هپاتیت A ؛علائم،پیشگیری و درمان
هپاتیت a یا همان یرقان قدیم یکی از بیماری هایی است که خیلی افراد به دلایل مختلف به آن مبتلا می شوند. از علایم هپاتیت آ میتوان به دل درد، تهوع، بی اشتهایی، تب و … اشاره کرد. این بیماری بیشتر از راه مدفوع یا دهان به دیگران منتقل می شود. پس باید نکات ایمنی را رعایت کنید تا هم خودتان مبتلا نشوید و هم اگر مبتلا شدید به دیگران انتقال ندهید. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره بیماری هپاتیت a اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
هپاتیت A چیست ؟
هپاتیت A با نام یرقان در زبان عام مشهور است. بیماری هپاتیت A شروع ناگهانی ای با علائم تب، بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و دل درد دارد و بعد از چند روز علائم زردی بروز میکند. بروز بیماری هپاتیت A به صورت اشکال بدون نشانه بالینی و پنهانی مشخص می شود. بیماری هپاتیت A از لحاظ اپیدمیولوژیک مشابه فرم هپاتیت E است.
نکته » بیماری HAV یک بیماری بومی در همه نقاط جهان است. تعیین بروز واقعی آن به سبب این که بخش بزرگی از آن بدون علامت مشکل است.
علل بیماری زا در بیماری هپاتیت A
هپاتیت A (هپاتیت آ ) مانند جبهه نبرد است! آنترو ویروس تیپ 72 از خانواده پیکورنا ویروس های RNA دار مثبت 72 نانومتر است. علت این که ویروس HA جزء آنترویروس ها قرارگرفته به خاطر این است که این ویروس مانند ویروس های روده است.
عمدتاً عودهای دوره ای دارد و در کشورهای در حال توسعه بالغین مصون هستند. وقوع اپیدمی نیز نادر است.
هر گاه شرایط محیطی نامطلوب باشد از جمله وجود اغذیه و آب آلوده خود باعث نوعی اپیدمی می شود.
مقاومت ویروس
ویروس در عرض 5 دقیقه جوشاندن از بین میرود. گند زداهای انتخابی در مورد آن فرمالین و کلر است.
مخزن بیماری هپاتیت A
انسان تنها مخزن بیماری است بسیاری از آلودگی ها از فرم خفیف و بدون علامت ناشی می شود.
سرایت هپاتیت A
بیماری از فردی به فرد دیگر از راه مدفوعی – دهانی رخ می دهد. بیشتر دفع عامل از راه مدفوع 2-1 هفته قبل از شکایات است. همزمان با پیدایش پادتنها در خون میزان دفع کاهش می یابد.
- انتقال مستقیم در هم جنس بازان مرد گزارش شده است.
- تشخیص ویروس در مدفوع نشانه آلودگی کنونی است.
دوره نهفتگی هپاتیت A
50-15 روز و بطور متوسط 30-28 روز است ولی در کل بستگی به مقدار ویروس وارده دارد.
دوره سرایت
عفونت زایی در نیمه دوم دوره کمون تا چند روز بعد از شروع زردی است اکثر بیماران بعد از یک هفته بعد از شروع زردی غیر مسری می شوند.
عوامل مربوط به میزبان
در افراد مستعد در هر سنی احتمال وقوع بیماری هپاتیت است. ولی در کل شدت بیماری هپاتیت با افزایش سن بیشتر می شود. به گزارش آسان طب،بیماری در کودکان در سن مدرسه و بالغین جوان شایعتر است. البته قابل ذکر است که بیماری به شدت تحت تاثیر وضعیت زندگی است. باید خاطر نشان ساخت هر دو جنس در برابر بیماری حساسیت دارند.
ایمنی
از لحاظ ایمنی در اوایل بیماری پادتن IgM مشخص می شود. وجود آن آزمون انتخابی در عرض 24 ساعت برای تشخیص بیماری است. IgM نشانه ایمنی در مقابل بیماریست که سالها پایدار می ماند.
عوامل محیطی
شرایط بد بهداشتی و تراکم جمعیت از عواملی است که انتشار آلودگی را سهل تر می سازد همانطور که قبلاً ذکر شد همه گیری ها از راه آب و مواد خوراکی آلوده ایجاد می شود. در مناطق معتدل بیماری در ماه های آخر پاییز و زمستان بروز می نماید.
- تشخیص در کودکان فقط بواسطه آزمایش های کبدی انجام می پذیرد.
- اکثر موارد مرگ در سنین بالا است که سیر بیماری شدید دارند.
- تشخیص در کل بر اساس یافتن پادتن ضد ویروس در سرم بیمار در دوره حاد و نقاهت بیماری است.
- علی رغم موارد تشخیصی ذکر شده، مشاهده ذرات HAV در مدفوع یا پادگن هپاتیت A در مدفوع، تشخیص افزایش عیار Anti-HAV نیز از راه هایی است که می توان بیان نمود.
راه های انتقال بیماری هپاتیت a
انتقال از دو راه مدفوعی – دهانی و راه غیر روده ای صورت می پذیرد که البته نوع اول راه انتقال اصلی هپاتیت A می باشد و به ندرت از راه تزریقی انتقال صورت می پذیرد.
پیشگیری از ابتلا به هپاتیت a
- مبارزه با مخزن
کاری است بسی دشوار؛ زیرا بیشتر موارد آلودگی در دوره پنهانی روی می دهد. بیماری درمان ویژه ای ندارد. بیماری هپاتیت آ اکثراً در گروه های پایین جامعه قرار دارد. استراحت در دوره بیماری، گند زدایی مدفوع و لوازم آلوده توصیه می شود.
در مورد گند زدایی هیپوکلریت سدیم 0/5 درصد قویاً توصیه می شود.
- مبارزه با انتقال
آموزش جامعه، رعایت بهداشت فردی، دفع بهداشتی فضولات انسانی، تامین آب آشامیدنی سالم استفاده از سرنگ های یکبار مصرف توصیه می شود.
تجویز گلوبولین ایمن انسانی به کلیه اطفال زیر 2 سال که در محیط آلوده قرار دارند توصیه می شود. در مسافرینی که قصد مسافرت به مناطق اندمیک را دارند هم، تزریق ایمنوپگلوبولین توصیه می شود. به دنبال تزریق ایمنو گلبولین ممکن است ابتدا هپاتیت پنهانی یا بدون علامت بروز کند که ایمنی فعال – انفعالی می دهد (تزریق عضلانی از محلول 16 درصد به مقدار 0/2 ml به ازاء واحد وزن بدن).
درمان هپاتیت A با واکسن
واکسنی که هم اکنون در مورد هپاتیت A موجود است یک نوع غیر فعال ویروسی است که در 3 نوبت عضلانی تزریق می شود که البته ایمنی زایی آن تحت بررسی است.
در موارد تماس در افرادی که با مواد غذایی سر و کار دارند همه افراد باید ایمونوگلبولین دریافت دارند. این کار باید تا 2 هفته بعد از آخرین تماس صورت پذیرد.
هپاتیت a موضوع این بخش از اسان طب بود . در اینجا درباره علت ابتلا به هپاتیت آ و همچنین راههای درمان هپاتیت a اشاراتی کردیم. امیدواریم از این اطلاعات بهره مند شده باشید.
منبع : Asanteb.com