بیماری پریودنتال : پیشگیری و شیوع
بیماری پریودنتال یکی از بیماری های مختص دهان و دندان است که باید اطلاعات پزشکی درباره ان را بدانید. بیماری پریودنتال بیماری بافتهای نگهدارنده دندانها می باشد. این نکته را یاداوری میکنیم که بافتهای نگهدارنده دندانها عبارتند از لثه، الیاف اتصال دهنده دندان به استخوان و بافت استخوانی اطراف دندان. اگر بهداشت دهان ودندان به درستی رعایت نشود با ایجاد پلاک دندانی و ترشح سموم از میکروبهای آن بافتهای مجاور تحت تاثیر قرار میگیرند.
بیماری پریودنتال چیست ؟
اگر مشکلی در هر یک از اجزا، نگهدارنده دندان در استخوان ایجاد شود فرد دچار بیماری پریودنتال شده است. بیماری پریودنتال با بیماریهای قلبی، سکته مغزی، سرطان ریه، دیابت، بیماریهای دهان، مری و پانکراس در ارتباط است. عوامل این بیماری نیز استعداد ژنتیکی، سیگار کشیدن و تغییرات هورمونی در زنان و دختران که لثه را حساستر کرده و التهاب لثه بوجود میآید.افراد مبتلا به بیماریهایی مثل دیابت و سرطان که توانایی مبارزه با عفونت در آنها کم میشود و داروهایی که ترشح بزاق را کاهش میدهد نیز جزء عوامل این بیماری است.
شیوع بیشتر بیماری پریودنتال در افراد دیابتی
بیماری پریودنتال در افراد دیابتی و کسانی که قند خون دارند از افراد عادی بیشتر است. در این افراد در صورت عدم کنترل دیابت، پاکت های پریودنتال عمیق باعث تحلیل شدید استخوان ها، آبسه و تاخیر در ترمیم می شود. همچنین عفونتهای حاصل از بیماری پریودنتال باعث تحریک واسطه های پیش التهابی و ساخته شدن محصولات نهایی بیشتر حاصل از اکسید اسیون گلوکز می شود.یک مطالعه روی 113 بیمار مبتلا به بیماری لثه ای و دیابت نوع 2 نشان می دهد که درمان پریودنتال با جرم گیری و تجویز آنتی بیوتیک داکسایکلین باعث کاهش عوارض بیماران می شود.
علائم و پیشگیری از بیماری پریودنتال
به گزارش مجله پزشکی آسان طب، بیماری پریودنتال علایم خاص خود را دارد که در زیر به برخی از انها اشاره میکنیم . همچنین در مورد راههای پیشگیری از بیماری پریودنتال هم راههایی را برایتان گرد اوری کرده ایم .
بهترین راه برای پیشگیری بیماری پریودنتال ، کنترل و از بین بردن پلاک میکروبی روی دندان است. مصرف شیرینی را کاهش دهید تا باعث کاهش رشد پلاک میکروبی روی دندان ها شود. بیش از همه از مواد قندی و شیرینی های که بر روی دندان می چسبند، (مانند انواع شکلات ها، خرما، گز، پاستیل ها، سوهان و…) دوری کنید. البته مصرف مناسب و متعادل مواد قندی برای سلامت شما ضروری است.
پس از غذا خوردن ، پلاک دندانی را توسط مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ، برای کاهش و جلوگیری ناراحتی لثه باید بردارید . پلاک دندانی هر روز دوباره تشکیل می شود پس مهم است که حداقل روزی یکبار کاملاً آنرا بردارید. نهایتاً شما توسط معاینات مرتب دندانپزشکی می توانید از ابتلا به بیماری پریودنتال جلوگیری به عمل آورید و دندانپزشک شما با معاینه مستقیم و گرفتن عکس های رادیوگرافی می تواند شما را “چک آب” کند. همچنین لازم است دندانپزشک وضعیت دندان های مصنوعی کامل و پارسیل شما را چک کند.