چگونه بیماری گال (جرب) را درمان کنیم؟
بیماری گال یا جرب یک بیماری پوستی مانند شکل است که عدم رعایت بهداشت در آن تاثیر گذار است. عاملی که سبب بروز نشانه های بیماری گال می شود نوعی هیره بخصوص است. این بیماری از طریق تماس نزدیک بدنی از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره بیماری گال یا بیماری جرب اطلاعاتی را در اختیارتان می گذاریم.
بروز بیماری گال (جرب)
عامل مولد بیماری گال هیره است. بیماری گال در سراسر جهان، بخصوص در کشورهای عقب مانده و همچنین در مناطقی که موازین بهداشتی بخوبی رعایت نمی شود، بسیار متداول است. یکی از مشخصه های گال این است که تغییرات زیادی در بروزش روی نمی دهد. به نظر می رسد که اپیدمی این بیماری هر 15 سال یک بار روی دهد. در سالهای اخیر بروز بیماری گال به طرز چشمگیری افزایش یافته است. این افزایش بروز بیماری احتمالاً به خاطر نوع ایمنی طبیعی است که هیره بدست آورده است. گزارش های جدید تر در مورد بروز بیماری گال حاکی از آن است که این ایمنی در حال کاهش است. ژانویه، آوریل و نوامبر به علل نامعین از ماه هایی است که بروز بیماری در بریتانیا در اوج خود است.
تاریخچه بیماری گال (جرب)
بیماری جرب یا گال از قرن 17 شناخته شده است. گفته می شود که گال اولین بیماری در تاریخ بشر است که علت ابتلا به آن مشخص شده است.
عامل مولد بیماری گال نوعی هیره به نام سارکوپت گال (sarcoptes scabies) است.
علل ابتلا به بیماری گال
عاملی که سبب بروز نشانه های بیماری گال می شود نوعی هیره بخصوص است. هیره بالغ ماده فقط نیم میلیمتر طول دارد و دقیقاً شبیه یک لاک پشت بسیار زیر است. هیره ماده با ایستادن روی سرش وارد پوست می شود و زیر آن نقب می زند. این نقب زدن به موازات سطح پوست ادامه می یابد و حین حرکت تخمک گذاری نیز می کند. این نقب زدن مسیری به شکل اس انگلیسی (S) بوجود می آورد که با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت است و از علائم مشخص این بیماری است. مشاهده این مسیرها می تواند دشوار نیز باشد، زیرا بسیار ریز است و اغلب به علت التهاب پوست که ناشی از خاراندن است، مخدوش شده است.
مشخصات و علائم گال (جرب) بیماری گال
از علائم گال یا جرب خارش شدید آن است. این خارش در طول شب به علت گرمای بدن، شدیدتر می شود و نه تنها مسیر حرکت هیره تحریک پذیر می گردد، بلکه تمام بدن به خارش می افتد. تصور می شود که این تحریک پذیری به علت حساسیت بسیار زیاد و تعمیم یافته پوست نسبت به حضور هیره باشد. بثورات پوستی که همراه با گال بروز می کند بسیار متغیر است. به عنوان مثال، نقاط برجسته تاول مانند در کنار نقاط برجسته قرمز رنگ که به خاطر خاراندن زیاد تماماً با شیارهایی که در پوست ایجاد شده مغشوش شده است دیده می شود. ضمناً به علت همین خارش ممکن است پوست دچار عفونت شود.
اغلب پیدا کردن نقبهایی هیره ها ایجاد می کنند، به علت ضایعات متعددی که بر روی پوست ایجاد میشود، کار دشواری است.
گال معمولاً بیشتر در اطراف مچ ها، زیر بازو ها، میان انگشتان دست و در جاهایی از بدن که با لباس تنگ پوشیده شده است مثل کمر و کشاله ران ظاهر می شود.به گزارش آسان طب، سایر نواحی بدن نیز ممکن است آلوده شود، اما معمولاً کف دست ها، کف پاها، صورت و قسمت فرق سر درامان می ماند. (در این مورد یک استثنا وجود دارد و آن این است که هرگاه نوزادان به گال مبتلا شوند صورت و دست هایشان نیز آلوده می شود.)
تشخیص بیماری گال یا جرب اغلب با تاخیر صورت می گیرد، زیرا در میان ضایعات مختلفی که بر روی پوست ایجاد شده است پیدا کردن مسیرهایی که هیره ها با نقب زدن بوجود می آورند، کار آسانی نیست. در صورتی که بیش از تحریک پذیری پوست باشد باید مسئله مورد بررسی قرار گیرد.
این بیماری از طریق تماس نزدیک بدنی از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. گال از طریق لباس یا رختخواب قابل سرایت نیست.
شما میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد علائم دیگر گال را در اینجا ( علائم گال ) مطالعه و استفاده کنید.
روشهای درمان گال (جرب) درمان بیماری گال
برای درمان گال چندین نوع ترکیبات دارویی وجود دارد، امولسیون بنزوات بنزیل احتمالاً موثرترین و معروف ترین آنها است. این امولسیون باید به سراسر بدن کودک بجز سر و گردن مالیده شود. بعد از یک حمام گرم دارو را به تمام بدن بمالید و بگذارید کاملاً خشک شود. این کار دو شب متوالی باید صورت گیرد تا از نابود شدن هیره ها در هر مرحله از رشد که باشند اطمینان حاصل شود. در صورتی که بر اثر خاراندن زیاد عفونت ثانوی بیش از حد ایجاد شود که تقریباً جلوگیری از آن غیر ممکن است تجویز یک آنتی بیوتیک مناسب ضروری خواهد بود. در صورتی که یک نفر از اعضای خانواده مشکوک به ابتلا به بیماری جرب است و جوش در بدنش ظاهر شده یا خارش مداوم دارد باید تمام اعضای خانواده با هم درمان شوند.
یکی از عواقب ناخوشایند بیماری جرب این است که حتی پس از درمان مناسب و کافی هنوز خارش به مدت چندین هفته ادامه خواهد داشت. برای مقابله با چنین شرایطی می توان از کرم های مخصوصی که در دسترس نیز هست استفاده کرد.
برای از بین بردن بوی ناخوشایندی که به علت درمان با امولسیون بنزوات بنزیل بر روی ملافه و لباس خواب باقی می ماند، باید مطابق معمول آنها را شست. پس از اتمام درمان کودک می تواند به مدرسه برود.
بیماری گال یک بیماری پوستی است که علایم گوناگونی دارد. این بیماری همانطور که در شکل میبینید به صورت برجستگی های پوستی قرمز رنگ ظاهر می شود که همراه با خارش است .
سعی کنید اثلا ان را نخارانید. چون جایش میماند.
اگر علایم بیماری گال را در خود دیدی سریعا به پزشک مراجعه کنید تا شما را درمان کند. اگر خیلی طول بکشد جای زخم ها در بدنتان میماند.
امیدواریم از اطلاعاتی که د راین بخش از اسان طب درباره بیماری گال تقدیمتان کردیم بهره کافی را برده باشید.
منبع : AsanTeb.com