کنترل ام اس با کمک رژیم غذایی مناسب
در این مطلب از سایت آسان طب از بیماری ام اس و روش کنترل ام اس با کمک رژیم غذایی برای شما صحبت می کنیم
اخیراً مولتیپل اسکلروز به عنوان یک بیماری خودایمنی، مورد بررسی فراوان قرار گرفته است، به این معنی که در این بیماری بدن قادر به شناسایی سلولهای خودی نیست و برعلیه سلولهای خودی پادتن ترشح می کند..پژوهشگران در بحث کنترل ام اس دو نوع گویچه سفید خون را که تصور می شود با حمله به بافت عصبی باعث ایجاد MS می شوند، شناسایی کرده اند.
در این میان، برخی روشهای طبیعی باقی میماند که نقش آنها در به تأخیر انداختن و کنترل ام اس اثبات شده است. باید خاطرنشان کنم در صورتی که در مراحل اولیهٔ ظهور بیماری باشد قادر به کنترل ام اس خواهیم بود کسی که به مدت طولانی به MS مبتلا بوده است و شدیداً دچار علائم بیماری است احتمالاً کمتر از کسی که به تازگی MS برای او داده شده است از این روشهای طبیعی بهره خواهد برد
یکی از جامعترین درمانهایی که برای کنترل ام اس بیماران مبتلا به MS ابداع شده است، در سال ۱۹۴۸ به ابتکار دکتر روی سوانک شکل گرفت. سوانکمعتقد است رژیمی که چربی حیوانی آن کم باشد در درصد زیادی از موارد باعث توقف بیماری و کنترل ام اس می شود.
او سالها به کمک برنامهٔ ابداعی اش به موفقیتهای فراوانی در درمان و کنترل ام اس بیماران دست یافته است. توصیه های اساسی وی شامل موارد زیر است:
عدم مصرف چربی اشباع شده بیش از ۱۰ گرم در روز.
مصرف روزانه ۴۰ تا ۵۰ گرم روغنهای اشباع نشده چند تایی (مارگارین، روغانوشیرینی پزی و روغنهای هیدروژنه ممنوع هستند).
مصرف روزانه یک قاشق چایخوری مکمل غذایی روغن کبد ماهی.
مصرف روزانه پروتئین به مقدار طبیعی در حدود ۲۰۰ تا ۰ ۳۰ گرم.
مصرف ماهی به میزان ۳ تا ۴ نوبت در هفته. به علاوه دکتر سوانک توصیه می کند از فشار و خستگی فیزیکی، هیجانی و روانی پرهیز شود و نیز استراحت کافی باشد. ۱۴۶ بیمار به مدت شانزده سال برنامهٔ او را به کار بستند و در نتیجه دفعات حملهٔ آنها ۹۵ درصد کاهش یافت.
اینکه چرا رژیم غذایی در کنترل ام اس مؤثر است، با سه عامل مرتبط به نظر میرسد. این رژیم غذایی باعث کاهش تجمع پلاکتی و کاهش واکنش خودایمنی می شود و مقدار کاهش یافتهٔ اسیدهای چرب ضروری را در سرم و نیز، احتمالا از آن مهمتر، تعداد گلبولهای قرمز و پلاکتها را در مایع نخاعی بیماران مبتلا به MS به حد طبیعی می رساند.
برخی پژوهشگران میان MS و حساسیتها (آلرژیها) ارتباطی یافته اند. دکتر هرمن و اینرب در مرکز پزشکی دانشگاه نیویورک متوجه شد که تغییرات ناشی از بیماری MS در دستگاه عصبی بیماران به تغییرات ایجاد شده بر اثر آلرژیها شباهت دارد. او تلاش کرد برای کاهش حملات MS و کنترل ام اس ، همهٔ مواد حساسیتزا(آلرژنها) را حذف کند.
درمان وی نتایج مثبتی در کنترل ام اس به دنبال داشت. به طوری که بیماران زمین گیر توانستند سوار بر صندلی چرخ دار شوند و بیمارانی که فقط به کمک صندلی چرخ دار حرکت میکردند، تحرک خود را بازیافتند و حتی برخی از بیماران از هر نوع علامتی رهایی یافتند.
هرچند آلرژیهای غذایی علت بیماری MS نیستند، اگر بپذیریم که این بیماری یک بیماری خودایمنی است، نتیجه می گیریم که حذف هر نوع عامل حساسیت زا که خود باعث تحریک پاسخ خودایمنی می شود بسیار در کنترل ام اس کمک کننده خواهد بود.
در رژیم غذایی یکی از بیماران که توانسته بود کنترل ام اس کند ، کلیهٔ غلات حاوی گلوتن نظیرگندم، چاودار، جو و جو دوسر ممنوع شده است. مک دوگال نیز مثل سوانک برای کنترل ام اس محدود کردن چربیهای اشباع شده را اکیداً توصیه می کند و مصرف محصولات لبنی از جمله کره، خامه و پنیر را ممنوع می کند.
به علاوه او مصرف ویتامینها و مواد معدنی از قبیل ویتامینهای خانوادهٔ B و نیز ویتامین C و E، کلسیم، منیزیم و روی را برای کنترل ام اس توصیه می کند.
به نظر می رسد درمان با مقادیر فراوان مواد ضداکسیداسیون کمک کننده باشد. این مواد شامل ویتامین C ، ویتامین E، بتا- کاروتن و سلنیم می شود.
مواد ضد اکسیداسیون را باید همه روزه تا پایان عمر مصرف کرد. رژیمهای سرشار از اسید لینولئیک برای مبتلایان به MS سودمند واقع می شوند. بیمارانی که رژیم غذاییشان با اسید لینولئیک تکمیل شده بود، دوره های بهبودی طولانی تر و کنترل ام اس داشتند و شدت حملات انها نیز کمتر شده بود.
بهترین منابع مکمل اسید لینولئیک روغن بذر انگورفرنگی سیاه و گل گاوزبان هستند که می توان از فروشگاههای غذایی بهداشتی تهیه کرد.
روغن بذر گل آفتابگردان نیز سرشار از اسید لینولئیک است و در پخت وپز به کار میرود. افزایش اسید لینولئیک رژیم غذایی هنگامی بیشترین تأثیر را دارد که مصرف چربیهای اشباع شده یا حیوانی رژیم غذایی نیز همزمان کاهش یابد. شواهد فراوانی در دست است که برخی مواد معد نی نادر شامل: کلسیم، منیزیم، سلنیم (که در بالا از ان به عنوان مادهٔ ضداکسیداسیون نام برده شد) و روی ممکن است برای مبتلایان به MS سودمند باشند.
هیچ کس نمیداند چرا مثلاً کلسیم برای بیماران مبتلا به MS سودمند است اما پژوهشها نشان داده است که مصرف روزانهٔ مکملهای غذایی کلسیم به تسکین علائمو کنترل ام اس کمک می کند.