خوشه صمغی گندم یا عسلک گندم
بیماری خوشه صمغی گندم یا عسلک گندم که در اصطلاح انگلیسی yellow gum disease گفته می شود . ابتدا در سال 1915 در دره salt lake valley ایلت یوتای امریکا مشاهده و گزارش شده است . در ایران بیماری خوشه صمغی گندم ابتدا در سال 1339 از قریه ایدلوی مراغه جمع آوری و توسط شریف تشخیص و گزارش گردیده است . سپس امانی در سال 1345 روی بیماری زائی عامل بیماری که از روی نمونه هایی که قبلا توسط بامدادیان از مزارع دزفول جمع آوری نموده بود یک سری بررسی ها و مطالعاتی را انجام داده است .
خوشه صمغی گندم چیست ؟
به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ،بیماری خوشه صمغی گندم در بعضی از مناطق گندم خیز دنیا مانند : چین ، هند ، استرالیا ، مصر و قبرس وجود دارد . در کشورما این بیماری در استان های آذربایجان ، گرگان ، اصفهان ، کرمان ، فارس و خوزستان دیده می شود . آمار دقیقی از خسارت این بیماری در دست نیست ولی در سالهای اخیر خسارت آن در مناطق جنوب مخصوصا خوزستان جنبه اقتصادی به خود گرفته به طوری که مزارعی که تقریبا در اثر حمله این بیماری معدوم شده بود دیده شده در این استان همه ساله این بیماری کم و بیش وجود دارد ولی در سایر استان ها به تناسب آب و هوا بعضی سالها خسارت بیماری کم و بیش وجود دارد ولی در سایر استان ها به تناسب آب و هوا بعضی سالها خسارت بیماری جنبه اقتصادی به خود می گیرد . بوته میری پنبه و نشانه های بیماری
نشانه های بیماری خوشه صمغی گندم
بارزترین نشانه های بیماری خوشه صمغی گندم وجود صمغ زرد رنگ روی خوشه گندم می باشد و اگر از نزدیک و با دقت خوشه ها را معاینه کنیم گلوم و گلومل و ریشکها به صمغ آلوده هستند و در داخل گلوم و گلومل به جای بذر ، توده متراکم صمغ دیده می شود . در حالت پیشرفته بیماری خوشه صمغی گندم گلوم و گلومل کوچک مانده و به محور خوشه می چسبند و تخمدان رشد نمی کند و در بسیاری از موارد خوشه به علت چسبندگی از غلاف خارج نشده و از طرفی به علت ادامه رشد گیاه ، دم خوشه پیچ خوردگی پیدا می کند . صمغ که از توده باکتری عامل بیماری تشکیل شده از ابتدا لزج و چسبنده بوده و بعدا خشک و شکننده می شود . بوته های گندم مبتلا کوچکتر و ضعیف تر از بوته های سالم می باشد . روی برگ های گندم در نزدیکی خوشه نوار طولی بی رنگ که روی ان صمغ وجود دارد ظاهر می شود .
مبارزه با خوشه صمغی گندم
نماتود گندم در انتقال بیماری خوشه صمغی گندم نقش عمده ای داشته و باکتری بدون دخالت نماتود نمی تواند بیماری زا باشد و لذا برای از بین بردن این بیماری باید با ناقل شان مبارزه نمود . برای مبارزه با نمادتوم گندم در صورتیکه بذر از مزارع آلوده جمع آوری شده باشد با بوجاری گال نماتود را از بذر گندم می توان سوا کرد ویا اینکه بذر را از مزارع سالم انتخاب و برای کشت مورد استفاده قرار داد . ضمنا تناوب زراعی را به مدت حداقل دو سال بایستی مراعات کرد .
خوشه صمغی گندم یکی از بیماری های گیاه گندم است که در این قسمت شما را با ان اشنا کردیم. اگر شما اطلاعات بیشتری درباره ان دارید در بخش نظرات بیان کنید.
منبع :
asanteb.com