رشد کودک از منظر روانشناسان
رشد کودک از دیدگاه روانشناسان به رشد ذهنی و رشد حرکتی تقسیم می شود . رشد ذهنی در رشد کودک شامل رشد فطری ، رشد احساسی و رشد زبانی است . رشد حرکتی معمولا به رشد خالص حرکتی و رشد حرکتی ظریف تقسیم می شود .
رشد کودک از منظر روانشناسان
چیستی و چرایی رشد کودک یعنی این که یک کودک چه می کند و چه موقع آن کار را انجام می دهد . چیستی رشد کودک سبب شده است که تحقیقات زیادی روی هزاران کودک انجام شود تا بفهمیم که یک کودک مثلا در حدود چه سنی را همی افتد یا حرف می زند . نمودارهای رشد فراوانی وجود دارند که شما می توانید به آنها مراجعه کنید و ببینید که ایا کودک دقیقا کاری را که متناسب با سن او هست انجام می دهد یا خیر .
الگوی رشد کودک با نوزادی با دیگری متفاوت است . یک کودک ممکن است از نظر قوای کلی بدنی و هماهنگی اعضا ، فوق العاده پیشرفته و به عبارتی نوزاد پهلوان باشد . با وجود این او ممکن است در گرفتن اشیاء با انگشتانش و یا حرف زدن مهارت کافی نداشته باشد . به گزارش آسان طب کودکانی که بعدها در انجام تکلیف مدرسه خود مهارت و هوش زیادی نشان می دهند ، ممکن است در ابتدای امر بسیار کند باشند . از سوی دیگر کودکانی که استعداد متوسطی از خود نشان می دهند ، ممکن است بعد ها به سرعت پیشرفت کنند .
مقایسه بسیار دقیق تک تک عناصر کودک با کودک ارائه کار صحیحی نیست . نکته مهم این است که کودک در مجموع و از همه جنبه ها رشد کند . از این گذشته ، مراحل رشد در انسان ها به این شکل هستند که گاهی به شکل جهش هایی پیش می روند و گاه به عقب باز می گردند . غالبا قبل از یک جهش رشدی ، یک عقب گرد وجود دارد . والدین در هنگام مشاهده این عقب گرد ها به هیچ وجه نباید دستپاچه شوند و در تسریع رشد کودک بکوشند . هیچ نشانه ای دال بر این موضوع وجود ندارد که تلاش مستمر و فشرده والدین در جهت اموزش راه رفتن یا صحبت کردن یا خواندن و نوشتن در سالهای اولیه زندگی کودک ، منافع طولانی مدتی به همراه داشته باشد ، بلکه بر عکس ممکن است کودک را دچار مشکلاتی سازد و پدر و مادر او را خسته و عصبی کند . کودکان به محیطی نیاز دارند که در آن بتوانند مهارت های ذهنی و حرکتی متناسب با سن خود را به دست آورند و کسی آنها را برای این کار تحت فشار قرار ندهد .
دنباله گیری رشد کودک با نگرانی و احساسات متناقض
هنگامی که کودک رشد سریعی دارد شما با غرور به او و خودتان که او را به وجود آورده اید ، نگاه می کنید . هنگامی که او با اشتیاقی چشمگیر کارهای بزرگی را انجام می دهد و جهان حیرت انگیز اطراف خود را کشف می کند ، انگار شما دوباره به عالم دلپذیر کودکی خود باز می گردید و آن را تجربه می کنید .
ولی اگر نشانه هایی در او ببینید که انگار به نسبت رشد قبلی خود و یا در مقایسه با بچه های دیگری که در اطراف خود می شناسید ، از پس کارهایی بر نمی اید ، به سرعت نگران می شوید . در این گونه موارد شما نه تنها دچار اضطراب می شوید ، بلکه خودتان را مقصر می دانید که چرا وظیفه تان را درست انجام نداده اید . همه پدر و مادرهای خوب همین طور هستند و فکر می کنند که ایا از کودکشان درست مراقبت کرده اند و یا ایا از نظر توارث به او خصلت های خوبی را منتقل ساخته اند و پیوسته دنبال این می گردند که ببینند ایا در گذشته خود دچار خطائی نشده اند که حالا کودکشان دچار عوارض آن شده باشد .
یادتان باشد گه الگوی اولیه رشد کودکان شما منحصر به خود اوست و بیش از هر چیز به فطرت و طبیعت او بستگی دارد (البته به شرط آنکه انگیزه های رشدی کافی در اطرافیان او وجود داشته باشند ). او همانگونه رشد می کند که مسیر طبیعی زندگیش به او نشان می دهد ، بنابراین به نمودار رشد به خاطر آرامش خاطر خود نگاه کنید ، ولی مطمئن باشید که نمک آن را زیاد کرده اند . هر وقت هم که در مورد تاخیر رشد کودک دچار نگرانی و تردید شدید با پزشک یا پرستار اشنای خود مشورت کنید .
از رشد کودک خود لذت ببرید .
سعی کنید از تمام مراحل رشد کودک خود چه کمی زود و چه کمی دیر باشند ، لذت ببرید . نکته مهم این است که بپذیرید رشد کودک شما کاملا طبیعی است . خیلی بد است که هنگامی که می توانید از رشد کلی کودک خود لذت ببرید ، به خاطر تغییرات اندک و بی اهمیتی که در رشد او مشاهده میکنید ، دچار نگرانی شوید .
منبع :
asanteb.com