علایم سرطان سینه و روش درمان سرطان سینه
علایم سرطان سینه اکثرا قابل شناسایی است. ولی گاهی هم از ظاهر مشخص نمی شود و با آزمایش های مشخصی معلوم خواهد شد. برای همین است که میگویند خانم ها چند وقت یکبار تستهایی مثل مامو گرافی و پاپ اسمیر و … را برای تشخیص بیماری های زنانه باید بدهند. از علایم سرطان سینه میتوان به برجستگی هایی در سینه یا آمدن مایعی از نوک سینه و … اشاره کرد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب برخی علایم سرطان سینه و راههای تشخیص و درمان آن را به شما معرفی می کنیم.
سرطان سینه را بیشتر بشناسیم
امروزه زنان بیشتری به دلیل بهبود درمانها و معاینات می توانند با سرطان سینه مقابله کنند. اگر بافت غیرطبیعی یا سرطانی در مراحل اولیه اش شناسایی شود درمان آن آسانتر خواهد بود.
دانشمندان به دنبال راههای بهتر برای تشخیص، درمان و حتی پیشگیری از سرطان سینه هستند. برخی سرطان را در سطح سلولی بررسی می کنند تا بفهمند کدامیک از تومورها خطر کمتری دارند و می توان آنها را بدون درمان رها کرد. دیگر دانشمندان درمانهای هدف را ارائه می دهند که تاثیرات جانبی کمتری دارند و به دنبال راههایی برای بیشتر کردن مدت حیات هستند. از داروهای خاصی در حال حاضر برای کمک به پیشگیری از سرطان سینه در برخی از زنانی که ریسک ابتلای بالا دارند استفاده میشود.
سرطان سینه چیست ؟
سرطان سینه دومین سرطان رایج ( بعد از سرطان پوست ) در زنان است. مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند اگرچه نادر است. ریسک ابتلا به سرطان سینه در زنان با افزایش سن بیشتر میشود. سابقه خانوادگی و شخصی نیز بر شانس ابتلا تاثیر می گذارد. اگر یکی از افراد درجه یک مبتلا بوده باشد ریسک ابتلای فرد به سرطان سینه افزایش می یابد. هر چه زنی بیشتر در معرض هورمون استروژن قرار گیرد ریسک ابتلا در او افزایش می یابد. یعنی هر چه در زنی قاعدگی زودتر شروع شود، هر چه دیرتر فرزند اول خود را به دنیا آورد و هر چه دیرتر یائسه شود، خطر ابتلا در او بیشتر است. قرار گرفتن در معرض اشعه رادیواکتیو و دیگر فاکتورهای محیطی نیز می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
علایم سرطان سینه
علایم سرطان سینه را گاها می توان دید یا احساس کرد. علایم سرطان سینه عبارتند از توده ای در سینه یا زیر بغل، درد سینه، سخت شدن غیرطبیعی پوست سینه، ترشحات نوک سینه یا تغییر در شکل یا اندازه سینه. داشتن یک یا چند تا از این علایم سرطان سینه الزاما به معنای داشتن سرطان نیست. در واقع، اغلب توده ها غیر سرطانی هستند اما در مورد هر یک از این علائم باید با پزشک مشورت شود.
حتی قبل از ظهور علائم، با تستهای غربالگری می توان سرطان را در مراحل اولیه شناسایی کرد. ماموگرافی یا عکس اشعه ایکس به کاهش تعداد مرگ و میرها از سرطان سینه در میان زنان 40 تا 70 ساله مخصوصا افراد بالای 50 سال منجر شده است.
اگرچه هیچ تست غربالگری کامل نیست اما ماموگرافی ریسک مردن از سرطان سینه را کاهش می دهد. اگرچه ماموگرافی هم نقصهایی دارد. گاهی در ماموگرافی تومورهایی شناسایی میشود که در طولانی مدت ضرری ایجاد نمی کنند اما به هر حال درمان میشوند.به گزارش آسان طب؛در چنین مواردی، زنان ممکن است درمان های سمی (toxic therapies )برای تومورها استفاده کنند که شاید خطری برای زندگی آنها نداشته باشند. به علاوه گاهی ممکن است ماموگرافی نتیجه مثبت کاذب داشته باشد. نتیجه مثبت کاذب می تواند سبب ترس و اضطراب و به دنبال آن آزمایشاتی که مورد نیاز نباشند شود.
علارغم این نگرانی ها، ماموگرافی یک تست غربالگری موثر باقی مانده است. با ماموگرافی میتوان 80 تا 85 درصد سرطانهای سینه را شناسایی کرد. ماموگرافی هنوز بهترین تست غربالگری موجود است اگرچه از عکسبرداری هایی مثل MRI، عکسبرداری مافوق صوت و توموگرام های سینه نیز مخصوصا در زنانی که ریسک بالایی دارند استفاده میشود.
متخصصان پیشنهاد می دهند که زنان بالای 40 سال با یک پزشک مشورت کنند و در مورد ریسک ابتلای خود به سرطان با او گفتگو گرده و با هم تصمیم بگیرند که چه زمانی برای شروع پایش ماموگرافی بهتر است. برخی از زنان ممکن است تا 50 سالگی هم نیاز به ماموگرافی نداشته باشند. پایش هم مثل درمان باید بر اساس ویژگی های فردی تعیین شود.
داده ها نشان می دهند که اگر در سن 50 سالگی ماموگرافی شروع شود و هر دو سال یکبار این آزمایش تکرار شود ابتلا به سرطان20 درصد کاهش می یابد.
همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با علایم سرطان سینه که پیشتر بصورت مجزا به آن پرداخته شده است به این لینک ( علایم سرطان سینه ) مراجعه و بهره لازم رو ببرید.
درمان سرطان سینه
وقتی سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شد، مهمترین درمان جراحی و پرتودرمانی است. با لامپکتومی (توده برداری) محل مبتلا برداشته میشود اما برخی زنان به ماستکتومی یعنی برداشتن کل بافت سینه نیاز پیدا می کنند. از شیمی درمانی یا داروهای مقابله با سرطان ممکن است قبل یا بعد از جراحی استفاده شود. در برخی موارد آنکولوژیستها از داروهای مورد هدف (targeted drugs ) یا هورمون درمانی برای درمان انواع خاصی از تومور استفاده می کنند.
زمانی که سرطان به دیگر قسمتهای بدن گسترش یافت دیگر درمان موثری وجود ندارد. با این وجود، با درمانهای جدید می توان سرطان هجومی سینه را کنترل و طول عمر را طولانی تر کرد. در سالهای اخیر در تحقیقاتی مشخص شد که ترکیب دو دارو می تواند طول عمر زنان یائسه را که مبتلا به رایج ترین نوع سرطان هجومی سینه هستند را افزایش دهد.
پیشگیری از سرطان سینه
وقتی صحبت از پیشگیری از سرطان است، راهکارها می توانند بسته به ریسک ابتلای هر زن متفاوت باشند. زنانی که ریسک بالاتری دارند عبارتند از آنهایی که در حال حاضر در یک سینه سرطان دارند و آنهایی که مادر، خواهر یا دخترشان مبتلا به سرطان است مخصوصا اگر قبل از سن 50 سالگی سرطان در آنها شناسایی شده باشد.
اگر سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه یا تخمدان داشتید، حتما برای ارزیابی به یک متخصص ژنتیک مراجعه نمائید. در یک تست ژنتیک به دنبال ژن های BRCA می گردند. زنانی که جهشهای خاصی در BRCA داشته باشند ریسک ایجاد سرطان سینه تا حد زیادی افزایش داشته که با افزایش سن این ریسک بیشتر میشود.
اگر زنی جهش در BRCA داشته باشد باید تصمیم گرفته شود که در چه سنی و چگونه با آن مقابله شود. او باید بین جراحی پیشگیرانه و کنترل شدید آن یکی را انتخاب کند.
ماستکتومی پیشگیرانه، یا جراحی و برداشتن یک سینه به ظاهر سالم، یک گزینه برای زنانی است که ریسک ابتلا به سرطان در آنها بالا است. زنانی که قصد انجام این جراحی تهاجمی را دارند باید با پزشک خود در مورد ریسک ابتلایشان به سرطان، روند جراحی، عوارض بالقوه آن و راههای جایگزین جراحی صحبت کنند.
حقیقات نشان داده اند که کاهش قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن می تواند شیوه دیگری برای کم کردن ریسک ابتلا به سرطان سینه باشد. یک شیوه پیشگیرانه استفاده از داروهایی است که جلوی تاثیرات استروژن را می گیرند. دو تا از چنین داروهایی عبارتند از تاموکسیفن و رالوکسیفن که گاها برای زنانی که ریسک بالای ابتلا دارند تجویز میشود. رالوکسیفن را فقط می توان برای زنان یائسه تجویز کرد. هر دوی این داروها عوارض جانبی جدی می توانند داشته باشند. با این وجود، مزایای بالقوه آنها برای پیشگیری و درمان مشوق استفاده از آنها است. تحقیقات اولیه در مورد پیشگیری از سرطان سینه در زنانی که ریسک ابتلای بالا دارند نشان می دهد که تاموکسیفن و رالوکسیفن هر کدام ریسک ابتلا را تا حدود 50 درصد کاهش می دهند.
داروی اگزمستان که میزان استروژن ایجاد شده در بدن را کاهش می دهد نیز برای پیشگیری از سرطان سینه در زنان یائسه ای که ریسک ابتلا در آنها بالا است موثر بوده است. اگزمستان معمولا بعد از درمان سرطان سینه برای کاهش ریسک عود مجدد سرطان تجویز میشود.
اگر از این داروها استفاده نشود ممکن است فرصت از دست برود. زنانی که ریسک ابتلا به سرطان در آنها بالا است باید در مورد مزایا و مضرات بالقوه مصرف این داروهای پیشگیرانه با پزشک خود مشورت نمایند.
مهم نیست که ریسک ابتلا به سرطان در شما چقدر است می توانید با ایجاد تغییرات سالم شانس ابتلا به بیماری را کمتر کنید. غذاهای سالم بخورید، مصرف الکل را کاهش دهید، سیگار نکشید و ورزش مرتب داشته باشید. با پزشک خود در مورد راههای کاهش ریسک ابتلا به سرطان صحبت نمائید.
انتخابهای آگاهانه در مقابله با سرطان سینه
در موارد زیر با پزشک خود مشورت نمائید.
- اگر متوجه توده یا بافت سختی در سینه یا زیر بغل خود شدید.
- اگر متوجه تغییری در اندازه یا شکل سینه تان شدید.
- اگر سرطان در خانواده شما ارثی است.
- در مورد زمان شروع و هر چند وقت یکبار باید ماموگرافی انجام دهید.
- در مورد انتخاب درمان و ریسکهای احتمالی اگر که سرطان در شما تشخیص داده شد.
در مورد آزمایشات تحقیقاتی بالینی که تا حالاصورت گرفته است.
سرطان سینه یکی از انواع سرطان شایع در زن هاست که باید سریعا کنترل شود. برای همین است که میگویند هم در خانه مدام خود را معاینه کنید و هم در بیرون 6 ماه یکبار تستهای مامو گرافی و پاپ اسمیر و … را برای جلوگیری یا درمان به موقع سرطان ها انجام دهید.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب درباره سرطان سینه تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.