم.
روماتیسم نوجوانان چیست؟
بیماری روماتیسم در کودکان، روماتیسم ایدیوپاتیک ( بدون علت مشخص ) نوجوانان (juvenile idiopathic arthritis, or JIA ) نامیده می شود و در واقع مجموعه ای از بیماری هایی است که بخاطر بروز علائم مشابه تحت یک نام قرار گرفته اند. این بیماری می تواند در هر سنی شروع شود ولی اغلب قبل از سن 5 سالگی شایع تر است. هر دو گروه دختران و پسران (با شیوع بیشتر در دختران) را تحت تاثیر قرار می دهد.روماتیسم نوجوانان ( JIA ) یعنی:
– روماتیسم قبل از اینکه فرزند شما به سن 16 سالگی برسد شروع می شود.
– علت این بیماری هنوز مشخص نیست.
-یک یا تعداد بیشتری از مفاصل کودک شما دچار التهاب شده است. این بدان معناست که مفاصل آنها متورم، دردناک و سفت شده و نمی توانند بطور طبیعی آن را حرکت دهند.
نکات کلیدی و مهم:
به هر حال شما و دیگر افراد خانواده نقش مهمی در بهبود شرایط موجود خواهید داشت: استفاده از بهترین درمان های ممکن، همکاری با متخصصین روماتولوژیست جهت دریافت داروهای مناسب و تمرینات ورزشی مفید و در نهایت آمادگی برای مقابله با مشکلات احتمالی از جمله اقداماتی است که به پیشرفت درمان کودک شما کمک خواهد کرد.
پیش بینی اینکه بیماری روماتیسم چگونه فرزند شما را تحت تاثیر قرار می دهد بسیار مشکل است، چرا که هر فردی بیماری متفاوتی دارد و به داروها عکس العمل متفاوتی نشان می دهد. برای این بیماری درمانی وجود ندارد اما بسیاری از کودکان و جوانان رو به بهبودی می روند، بدین معنا که نشانه های بیماری در آنها گاهی برای همیشه از بین می رود.به گزارش آسان طب؛ از هر ۳ کودک ۲ نفر مشکلات فیزیکی بزرگسالان را به میزان کم و یا اصلا نخواهند داشت. اما برای بعضی از کودکان و جوانان رماتیسم مشکلات بلند مدتی را به وجود خواهد آورد، همانند:
– ادامه استفاده از داروها
– تخریب مفاصل
– ضعیف شدن استخوان ها (پوکی استخوان)
– نیاز به جایگزینی مفاصل
علائم روماتیسم نوجوانان
چندین نوع روماتیسم نوجوانان وجود دارد که همگی باعث التهاب می شوند. نشانه ها بدون هیچ دلیل روشنی از روزی به روز دیگرتغییر می کنند.
-اگرچه بعضی از نشانه ها شبیه روماتیسم بزرگسالان است، اما این بیماری خاص کودکان است و علائم مخصوص به خود دارد.
-بعضی افراد جوان با روماتیسم نوجوانان ، آرتریت بسیار خفیفی خواهند داشت و نشانه های بیماری پس از چند سال ناپدید شده و گاهی برای همیشه از بین می رود.
-بین ۶۰-۵۰ درصد افراد جوان با روماتیسم نوجوانان همانند بزرگسالان مشکلات فیزیکی کمی دارند و یا اصلا مشکلی ندارند.
تشخیص بیماری روماتیسم نوجوانان
از آنجا که آزمایش خاصی برای تشخیص روماتیسم وجود ندارد پزشکان تصمیم گیری های خود را بر پایه آنچه فرزند شما به آنها می گوید، آنچه شما در مورد فرزندتان به آنها می گویید، آنچه که آنها از طریق معاینه پیدا می کنند و در بعضی کودکان و جوانان با انجام آزمایشاتی در رد احتمال وجود دیگر بیماری ها، قرار می دهند.
چه آزمایشات تشخیصی برای روماتیسم نوجوانان وجود دارد؟
۱-آزمایش خون
۲-آزمایشات چشم:
لازم است کودک شما جهت تشخیص التهاب چشم بطور منظم تحت معاینات چشم پزشکی قرار بگیرد. این کار توسط متخصصین چشم پزشکی صورت می گیرد.
نوعی از التهاب چشم که در ارتباط با شایع ترین نوع روماتیسم نوجوانان است التهاب چشمی مزمن (chronic anterior uveitis ) است که فاقد هرگونه نشانه ای اعم از درد یا قرمزی چشم می باشد و این بدان معناست که این بیماری بدون انجام تست خاصی به نام slit lamp قابل تشخیص نیست. (Slit lamp دستگاهی در چشم پزشکی ها که دارای لامپی با شدت نور بالاست و می تواند پرتو نازکی از نور را به داخل چشم متمرکز کرده و به همراه یک بیومیکروسکوپ به بررسی بخش های مختلف چشم انسان اعم از بیرونی، داخلی و انتهایی پرداخته و به چشم پزشک در تشخیص مشکلات بینایی کمک می کند). اگر این بیماری بدون درمان ادامه پیدا کند می تواند منجر به کوری فرد شود، اگرچه انجام آزمایشات منظم و درمان های مناسب احتمال این اتفاق را کم می کند.
اگر پس از انجام این تست، التهاب چشم توسط پزشک متخصص تایید شد، قطره های مناسب چشمی جهت کاهش التهاب، تورم و احتمالا فشار بالای داخل چشم تجویز می شود. بیشتر کودکان مبتلا به التهاب چشم با موفقیت درمان می شوند و بعد از مدتی می توان درمان آنها را کم و یا متوقف کرد.
اگر پزشک به JIA سیستمیک ( منتشر ) در کودک شما مشکوک شود احتمالا نیاز به آزمایشات متعددی برای رد احتمال وجود سایر بیماری ها دارد. بعنوان مثال:
-گرفتن نمونه مغز استخوان برای رد احتمال سرطان خون
-انجام ام-آر-آی و یا اسکن اولتراسوند برای تشخیص اینکه مفاصل به چه میزان تحت تاثیر قرار گرفته اند.
-عکسبرداری با اشعه ایکس که معمولا در اولین مراجعه کودک شما به بیمارستان صورت می گیرد و احتمال وجود سایر بیماری هایی که منجر به درد استخوان و مفاصل می شود را رد می کند.
درمان روماتیسم نوجوانان
در صورت قطعی شدن بیماری روماتیسم نوجوانان ضروری است بیمار تحت درمان دارویی منظم قرار گیرد. در صورت عدم درمان در سیر بیماری مفاصل تخریب شده و اعضای دیگر بدن مانند چشم آسیب خواهد دید.
اقدامات درمانی برای روماتیسم جوانان : روماتیسم نوجوانان
برای درمان روماتیسم جوانان به تیمی از کارشناسان (تیم چند رشته ای) نیاز می باشد. برای اینکه بتوانید بهترین مراقبت ها و درمان های پزشکی را برای کودکتان فراهم کنید لازم است یک همکاری همه جانبه بین شما، تیم پزشکی و مسئولین مدرسه کودکتان وجود داشته باشد.
بهترین اقدامات درمانی عبارت است از:
۱- درمان اولیه با داروهای موثر
۲- یک برنامه ورزشی منظم و پویا
3-برای دست یافتن به نتایج مطلوب، کاهش سرعت بیماری و اثر تخریبی آن بر مفاصل لازم است کودک شما مناسب ترین درمان را در بهترین زمان ممکن دریافت کند. در همین راستا، شروع تمرینات ورزشی کودک شما را به تحرک واداشته و مفاصلش را از تخریب حفظ می کند.
درمانهای دارویی روماتیسم نوجوانان :
تیم روماتولوژیست کودک شما، با استفاده از داروهایی با کمترین اثرات جانبی بیماری روماتیسم را کنترل می کنند. داروهای مورد استفاده در این بیماری شامل موارد زیر می باشد:
۱- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی ( NSAIDs )
۲- استروئیدهای خوراکی و تزریقی در نقاط خاص بدن
۳- داروهای اصلاح کننده ضد روماتیسمی ( DMARDs )
۴- داروهای تعدیل کننده سیستم امنیتی
۵- داروهای بیولوژیک
فیزیوتراپی و کاردمانی روماتیسم نوجوانان :
در اولین جلسه فیزیوتراپی، فیزیوتراپ حرکت مفاصل، کشش ماهیچه ها و نحوه راه رفتن و انجام فعالیت های روزانه کودکتان را بررسی کرده و بر اساس آن یک برنامه ورزشی متناسب با وضعیت موجود کودکتان طراحی می کند. او همچنین به شما نشان می دهد که چطور در منزل این تمرینات را انجام دهید. با موافقت شما و نظر پزشک معالج، ممکن است لازم باشد با مسئولین مدرسه درمورد محدود کردن فعالیتهای کودکتان و چگونگی همراهی او با سایر هم کلاسیهایش صحبت کنید.
فیزیوتراپ، شما و کودکتان را در ارتباط با تاثیر روماتیسم بر فعالیتهای تفریحی، مدرسه و مراقبت های آینده راهنمایی می کند. همچنین برای تطبیق دادن کودک با شرایط کلاس درس، استفاده از صندلی های خاص و یا میزهای چرخشی را به شما پیشنهاد می دهد. ضمن اینکه در صورت نیاز شما را به یک اورتوتیست یا پودیاتریست معرفی می کند تا با تجویز کفی های طبی یا دیگر وسایل کمکی درد را در بیمار کنترل و به تحرک او کمک کنند. گاه بعضی از کودکان در مدرسه از مچ بندهای طبی استفاده می کنند که در عین آزاد بودن انگشتان برای نوشتن، به مچ دست نیز استراحت می دهد. همچنین ممکن است در شرایط خاص نیاز به بستن آتل (معمولا در شب) جهت کشیده نگه داشتن زانوها داشته باشد که این کاملا به نظر پزشک معالج و فیزیوتراپیست کودکتان دارد.
جراحی روماتیسم نوجوانان
بیشتر افراد جوان مبتلا به روماتیسم نیاز به جراحی ندارند مگر اینکه شرایط آنها خاص و حاد باشد.
کمک به خود روماتیسم نوجوانان
شیوه صحیح زندگی شامل تمرینات منظم ورزشی، خواب و استراحت و تغذیه متعادل سرشار از میوه، سبزیجات و فیبر برای هر فردی بخصوص کودکان لازم است.
رژیم غذایی روماتیسم نوجوانان
شواهدی مبنی بر استفاده از یک رژیم غذایی خاص و یا اجتناب از بعضی غذاها در کودکان و جوانان مبتلا به روماتیسم مشاهده نشده است. چه بسا استفاده نکردن از بعضی مواد غذایی برای سلامت عمومی کودک شما مضر نیز باشد. مهمترین مسئله داشتن وزن متعادل در کودک است تا از فشار بیش از اندازه بر مفاصل جلوگیری شود. اگر کودک شما اضافه وزن دارد بهترین پیشنهاد استفاده کردن از یک رژیم غذایی سالم و متعادل شامل کلسیم و ویتامین D برای استحکام و سلامت استخوان ها و پرهیز از فست فود ها و بطور کلی مواد غذایی حاوی شکر و چربی زیاد می باشد. البته تمرینات ورزشی منظم نیز به حفظ وزن متعادل کمک میکند.استفاده از مکمل های غذایی مانندe امگا ۳ و مولتی ویتامین ها در بهبودی و سلامت بیمار موثر هستند.
همچنین شما میتوانید اطلاعاتی در مورد یکی از گیاهان مهم در درمان رماتیسم را در این لینک ( خواص فلفل قرمز ) مطالعه و استفاده لازم رو ببرید.
تمرینات ورزشی و استراحت
تمرینات ورزشی منظم نقش مهمی در سلامتی بیماران مبتلا به روماتیسم بازی می کند. ورزش باعث بهبودی حرکت مفاصل و تقویت عضلات ضعیف می شود و قلبی سالم را به شما هدیه می کند و احساس بهبودی را در فرد بیشتر می کند.
برای اینکه کودکتان بطور منظم تمرینات ورزشی را انجام دهد پیشنهاد های زیر توصیه می شوند:
۱- ذهن کودکتان را در ارتباط با تمرینات ورزشی مثبت کنید تا این کار برای او از یک کار سخت و طاقت فرسا به یک تفریح سرگرم کننده و قسمتی از بازی تبدیل شود.
۲- یک برنامه روتین روزانه بریزید و ساعتی از روز را برای ورزش انتخاب کنید که اشتیاق کودک بیشتر باشد؛ مثلا قبل از یک برنامه تلویزیونی مورد علاقه او.
۳- تمرینات کششی به برطرف نمودن خشکی صبحگاهی مفاصل کمک می کند.
۴- جداولی طراحی کنید و با دادن نمرات مثبت و در نهایت هدیه دادن به کودکتان او را تشویق کنید.
۵- شما باید کودکتان را برای شرکت در فعالیت های ورزشی تشویق کنید. هرگونه فعالیت بدون تماس فیزیکی مثل شنا، دوچرخه سواری و پیاده روی ورزش های مناسب تری هستند.
کودک شما به استراحت زیاد نیاز ندارد، بجز مواردی که در فاز بحرانی و شدید بیماری روماتیسم قرار گرفته باشد و احساس بیماری و خستگی کند. شما باید او را تشویق کنید تا آنجا که ممکن است فعالیت داشته باشد. اگر بیمار برای خوابیدن مشکل داشته باشد از راهنمایی پزشک معالج و روانشناس کمک بگیرید.
روماتیسم نوجوانان یکی از مشکلاتی است که بسیاری درگیر ان می شوند. برای تشخیص روماتیسم نوجوانان باید ازمایشات و معاینات لازم توسط پزشک انجام شده و تشخیص داده شود.
برای درمان روماتیسم نوجوانان هم پزشک به شما دارو می دهد و هم ورزشهایی را میدهد که باید در منزل انجام دهید.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب درباره روماتیسم نوجوانان تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.
سلامخسته نباشید .
منهمسرم روماتیسم نوجوانی داره و قصد داریم بچه دار بشیم ولی همسرم میترسه که به بچه هم سرایط کنه و بچه هم مبتلا به رماتیسم بشه .اگه میشه راهنمایی کنید .
37سال سن دارم. مبتلا به بیماری اسپوندلیت آنکیلوزان شده ام. از سال 92تشخیص داده شد. لطفاً در مورد مراحل درمان دارويي و رژيم غذايي و… و اصلاح مشکلات جسمی و فیزیکی مرا از راهنمایی هایتان بهره مند نمایید. با تشکر