تب حاد روماتیسمی و علایم بالینی
تب حاد روماتیسمی یا RF یک پروسه التهابی است که خود نتیجه عوارض دیررس آنژین استرپتوکوک B همولیتیک گروه A در گلو است. این بیماری عمدتا مفاصل، قلب، سیستم عصبی مرکزی، پوست و قسمتهایی از بافت همبند پوست را گرفتار می کند. تب حاد روماتیسمی گرچه در هر سنی ممکن است بروز کند ، ولی 90% موارد سن شیوع در 5-15 سالگی است، البته زیر 5 سالگی هم بیماری دیده می شود ، ولی زیر 2 سالگی نادر است . بالای 15 سالگی هم بروز RF مشاهده می شود ولی با شیوع کمتر . بیماری تب حاد روماتیسمی RF بدنبال آنژین چرکی B-St همولیتیک عارض می شود .در این بخش درباره تب حاد روماتیسمی اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
تب حاد روماتیسمی چیست؟
تشخیص این بیماری عمدتا بالینی است . از روی کرایتریاهای بالینیی به تشخیص RF می بریم . اما برای تایید لازم است ردپایی از St را ردیابی کنیم و ثابت کنیم که این بیماری روی زمینه آنژین St شکل گرفته است . همه کسانیکه آنژین دارند به تب حاد روماتیسمی دچار نمی شود . بر حسب همولیتیک گروه A ممکن است منجر به RF شود . بر حسب اینکه ضایعات اگزوداتیو فارنزیت در مرحله اپیدمیک باشد یا اسپورادیک ، ممکن است بین 1-3% گرفتاری ایجاد شود .
علایم بالینی تب حاد روماتیسمی
عمده ترین علامت بالینی در تب روماتیسمی RF گرفتاری مفصل به صورت پلی آرتریت است و معمولا به طور حاد بروز می کند و در صورتیکه قلب بیمار دچار کاردیت بشود علایم بشکل مزمن به سیر خود ادامه می دهد . علایم جلدی خیلی زود بروز می کند و خیلی زود محو می شود . بیشتر در طب اطفال این علایم را میبینیم . علایم بالینی RF یک سری علایم اصلی هستند و یک سری علایم فرعی .
علایم اصلی تب حاد روماتیسمی
پلی آرتریت در راس است . 2/3 بیماران RF سابقه آنژین 2 الی 3 هفته قبل را می دهند . 1/3 بقیه ممکن است در خاطرشان نباشد چون ضایعات اگزوداتیو ممکن است بتدریج بهبود یابد و توجهی به آن نشود . در هر صورت پس از گذشت 1-4 هفته (به طور متوسط دو هفته) بعد از یک آنژین استرپتوکوکی B همولیتیک گروه A علایم بیماری و در راس ، پلی آرتریت بروز می کند . پلی آرتریت خصوصیت مهاجر بودن را دارد . به گزارش آسان طب مفاصل بزرگ اندام تحتانی را گرفتار می کند یعنی زانو – مفصل مچ پا و در مراحل بعدی ممکن است مفصال دست را گرفتار کند ، گرفتاری شانه در RF نادر است ولی ممکن است بروز کند . آرتریت در RF یک آرتریت حاد است .
علایم فرعی تب حاد روماتیسمی
1-تب : تب Remmitant است یعنی در طول روز نوسان می کند . معمولا در عصر و شب شدید می شود و در صبح کمتر می شود .
2-آرترالژ یا دردهای مفصلی
3-میالژیا درد های عضلانی
4-درکریز حاد ممکن است دچار خون دماغ شود .
5-کرامپ های شکمی یا درد شکمی
6-دیسانتری یا اسهال خونی
با چه مکانیسمی تب حاد روماتیسمی RF بروز می کند ؟
سه مکانیسم وجود دارد .
مکانیسم اول : آنتی ژنی از Ag های St هنگامیکه وارد بدن شد مستقیما روی Target قرار گرفته و ایجاد پروسه التهابی بکند .
مکانیسم دوم : Ag وارد بدن شده ، Ab می اید و با آن ایجاد کمپلکس می کند ، این کمپلکس روی تارگت قرار می گیرد و باعث بروز بیماری می شود .
مکانیسم سوم : Ag وارد بدن می شود ، Ab بر علیه آن ایجاد می شود ، Ag بتدریج محو می شود ،Ab روی Agهای نسجی مشابه اثر می کند که به این واکنش راکسیون متقابل گویند .
بنابراین فرضیه سوم از طریق وایمیونیته هومورال ممکن است باعث بروز بیماری شود . به گزارش آسان طب در همین فرضیه احتمال هست که لنفوسیتهای حساس شده از طریق ایمیونیته سلولار روی ارگانها اثر کرده و خاصیت سایتوتوکسیک خود را اعمال کنند و باعث بروز پروسه التهابی شوند .
ایراد فرضیه اول :
Ag مستقیما روی تارگت یا باید زمانش خیلی کوتاه باشد ، چون Ag می اید اثر می کند و اثرش تمام می شود و دوم اینکه اینطور نیست که آنتی ژنی به سلول های بدن ضربه بزند و بدن اقدامی نکند و راکسیونی نشان ندهد ، پس بعید به نظر می رسد که Ag مستقیما بیاید روی Targt و ایجاد پروسه التهابی بکند .
سه مکانیسم برای بروز تب روماتیسمی وجود دارد که در بالا به بیان ان پرداختیم. همچنین گفتیم تب روماتیسمی علایم مختلفی مثل تب و کرامپ های شکمی و … دارد.
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از اسان طب درباره تب روماتیسمی تقدیمتان کردیم بهره مند شده باشید.
منبع : asanteb.com