خواصی که لیمو عمانی دارد و شما نمیدانید
لیمو عمانی یک چاشنی خوشمزه برای غذاها مخصوصا قرمه سبزی است و در کنار طعمی که به غذاها می دهد فواید زیادی هم برای سلامتی دارد. از خواص لیمو عمانی میتوان به خاصیت خنک کنندگی ، اشتها آور ، ضدعفونی کننده و مقوی معده اشاره کرد. همچنین لیموعمانی دارای ویتامین c ، پتاسیم و کلسیم است که برای سلامتی لازمست. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره مهمترین خواص لیمو عمانی اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
لیمو عمانی
لیمو عمانی یا لیمو امانی، لیمو ترش شیسه یا تغن (به لاتین: Citrus aurantifulia) میوهٔ خشکشده ایست که بهعنوان چاشنی در غذاهای خاورمیانه ای خصوصاً ایرانی استفاده میشود. لیمو عمانی تازه رنگ خردلی داشته و بسیار ترش است، بهطوریکه تازهاش را معمولاً نمیتوان بهتنهایی مصرف کرد، بنابراین آن را در آفتاب خشک میکنند تا داخل آن به رنگ سیاه درآید. رنگ پوستهٔ خارجی آن از زرد قهوهای تا سیاه بوده و آنرا بهصورت چاشنی در غذا مورد استفاده قرار میدهند. لیمو عمانی بهصورت گرد کوبیدهشده یا درسته عرضه میشود.
لیمو عمانی همان لیمو ترش معمولی خشک شده است . اما شهرت آن به اسم لیمو ” عمانی ” به دلیل این است که شهر عمان پایتخت کشور اردن معروف ترین نوع لیمو را دارد . کشورهای اردن، لبنان و فلسطین بین سایر کشورها از نظر محصولات مرکباتی ، بسیار به نام هستند و طعم و عطر این محصولاتشان مثل پسته دامغان یا سیب اهر و یا زعفران قائن و خربزه مشهد!! شهرت جهانی دارد. ولی بعضی ها به اشتباه، این لیمو را لیموی عمانی می نامند. چنانکه میدانید کشور عمان فاقد هر نوع محصولات مرکباتی معروف است و زیتون این کشور بسیار معروف است !
در مورد استفاده از لیمو عمانی ، بهتر است به جای سوراخ کردن پوست لیمو با چنگال، لیمو را با چاقو از وسط ببرید و هسته های آن را خارج کنید و به همین صورت داخل خورش استفاده کنید تا به جای طعم پوست لیمو ، از طعم و عطر خود لیمو بهره مند شوید.بعضی ها نیز از گرد لیمو عمانی استفاده می کنند که در بعضی از خوراک ، باعث کدر و تیره شدن رنگ خوراک میشود .
به گزارش آسان طب معروف ترین روش استفاده از لیمو عمانی نیز همان روش خیساندن در آب ولرم و بعد سوراخ کردن پوست لیمو و استفاده از آن داخل خورشهاست که راجع به این موضوع قبلا کاملا توضیح داده ام . در این روش بیشتر از آنکه عطر و مزه لیمو داخل خورش شود ، خورش مزه پوست لیموی خشک شده میگیرد و روش زیاد جالبی به نظر نمیرسد.
خواص بی نظیر لیمو عمانی
لیمو عمانی خیلی ترش است . خنک کننده ، اشتها آور ، ضدعفونی کننده و مقوی معده و دارای ویتامین Cاست. دم کرده لیمو عمانی بهترین هدیه برای بیماران فشار خون است ، با کمک رادیو اکتیوی که در لیمو و جود دارد جلوی پیری را خواهد گرفت . ترشی لیمو نه تنها برای مبتلایان به زخم معده مضر نیست بلکه صد در صد هم مفید است و از فلج کودکان جلو گیری می کند .لیمو عمانی ضد سر طان نیز هست. در شبه جزیره مالایا برگ های لیمو عمانی را له می کنند و برای سر درد روی پیشانی می گذارند تا سردرد خود را خوب کنند. این میوه از نظر کلسیم و پتاسیم غنی است و از نظر ویتامین C از سایر مرکبات پیشی گرفته و به عنوان کاهنده فشار خون و چربی خون شناخته شده است. خوردن دم کرده آن اغلب با چای و گل گاو زبان در کاهش فشار خون موثر است. برای افراد با فشار خون طبیعی نیز مصرف دم کرده آن با عسل یا نبات پیشنهاد می شود. لیمو عمانی از نظر طب سنتی خنک کننده، اشتها آور، ضدعفونی کننده، مقوی معده، ضد نفخ، موثر برای رفع عوارض کمبود ویتامین C، مسکن سردرد، التیام دهنده ی سرفه و سرماخوردگی است. این چاشنی به دلیل مواد آنتی اکسیدانی، ضدسرطان شناخته شده و در دفع مواد صفراوی موثر است.
مواد تشکیل دهنده لیمو عمانی
مواد متشکله لیمو عمانی را ترکیبات تلخ، فلاونوئیدها، اسید سیتریک، املاح، ویتامین ها به ویژه ویتامین C و مواد فرار تشکیل می دهد.
عمده ترین ترکیبات موجود در روغن فرار گیاه را لیمونن، آلفا-ترپینئول، گاما ترپینن، ترپینولن، 1 و 8 سینئول و لینالول تشکیل می دهد.
لیموعمانی هنگام خشک شدن به دلیل عمل تخمیر، کمی تلخ می شود که این تلخی در مزه آن نیز احساس می شود. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از تلخ شدن غذا پیش از افزودن، تخم های آن را درآورید.
لیمو عمانی درسته در خورشت ها و خوراک ها محل تجمع روغن غذا خواهد بود. بنابراین خوردن آن توصیه نمی شود.
بهترین نوع لیموعمانی در مناطق مختلف جنوب و جنوب شرقی ایران نظیر بندرعباس، میناب، جهرم و شیراز و صادراتی آن در اردن پرورش می یابد.
لیموعمانی به دلیل دارا بودن مواد فراری که عامل ایجاد عطر و بوی آن است، حتما باید در محل خشک، خنک و در ظروف سربسته و به دور از نور نگهداری شود.
بهتر است هنگام تهیه انواع خورشت ها و خوراک ها به مقدار لازم از لیمو عمانی استفاده کنید تا استفاده از نمک در غذا به حداقل برسد.
در برخی مناطق گرمسیر به دلیل این که نگهداری لیموترش مشکل و حمل و نقل آن مقرون به صرفه نیست، آن را با تغییرات ویژه ای تبدیل به لیمو عمانی می کنند تا قابلیت نگهداری اش برای چندین سال افزایش یابد.
معمولا رنگ لیمو عمانی آفتاب خشک، زرد قهوه ای و داخل آن سیاه رنگ است.
نکاتی که باید هنگام مصرف لیمو عمانی جدی گرفته شود:
لیموعمانی بشترین موادی که جذب میکند چربیها و اسیدهای چرب است، به همین علت توصیه میکنیم از مصرف لیمو عمانی داخل خورشها و برخی از عذاها به خصوص غذاهای چرب همانند قرمهسبزی، قیمه و آبگوشت به خصوص گروهایی که مبتلا به چاقی و چربی خون هستند پرهیز شود؛ چراکه مصرف این لیمو عمانیها باعث افزایش چربی خون و بیماریهایی از این دست خواهد شد.
توصیه میشود این ماده در مراحل پایانی طبخ به غذا افزوده شود چراکه با این کار اثر گذاری بهتری خواهد داشت و نکته دیگر آنکه به هیچ وجه به صورت پودر استفاده نشود چراکه در این صورت تاثیرهای گفته شده را نخواهد داشت.