علت و درمان بیماری قند (دیابت)
بیماری قند یکی از بیماری های رایجی است که خیلی ها مخصوصا در سنین بالا به آن مبتلا هستند. البته در سنین جوانی هم این بیماری وجود دارد. چه برای درمان و چه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری دو گزینه اصلی کم مصرف کردن مواد شیرین و عصبی نشدن است. خیلی ها وقتی عصبی می شوند قندشان بالا می رود. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره علت و درمان بیماری قند اطلاعاتی را تقدیم تان می کنیم.
بیماری قند چیست ؟
دستگاه گوارش جذب نشاسته ها و قند های موجود در غذات را عهده دار است و آن ها را به گلوکز تبدیل می نماید، همان قندی که بدن به عنوان سوخت استفاده می کند. انسولین هورمونی است که به وسیله لوزالمعده برای کنترل گلوکز خون ساخته می شود. بدون انسولین بدن نمی تواند گلوکز را مصرف یا ذخیره نماید، اگر انسولین نباشد قند اضافی در خون باقی می ماند.
بیماری قند یا همان دیابت شامل دو نوع است:
بیماری قند نوع اول وقتی است که لوزالمعده برای ساخت انسولین وا می ماند، که معمولاً در کودکی یا نوجوانی اتفاق می افتد. (البته در هر سنی ممکن است پیش آید). کسانی که مبتلا به بیماری قند نوع اول هستند باید روزانه انسولین تزریق نمایند.
بیماری قند نوع دوم وقتی اتفاق می افتد که سلول های بدن در برابر انسولین مقاوم می شوند و مقدار گلوکز که سلول ها از آن استفاده می کنند کاهش می یابد. نوع دوم بیماری قند بیشتر در سالمندان بخصوص افرادی که وزن اضافی و سن بالاتر از 40 سال دارند بروز می کند.
آنها که دچار قند نوع دوم هستند قادرند قند خون را از طریق کنترل وزن، تمرین های ورزشی منظم و تغذیه سالم تنظیم نمایند. به گزارش آسان طب،بعضی هم به تزریق انسولین یا دارو های درمانی برای پایین آوردن قند خون نیاز دارند.
راه کنترل بیماری قند توسط کشمش را در اینجا ( کنترل قند ) مطالعه و استفاده کنید.
عوامل خطر برای بیماری دیابت نوع دوم عبارتند از :
- بیش از 40 سال
- اضافه وزن (20 درصد بیشتر از وزن ایده آل)
- سوابق تاریخی و خانوادگی بیماری قند
- زایمان نوزاد بیش از 5/4 کیلوگرم یا سابقه بیماری قند در دوران بارداری
علائم بیماری قند
علائم بیماری قند مبهم است و به ندرت خود شخص متوجه آن می شود مگر هنگامی که به پزشک مراجعه نمایید:
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار (بخصوص در شب)
- افزایش اشتها
- از دست دادن وزن به طور غیر منتظره
- خستگی
- ترمیم کند زخم
- عفونت های پوستی
- عفونت های عود کننده مهبل (واژن)
- اشکل در نعوظ
- کاهش بینایی
- خارش و سوزش، ضعف در دست و پا
برای تشخیص بیماری قند، به آزمایش خون نیاز است. آزمایش گلوکز خون به راحتی انجام می شود و خطری ندارد. از پزشک در مورد آزمایش و نوع تغذیه و امساک سوال نمایید.
پیشگیری از بیماری قند
در حال حاضر درمان شناخته شده ای برای جلوگیری از بیماری قند نوع اول وجود ندارد. برای بیماری قند نوع دوم می توان بوسیله ورزن منظم و ایجاد وزن متناسب اقدام کرد.
درمان خانگی قند خون
اطمینان داشته باشید که می توانید بیماری دیابت را کنترل نمایید.بیماری دیابت نیاز به تغییرات فاحش و طولانی و همیشگی دارد و احتیاج به مقاومت و استقامت در طول زندگی است. تمرکز بر درمان به سرعت تغییر روند زندگی بیمار قندی دارد.
- رژیم غذایی سالم به تنظیم قند خون و حفظ وزن سالم کمک می نماید. توجه ویژه به غذاهای کم چربی داشته باشید.
- ورزش و تمرین هوازی منظم را برای کمک به تنظیم قند خون انجام دهید زیرا خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد. با پزشک معالج برای تعیین نوع فعالیت بدنی که روی قند خون موثر باشد و اجراء درمان مورد نیاز همکاری نزدیک داشته باشید.
بر حسب نحوه دلخواه برای کنترل قند خون و سطح و شدت مشکل درمان قند به راهنمایی های زیر توجه کنید:
- زمان و محتوای هر نوبت غذا
- نوع و چگونگی ورزش
- اندازه خستگی و توانمندی
- اگر دستگاه اندازه گیری گلوکز دارید، قند خون را بر طبق دستور پزشک اندازه گیری کنید. این اندازه گیری کمک می نماید تا متوجه واکنش ها نسبت به ورزش وغذاهای مختلف بشویم و به این صورت می توان توازن گلوکز را قبل از اینکه از کنترل خارج شود اصلاح نمود.
- داروی تجویز شده را برابر دستوریکه راهنمایی شده اید مصرف نمایید. مصرف داروی زیاد موجب افت قند از حد طبیعی خواهد شد. همین که بتوانید ورزش و رژیم غذایی را ادامه دهید به داروی کمتری نیاز خواهید داشت. با پزشک معالج در این مورد هم مشورت کنید.
- بهداشت پا و انگشتان پا را به دقت رعایت کنید. بیماری قند به عصب و عروق آسیب می رساند و جریان خون را مختل و خطر عفونت را افزایش می دهد. به بریدگی و زخم توجه داشته باشید و سریعاً هر آسیب که برای پا اتفاق می افتد را درمان کنید.
- پرده شبکیه که در عقبه چشم قرار دارد توسط چشم پزشک بررسی گردد. تغییرات چشم تا زمانی که کاملاً پیشروی نماید. علائم زیادی ندارد درمان به موقع چشم را از آسیب مصون می دارد.
- فشار خون را اندازه بگیرید.
- هر سال واکسن آنفولانزا را تزریق نمایید.
- کلسترول و چربیهای خون را بررسی کنید.
- سیگار را ترک نمایید و از دود سیگار دوری کنید.
شما میتوانید از گیاهان مفید دارویی برای درمان بیماری دیابت خود استفاده کنید که در اینجا ( درمان قند خون ) در مورد آنها توضیحات کامل شرح داده شده است.
چه موقع به پزشک مراجعه شود؟
برای کسی که بیماری قند دارد و هوشیاریش را از دست داده با فوریت های پزشکی سریعاً تماس بگیرید.
اگر نشانه های قند بالا در شخصی که بیماری قند دارد بیشتر شود :
- افزایش و تکرر ادرار
- تشنگی بیش از حد
- کاهش دید
- تنفس سریع
- نفس بوی میوه داشته باشد
اگر نشانه های قند پایین 15 دقیقه بعد از این که بیمار غذا یا مواد قندی خورده باشد:
- خستگی، ضعف، تهوع
- گرسنگی
- تیرگی
- تیرگی دید و دو بینی
- افزایش ضربان قلب
- گیجی، بهم خوردگی و تغییر قیافه شبیه حالت مسمومیت
- اگر قند خون با اندازه گیری خارج از میزان توصیه شده پزشک باشد.
- در انجام آزمایش قند خون ، اگر مشکوک به بیماری قند شدید.
پس همان طور که درباره بیماری قند متوجه شدیم بایداولا از ان پیشگیری کنیم. یعنی مراقب میزان قند مصرفی خود باشیم . همچنین اگر دچار بیماری قند و دیابت شدیم مراقب کنترل ان باشیم تا شدت پیدا نکند. اگر بیماری قند خیلی شدید شود حتی می تواند منجر به مرگ شود. یکی از عوارض بیماری قند شدید اینست که پاهایمان شدیدا زخم می شود اما ما هیچ دردی حس نمیکنیم. در صورتی که بخاطر این زخم هر ادم سالمی از درد به خودش میپیچید. تا جایی که میتوانید میزان قند مصرفی در روزتان را حتی اگر قند ندارید کاهش دهید .
بیماری قند اکثرا به خاطر خوردن زیاد قند و شیرینی جات است. این بیماری سابقه ارثی هم دارد. همچنین وقتی عصبی می شویم شدت بیماری افزایش می یابد. گاهی وقتها اوضاع انقدر خراب می شود که مثلا گوشه ای از پا زخم شدیدی شده ولی ما اصلا متوجه نمی شویم. اگر قند ندارید از همین الان مراقبت کنید تا دچار این مشکل نشوید . تا میتوانید قند کم بخورید . همچنین شیرینی و مربا و هر چیز شیرین دیگر را کم بخورید. اگر هم که قند دارید مراقب باشید که بیماری تان خطرناک تر نشود.
منبع : AsanTeb.com