پوسیدگی خاکستری پیاز و راه مبارزه
علایم پوسیدگی خاکستری پیاز خیلی زود پس از برداشت محصول و انبار کردن به روز می نماید . پوسیدگی از ناحیه گردن پیاز ویا از محل های زخم شده دیگری شروع شده و به طرف پائین پیشرفت می کند . پیاز ابتدا نرم می شود و در قسمتهای سطحی لکه های گودی به وجود آمده و پس از فساد بافت ، پوشش قارچی خاکستری رنگی که در واقع اسپورها هستند روی آن تشکیل می گردد .
پوسیدگی خاکستری پیاز از بیماریهای پیاز
اگر پیاز را با چاقوی تیزی به دو نیم کنیم نسج سالم و معمولی پیاز نیز دیده خواهد شد . در فاصله نسج سالم و قسمت خاکستری ، قسمتی از بافت گیاهی حالت پختگی و آب افتادگی دارد و نشانه پیشرفت میسلیوم قارچ عامل بیماری پوسیدگی خاکستری پیاز می باشد . پیاز آلوده چندی بعد به صورت مجموعه فلسهای خشک و خاکستری و سبک در می اید و درون آن اسکلرت یا سختینه تشکیل می شود . اگر چه بیماری همیشه از مزرعه سرچشمه می گیرد ولی علائم خسارت آن در مزرعه بسیار به ندرت دیده می شود .
مبارزه با بیماری پوسیدگی خاکستری پیاز
پیازهای سفید رنگ مانند پیاز نوع آلفا که بافت آن ابدارتر است در مقابل بیماری پوسیدگی خاکستری پیاز حساس بوده و پیازهای قرمز و زرد رنگ تا حدودی مقاوم می باشند . در مورد مبارزه شیمیایی علیه بیماری پوسیدگی خاکستری پیاز بررسی و آزمایشات متعددی توسط منوچهری و شیرزادی انجام گردیده که به طور خلاصه توصیه ها و نتایج آزمایشات به شرح زیر است :
1-برای مصرف آشپزخانه پیاز قرمز یا زرد تهیه شود که نسبت به بیماری مقاومند .
2- پیاز در هنگام برداشت باید کاملا رسیده باشد و علامت رسیدن اینست که25 تا 50 درصد ساقه ها شروع به زرد شدن کرده باشند .
3- 20 تا 40 روز قبل از برداشت باید از آبیاری مزرعه خودداری کرد .
4- پیازها را باید با ساقه سبز از زمین بیرون آورد . قبل از برداشت ساقه ها نباید شکسته یا بریده یا چرانده شوند .
5- به گزارش اخبار پزشکی سایت آسان طب ،برداشت باید روزهای آفتابی و خشک صورت گیرد . پیاز با ساقه سبزشان باید مدت 20-40 روز در معرض آفتاب قرار بگیرند . هر گاه باران روی پیاز برداشت شده ببارد آلودگی فوق العاده شدید می شود لذا در هوای مشکوک باید پیازها را به زیر سقف که در عین حال آفتاب داشته باشد منتقل شود .
6- ساقه سبز پیاز پس از آنکه چندی در معرض آفتاب قرار گرفت خشک می شود و به راحتی جدا می گردد . بنابراین باید پیازها را پاک کرده و به انبار منتقل نمود و آنها را در قشرهای نازک یک یا دو ردیفه در طبقاتی که با تخته درست شده جا داد . بهتر است از انبار کردن پیازهای زخمی شده و پیازهاییکه طوقه کلفت دارند خودداری نمود و انها را زودتر به مصرف رسانید . سیاهک آشکار گندم و راه مبارزه با ان چیست ؟
منبع :
asanteb.com